A streamingszolgáltatónál jól sikerült a tavalyi utolsó negyedév, ám az egyik vezérigazgatói poszton így is csere történik. A jelszómegosztás elleni harc azonban töretlenül folytatódik.

Az igen gyengén induló 2022-es évet meglehetősen jó eredményekkel sikerült zárnia a Netflixnek, így akár meglepetésnek is tekinthető, hogy a cég társalapítója tegnap bejelentette lemondását az eddig birtokolt társ-vezérigazgatói tisztségéről. Reed Hastings (képünkön) ugyanakkor a lépést egy eltervezett folyamat lezárásaként jellemezte a döntésről szóló bejegyzésében.

A megüresedett széket Greg Peters örökli meg, aki eddig operatív igazgatóként dolgozott a vállalatnál. Ahogy Hastings kommentárjából kiderül, az elmúlt 2 és fél évben fokozatosan rá és a mellette párhuzamosan társ-vezérigazgatóként tevékenykedő Ted Sarandosra bízta a döntéseket. A páros pedig bizonyított, így ideje, hogy formálisan is hátrébb lépjen.

A streamingszolgáltató társalapítója teljesen nem vonul vissza. Hastings a Netflix igazgatótanácsának ügyvezető elnöke marad.

Javították a bizonyítványt

Mindezzel párhuzamosan a részvényeseknek címzett levélből az is kiderült, hogy a társaság a körülményekhez képest egészen jó eredményekkel tudta lezárni a tavalyi évet. Az üzlet szempontjából kulcsfontosságú előfizetői bázis, köszönhetően néhány jól sikerült premiernek (Harry & Meghan, Wednesday, Tőrbe ejtve), több mint 7,6 millióval nőtt az utolsó negyedévben. A szám nem csak azért örömteli, mert a cég egész évben szenvedett ezen a területen, hanem azért is, mert az előzetes szakértői várakozások csak 4,5 milliós bővülést vetítettek előre.

A teljes évet végül 31,6 milliárd dolláros összbevétellel zárta a cég, ami szűk 1 milliárddal több az egy évvel korábbi eredménynél. Az elszabaduló költségek miatt a növekedési dinamika viszont teljesen elpárolog a jelentés nyereség sorához érve. A 2022-ben kimutatott 6,5 milliárdnyi nettó profit körülbelül 600 millióval marad el a tavalyelőtti szinttől.

Annak ellenére, hogy a menedzsment az idei évre a csak szerény növekedést mert ígérni, a befektetők pozitívan fogadták a tegnapi fejleményeket. A tavaly tavasszal teljesen padlót fogó Netflix-részvények több mint 7 százalékot erősödtek a napi zárást követő periódusban.

A vadászat folytatódik

A pénzügyi jelentéshez és a vezetőváltáshoz kapcsolódó kommentárokból az biztosra vehető, hogy a Netflix idén folytatni fogja és regionálisan kiterjeszti azokat az intézkedéseket, amelyekkel az "ingyenélőket" igyekeznek kiszorítani a rendszerből. Az előfizetésekhez járó kódok megosztásával a cég becslései szerint ugyanis 100 milliónál is többen nézik úgy a tartalmakat, hogy azért nem fizetnek.

A helyzet kezelésére a vállalat már egy ideje kísérletezik néhány latin-amerikai országban azzal, hogy némi extra díjat számol fel a potyázók legalizálásáért. A teszt első körben azonban meglehetősen gyenge eredményeket hozott, elsősorban a bevezetés következetlensége és a rendszerben tapasztal egyéb problémák miatt. Most azonban a vezetőség a program sikeréről számolt be, azt is hozzátéve ugyanakkor, hogy az előfizetők egy része lemondással reagált a változásokra.

A másik bevételnövelő újítás, az olcsóbb, de reklámokkal terhelt csomagokkal kapcsolatban szintén pozitívan nyilatkozott a cég. A menedzsment szerint a termék jól teljesít, amit csak tovább fog erősíteni az a munka, amelyet a reklámelhelyezésben partnernek választott Microsofttal közösen folytatnak.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.