Elon Musk egy bejegyzése elég volt ahhoz, hogy pillanatok alatt 17 százalékkal essen a bitcoin árfolyama.

Tegnap elég volt egy jól elhelyezett Musk-tweet, és bezuhant a bitcoin árfolyama. Mint a Reuters írja, a tweet megjelenése után mindössze két órára volt szükség, hogy 55 ezer dollár közeléből 46 ezer alá essen, amivel a kriptovaluta elérte március elseje óta óta a legalacsonyabb árfolyamát. Azóta némileg magára talált, jelenleg ismét 50 ezer dollár fölött adják-veszik a legnépszerűbb kriptovalutát.

A mozgást azt váltotta ki, hogy Elon Musk bejelentette: a Tesla mégsem fogadja el fizetőeszközként a bitcoint. A Tesla-vezér azzal indokolta a döntést, hogy aggodalmat keltett benne a fosszilis tüzelőanyagok gyorsuló ütemű felhasználása. A Reuters szerint a zuhanás jelentős részét az ázsiai piac hozta össze (Kína a bitcoinbányászat fellegvára).

A bitcoin zuhanása egyébként magával rántotta az egész kriptovaluta-piacot. A CoinMarketCap adataiból az látható, hogy a jelentősebb piaci kapitalizációjú valuták az elmúlt 24 órában szinte egyöntetűen bezuhantak. Az ether (piaci kapitalizációja nem egészen fele a bitcoinénak) például a tweet megjelenése utáni két órában 14 százalékkal esett.

Pedig most Musk elég árnyaltan fogalmazott: a vállalat nem adja el bitcoin-befektetéseit, és ha sikerül fenntarthatóbbá tenni a bányászatot, akkor a vállalat újra elfogadja a kriptopénzt fizetőeszközként. Mindezzel együtt nehéz magyarázatot találni arra, hogy miért pont most jutott Musk eszébe, ami évek óta nyilvánvaló: a bitcoin az egyik legenergiazabálóbb kirptovaluta. (Az aktuális helyzettel a közelmúltban foglalkoztunk.)

Ez akkor sem volt titok, amikor február elején a Tesla az egész piacot megmozgató bejelentését tette. Mint a Bitport is megírta, a Tesla 1,5 milliárd dollárt fektetett bitcoinba. A befektetést állítólag hosszú távra tervezték. Muskék akkor azt is bejelentették, hogy lehet majd Teslát venni bitcoinért is – ha rendeződnek a kriptovaluta körüli szabályozási bizonytalanságok. A bejelentéskor még 40 ezer dollár alatt volt az árfolyam, ám a hír hatására gyorsan 50 ezer fölé emelkedett, és felerősítette az intézményi befektetők vásárlási kedvét is.

A mostani bejelentést egyesek azzal magyarázzák, hogy egyszerűen csökkent Musk érdeklődése a kriptovaluták iránt.

Mások szerint ez csak egy kiugró eseménye egy általános trendnek: a befektetők elkezdtek megszabadulni a kockázatos eszközeiktől (és a kriptovaluták egytől egyig ebbe a kategóriába tartoznak). Utóbbi véleményt erősíti, hogy tegnap pesszimisták voltak a befektetők, az S&P 500 2,1 százalék, a Nasdaq Composite 2,7 százalék mínusszal zárt.

A rendszerbe kódolt energiapazarlás

Az energiapazarlás lényegében bele van kódolva a kriptovaluta-ökoszisztéma alapjába, az elosztott főkönyvi rendszerbe, azaz a blockchainbe. A rendszerben nincs minden fél által elfogadott központi hitelesítő, így alapja a bizalmatlanság. Ebből következően azonban minden elemét folyamatosan validálni kell, ami energiapazarló. Egy a Reutersnek nyilatkozó hongkongi kriptovaluta-kereskedő szerint a legtöbb kriptovaluta már talált rá módszereket, hogyan csökkenthető a környezeti terhelés.

Arra viszont, hogy a Kínában koncentrálódó bitcoinbányászat tisztább energiát fog használni, belátható időn belül nem nagyon lehet számítani. A technológiai ipar energiaéhsége nő, és ezt egyelőre újabb szénalapú erőművek építésével tudják kielégíteni.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.