Az autógyártó bejelentette az amerikai tőzsdefelügyeletnél, hogy 1,5 milliárdot fektetett bitcoinba. A kriptovaluta árfolyama erre 7 százalékot erősödött.

A Tesla az amerikai tőzsdefelügyeletnél, a SEC-nél (Securities and Exchange Commission) is bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollárt fektetett bitcoinba. A felügyeletnek küldött jelentésében a vállalat azt írja, hogy tervezi a bitcoin elfogadását fizetőeszközként – ha rendeződnek a kriptovaluta körüli szabályozási bizonytalanságok. A hírre belendült a kriptovaluta árfolyama: rövid idő alatt 7 százalékkal erősödött, és 39 700 dollár környékéről 44 ezer dollár közelébe emelkedett. A Tesláé ellenben nem.

A Tesla korábban is utalt már arra, hogy tart némi tőkét a kriptovalutában, de ekkora befektetésre már az egész piac odafigyel, tekintve, hogy Elon Musk vállalata a világ legértékesebb tőzsdei cégei között focizik.

Mint a Tesla jelentése írja, az év elején újragondolta befektetési politikáját. Olyan formát keresett, amellyel a korábbinál rugalmasabban és jövedelmezőbb kereteket biztosít azoknak a forrásainak a fialtatásához, melyekre közvetlenül nincs szüksége a működési likviditás biztosításához. A módosított befektetési szabályzat pedig lehetővé teszi, hogy a készpénzét alternatív tartalékeszközökben helyezze el. Ezek lehetnek digitális eszközök, fizikai arany, arannyal foglalkozó alapok vagy akár más, később meghatározott eszközök is.

A most vásárolt 1,5 milliárd dollárnyi bitcoin mellett a jövőben újabb digitális eszközöket is vásárolhat, akár hosszabb távra is. A SEC-nek beadott jelentésben azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel hosszú távú befektetésnek szánják a bitcoint, annak árfolyam-ingadozása negatívan is befolyásolhatja a vállalat jövedelmezőségét.

Musk játszik a piacokkal

A mostani döntés elvileg nem okozhatott volna nagy meglepetést, hiszen a Twitteren a legagyamentebb ötleteit is előszeretettel megosztó Tesla-vezérnél már tavaly decemberben körvonalazódott az ötlet. Mint a Reuters írta, a lehetőségre Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója hívta fel Elon Musk figyelmét. Saylor azt írta akkor, hogy ez is egy módja annak, hogy a részvényesek befektetésének értékét megőrizzék. Ezért ő például hónapok alatt 1,3 milliárd dollárt tett át bitcoinba.

A Tesla ezzel a befektetésével komoly, a bitcoin piacát meghatározó játékossá vált. Ezzel a befektetőknek érdemes számolni, hiszen a múltban számtalanszor láthattuk: Elon Musk tisztában van azzal, hogy megszólalásai komoly piaci mozgásokat tudnak elindítani, és ezt alkalomadtán nem is fél (ki)használni. Az elmúlt napokban például képes volt egy viccnek szánt kriptovaluta árfolyamát hatszorosára lökni. Ehhez elég volt kiírnia a Twitterre, hogy "a dogecoin az emberek bitcoinja". A 46 millió követőjéből (az USA-ban összesen 68-69 millió, világszerte 275 millió aktív Twitter-felhasználó van) bőven lesznek annyian, akik ugranak a szavára. És valóban sokan rohantak dogecoint vásárolni, felhajtva a minden szempontból üres kriptovaluta árát.

A bitcoinos befektetés azonban ennél komolyabb húzás. És ha a Tesla a jövőben valóban elfogadhatja bitcoinban az autói ellenértékét, az sokat segíthet abban, hogy a bitcoin árfolyama lényegesen stabilabbá váljon, vélik szakértők. Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy egy meggondolatlan tweettel Musk bedönti az árfolyamot. Ez utóbbinak a kockázata azért jelentős, mert az utóbbi időben egyre több intézményi befektető jelent meg a kriptovaluta-piacon.

A bitcoin piaci értéke gyorsan nőtt elképesztő nagyra. A múlt évet 536 milliárd dolláron zárta (akkor a bankszektor globális értéke kb. 7400 milliárd dollár volt), most viszont már közel van a 810 milliárdhoz.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.