A világgazdasági bizonytalanságok miatt az intézményi befektetők is megjelentek a piacon.

Csütörtökön már 23 400 dollár fölötti árfolyamon adták-vették a bitcoint. Aki az év elején vásárolt be a kriptovalutából, most nagyot szakított: a hozam meghaladja a 200 százalékot. Bár a történelmi csúcs után némileg visszaesett az árfolyam, 23 ezer dollár alá, a CNBC által megkérdezett szakértők szerint kisebb a valószínűsége, hogy olyan zuhanás jöjjön, mint a 2017 decemberében elért csúcsa után. Akkor néhány hónap alatt 19 ezer dollárról 3000-re esett az árfolyam.

Megjöttek az intézményi befektetők

Mint a CNBC írja, megjelentek az intézményi befektetők is a vásárlók között. Számukra egyfajta infláció elleni védekezési eszközként szolgál, akárcsak az arany. Ezzel kapcsolatban az üzleti lap a JPMorgan egy elemzését idézi, amely egyenesen azt
állítja, hogy a befektetők sokszor még épp az arany rovására is növelik bitcoinos befektetéseiket.

Ezek a befektetések ráadásul nem is jelentéktelenek (bár a teljes eszközállományhoz képest nem is nagyok). A héten egy brit eszközkezelő, a Ruffer például bejelentette, hogy portfóliójának már mintegy 2,5 százaléka áll a leghíresebb kriptovalutában. A brit cég, amely közel 28 milliárd dollárnyi eszközt kezel, ezt azzal magyarázta, hogy ezt kicsi (már amennyiben 0,7 milliárd dollár kevés), ám stabil biztosításnak véli a világ legfontosabb devizáinak a folyamatos leértékelődése ellen.

A Ruffer és társai pedig vonzzák az újabb befektetéseket. És bár egyre többen idézik fel a 2017 utáni esést, ami sok kisbefektetőnek okozott durva veszteségeket, most a piac összességében bizakodóbb. A kriptovaluta-hívők szerint ugyanis az intézményi befektetések egyfajta biztosítékot jelentenek arra, hogy most nem spekuláció húzza felfelé az árfolyamot.

A legjelentősebb befektetők is beálltak a sorba, vagy ott van a piacon a PayPal, a Fidelity Investments. Az is jó indikátor, hogy az egyik legnagyobb amerikai tőzsdeindex, az S&P Dow Jones Indices elindította kriptovaluta-indexét.

Hívők és szkeptikusok

Az őrület tényleg szinte mindenkit elkapott, a hívők száma egyre gyarapszik. Scott Minerd, a 270 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Guggenheim Investments befektetési igazgatója egyenesen 400 ezer dolláros árfolyamról fantáziált. Mint a Bloomberg írja, Minerd arra hivatkozott, hogy a kriptovaluta mennyisége erősen korlátozott, és magasra értékelt olyan eszközökhöz képest, mint az arany. Emiatt szerinte jó ellenszere annak, hogy kivédjék az amerikai jegybank tempós pénznyomtatását. A Minerddel egyetértő szakértők szerint is az a bitcoin pozitívuma, hogy ellensúlyozza a makrogazdasági bizonytalanságokat.

A CNBC azonban felhívja a figyelmet, hogy 2017 végén is voltak elszállt jóslatok... Egyébként igazgatója markáns véleménye ellenére a Guggenheim is óvatos ezen a terepen, mindössze félmilliárd dollárnyi eszköze áll bitcoinban.

És persze maradtak bőven még szkeptikusok (vagy józanok?), akik a bitcoint továbbra is belső érték nélküli spekulatív eszköznek tekintik. Az egyébként merész húzásoktól sem visszariadó Warren Buffett szerint például bitcoinba fektetni lényegében szimpla szerencsejáték.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.