Kriptovaluta-indexet indít az S&P Dow Jones Indices egy New York-i tanácsadó céggel.

Hamarosan lehet tőzsdén fogadni kriptovaluta-indexre is. A S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) és egy New York-i kriptovaluta- és blockchain-szakértő cég, a Lukka tegnap jelentette be, hogy jövőre elindítják a kriptovaluta-eszközindexüket. Ez egy újabb nagy lépés lesz a digitális valuták szélesebb körű elfogadása felé.

Az S&P DJI közleménye azzal magyarázza a döntést, hogy a kriptovaluta-eszközök piaca az elmúlt években olyan mértékben fejlődött, hogy a befektetők is egyre nagyobb számban érdeklődnek a kriptovaluta- és más blockchain-eszközökre épülő benchmarking és indexalapú megoldások iránt.

Az ilyen szolgáltatásokhoz alapvető, hogy megbízható adatok álljanak rendelkezésre. Ezt szolgáltatja majd a Lukka nevű startup, amely a CrunchBase meghatározása szerint egy következő generációs szoftvercég, amely kriptoeszközökre épülő ökoszisztémákhoz szállít middle-office és back-office eszközöket, valamint adatokat. A vállalat 2014-ben egy kriptovalutához készített adókalkulátorral indult, de portfóliója azóta a különböző szoftverek fejlesztésétől és értékesítésétől a tematikus adatszolgáltatáson át az adótanácsadásig bővült. Ügyfelei között van szinte az összes jelentősebb amerikai klasszikus kriptovaluta-vállalat, de például az S&P DJI is régóta használja a szolgáltatásait.

Komoly piac lesz...

A CoinMarketCap jelenleg közel négyezer kriptovalutát tart nyilván. Az S&P DJI csak a fontosabbakkal foglalkozik majd, de így is több mint 550 valuta kerül bele. Ez elsősorban azt segíti, hogy a kriptopénzek bevonuljanak a mainstream befektetési lehetőségek közé, hiszen így egy megbízható indexszolgáltató révén juthatnak hozzá a befektetők. Másrészt hosszabb távon valószínűleg a piac tisztulását is eredményezi azáltal, hogy segíti a kriptovaluta-eszközök körüli adatszolgáltatási szabványok kialakulását.

Mint arra a Reuters felhívja a figyelmet, az S&P DJI akkor jelentette be az új szolgáltatását, amikor az ős-kriptovalutának, a bitcoinnak az árfolyama, amely az év elejétől mintegy 170 százalékkal emelkedett, ismét történelmi magaságokban jár (jelenleg 19 400 dollár körül tart az árfolyam, legutóbb 2017 decemberében volt 19 dollár fölött, hogy fél évvel később 3000 dollárra zuhanjon). Az utóbbi egy-két évben a hagyományos pénzügyi szektor ellenállása is csökkent a kriptovalutákkal szemben, ami az intézményi befektetők számára is egyre vonzóbbá teszi azokat mint befektetési lehetőségeket.

Ennek az érdeklődésnek a kiaknázásában nem is az S&P DJI az első. A Fidelity Investments és a japán Nomura Holdings például már korábban megkezdték a bitcoint és más kriptovalutákat kiajánlani intézményi befektetőknek, és lassanként a nagyobb tőzsdéken is polgárjogot nyernek ezek a pénzügyi termékek. Mindez akár csökkentheti is ezeknek a terméknek a hagyományosan extrém volatilitását.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.