A több nagyvállalatnál beindított, néhány száz főt érintő elbocsátások nagyságrendben nem jelentősek, de az intézkedések jó barométerként szolgálnak az aktuális piaci helyzetről.

Még csak a hét felénél járunk, de már két meghatározó technológiai óriás háza tájáról is olyan hírek érkeztek, miszerint a költségracionalizálás jegyében több száz munkatárstól válnak meg.

Egyik

Az Amazon leépítéséi terveiről a Reuters számolt be. A hírügynökség egy belső levélre hivatkozva arról írt, hogy a streaming és filmgyártó részlegeknél százakat érintő karcsúsításba kezdett a menedzsment. A Prime Video és az Amazon MGM stúdió amerikai dolgozóit már szerdán, a világ más régióiban élőket pedig még a héten értesítik a kellemetlen hírről.

Az okokkal kapcsolatban a belső levél a szokásos PR-fordulatokat sorakoztatja fel, ami nagyjából úgy fordítható le, hogy a cég nem kívánja tovább pénzelni a gyenge profitabilitást mutató üzleteket, és inkább vonzóbb területekre csoportosítja át forrásait.

Másik

Az amazonos elbocsátásokkal szinte egyszerre jelentek meg hasonló értesülések a Google-ről is. A Semafor beszámolóját, miszerint több száz embertől köszönnek el a mesterséges intelligenciával turbózott hangvezérelt személyi asszisztenst fejlesztők közül, maga a cég szóvívője erősítette meg. Utóbbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átszervezéssel csak a Google Assistant megfelelő irányú fejlesztését igyekeznek biztosítani.

Ezzel párhuzamosan a keresőóriás hardveres részlegénél sem lehet mindenki nyugodt. Elsőként a 9to5Google írt a területet érintő alapos átalakítási tervekről. Ennek kapcsán például összegyúrják a Pixel, a Nest és Fitbit termékek fejlesztésért felelős csapatokat, így három kvázi külön életet élő szervezetből egy nagyobb hardveres részleg keletkezik.

A remélt szinergiák kihasználása természetesen itt is azzal jár, hogy sokak feladatköre megszűnik az új felállásban, de a lap értesülései alapján a néhány száz elbocsátott többsége az AR-eszközökért felelős részlegtől kerül ki. Mindez azt jelezheti, hogy a Google felhagy azzal, hogy saját megoldással álljon elő a kiterjesztett valóság területén. 

A sokra dobnak még egy keveset

Ahogy a bevezetőben említettük, a több mint százezer főt alkalmazó techóriások esetében számszerűleg nem sokat jelent néhány száz fő elbocsátása, de a lépések azt mindenképpen jelezhetik, hogy a szektornak nem sikerült az elmúlt évek nehézségeit teljesen maga mögött hagyni.

A pandémia miatt a digitális megoldások iránt rakétaszerűen megugró keresletet a technológiai vállalatok hatalmas bővítésekkel igyekeztek lekövetni. A probléma az volt, hogy a cégvezetők többsége képtelen volt "visszakapcsolni kettőt", mivel úgy gondolták, a növekedés töretlenül folytatódik majd. De ahogy elkezdtek megakadni a világkereskedelem fogaskerekei, úgy vált egyre tarthatatlanabbá a felduzzasztott létszám. A 2022-ben beindult fűnyíró még tavaly is nagy lendülettel dolgozott: csak az első tíz hónapban 240 ezer állás szűnt meg a techszektorban.

Az egy-másfél évvel ezelőtt bejelentett, jelentősebb leépítési köröket jellemzően a cégvezérek jelentették be. A Google-t birtokló Alphabetnél például Sundar Pichai vezérigazgató vállalta a felelősséget, a Metánál pedig az alapító Mark Zuckerberg szórt hamut a fejére (bár ezekkel a gesztusokkal sokra nem mentek a lapátra tett kollégáknak).

Ezeket a nagy bejelentéseket aztán az elmúlt hónapokban sok helyen újabb és újabb, jellemzően kisebb, csendben végrehajtott karcsúsítási körök követték, amelyek a jelek szerint idén év elején még bizonyosan folytatódnak.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.