A Bloomberg szerint közel a probléma megoldása, amin már Steve Jobs is dolgozott: szúrás nélkül lehetne folyamatosan monitorozni a vércukor-szintet.

Jelentős előrelépést ért el az Apple a szúrás nélküli vércukorszint-mérésben. A betegek vércukorszintjét folyamatosan monitorozó technológia belátható időn belül piacra kerülhet, írja a Bloomberg. A hírügynökség értesülései szerint szerint a távlati cél az, hogy a megoldást beépítsék az Apple okosóráiba.

Ha ez sikerülne, az szinte megkerülhetetlenné tenné az Apple-t az egészségügyi iparban. Mint az összeállításban olvasható, minden tizedik amerikai cukorbetegségben szenved. Többségüknek rendszeresen kell mérnie a vércukorszintjét. Bár vannak a mérésnek szúrással nem járó alternatív módjai is (pl. bőrre helyezhető tapaszok), azok alkalmazása nehézkes.

Titkosnál is titkosabb projekt

Az Apple a szilícium-fotonika nevű csiptechnológiát és az optikai abszorpciós spektroszkópia nevű mérési eljárást ötvözi. A mérőeszköz meghatározott hullámhosszú fényt bocsát ki a bőr alatti területre. Mivel a vércukor elnyeli ezt a fényt, így meghatározható a hajszálerekből oda szivárgó anyagban a glükóz koncentrációja. A mérési adatokból egy algoritmus számítja ki a beteg vércukorszintjét.

Bár korábban is szivárogtak róla hírek, a vércukorszint-mérővel kapcsolatos fejlesztéseit a vállalat érdekes módon jobban rejtegeti, mint önvezető technológiáját vagy a mixed reality headsetjét. A kutatásokat 2010-ben még Steve Jobs indította el a vállalat egy titkos startupjánál, az Avolonte Health-nél, aminek kifelé semmi köze sem volt az Apple-hez. Később a projektet átvitték az Exploratory Design Groupban (ez kb. olyan, mint az Alphabet kísérleti fejlesztésekkel foglalkozó X nevű részlege), ahol állítólag több száz mérnök dolgozik rajta.

A technológiát az Apple embereken is tesztelte, és a mérések pontosságát folyamatosan összehasonlította a vénás és a (bőrbe szúrva nyert) kapilláris vérből végzett standard tesztekével. Az eredmények meggyőzőek, és a fejlesztők már az asztalnyi technika miniatürizálásán dolgoznak. A Bloomberg értesülései szerint a prototípus egy iPhone-méretű eszköz lesz, amit az ember a bicepszére csatolhat. Mérései annyira pontosak, hogy a veszélyeztetettek kiszűrésére, tehát a megelőzésben is használható lesz.

A fejlesztések előrehaladottságát jelzi az is, hogy Apple jogászai a hivatalos szervekkel egyeztetnek az eszköz forgalomba hozatalának a feltételeiről.

Eddig még senkinek sem sikerült

Amilyen egyszerűnek tűnik a probléma, olyan nehéz a megvalósítása. Mint a Bloomberg írja, számos startup, sőt a Google is nekirugaszkodott – és kudarcot vallott. A Google 2014-ben jelentette be intelligens kontaktlencséjét, amely könnyből mérte volna a vércukorszintet, majd 2018-ban leállította a fejlesztést. Az Apple azonban nem adta fel: több százmillió dollárt költött a legmagasabb szinten irányított projektre: állítólag Tim Cook vezérigazgató, Jeff Williams operatív vezérigazgató és Eugene Kim, az Apple Watch hardverért felelős vezetője is részt vesz a munkában.

A kiemelt figyelmet indokolja, hogy ma már az Apple Watch köré épített, viselhető eszközökkel foglalkozó üzletág adja az Apple bevételeinek mintegy 11 százalékát. A másik ok, hogy az okosóra segíti a vállalat térfoglalását az egészségügyben. A 2015-ben bemutatott első generációs Apple Watch még csak a szívritmust figyelte. 2018-ban jött az EKG, a testhőmérséklet és a vér oxigénszintjének a mérése, valamint az idősellátásban használható, automatikus riasztásra is alkalmas esésérzékelő. A vércukorszint-méréssel pedig egy újabb piaci szegmensben válna megkerülhetetlen szereplővé az Apple.

És van egy slusszpoén is. Ha felröppen a hír, hogy Tim Cookék belépnek valamilyen piacra, az mindig élénk mozgást vált ki a tőzsdén. (Talán még emlékeznek néhányan, mi történt, amikor a vállalat BNPL – Buy Now, Pay Later – szolgáltatást indított.) Amikor megjelent a Bloomberg híre az Apple vércukorszintmérőjéről, az alternatív diabéteszeszközöket is gyártó vállalatok részvényei átmenetileg több mint 3 százalékot estek.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.