A Google X kísérleti terméke folyamatosan ellenőrzi a vér glükóz szintjét, nincs több tűszúrás.

Amikor a Fujitsu éves rendezvényén jártunk pár hónappal ezelőtt és interjút készítettünk a vállalat magyar származású technológiai vezetőjével, a beszélgetés során szóba került a hordható termékek kérdése. Réger József azt jósolta, hogy a viselhető technológiákat belátható időn belül felváltják a testen, vagy a bőr alatt, különböző chipek formájában felhasznált érzékelők, amelyeknek elsősorban egészségvédelmi szerepük lesz.

Szem előtt a diabétesz

A Google tegnapi bejelentése pontosan ebbe az irányba mutat, és bár a szövegből egyelőre nem sok derül ki, az máris látszik, hogy a dolgok internete mozgalom hamarosan kiterjed az emberi testre is. A Google X egy olyan speciális kontaktlencsén dolgozik, amely a két lencse között egy apró chip segítségével képes a könnyet elemezni, és annak összetételét vizsgálni. A tervek szerint a parányi eszköz vezeték nélkül továbbít adatokat a vércukor szintjéről, illetve egy beépített LED segítségével figyelmezteti viselőjét, ha a glükóz szint elérte valamelyik előre beállított kritikus mértéket.

A diabétesz, illetve annak a szemet, vesét, szívet és egyéb életfunkciókat károsító hatásai rendkívül nagy problémát jelentenek világszerte. A Google szerint jelenleg minden 19 emberből egy szenved ebben a betegségben, aminek a felismerése, majd kontrollálása azért életfontosságú, mert eleinte nem produkál észrevehető tüneteket. A vércukorszint ellenőrzése szintén gyenge pontja a betegség elleni harcnak, amivel ahhoz egy vékony tűvel szúrást kell ejteni az ujjhegyek valamelyikén, ami fájdalmas, kellemetlen procedúra, és éppen ez a körülmény az, ami miatt sokan nem végzik el rendszeresen a mérést.

A Google okos kontaktlencséje életeket is menthet

A tudósok a fentiek miatt évek óta vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként lehetne más módon, egyéb testnedvek (pl. könny) segítségével mérni a beteg vércukorszintjét. A Google X kísérleti mérőeszköze másodpercenként ellenőrzi a könny összetételét, így a kontroll folyamatos, és a diabétesz is könnyebben kezelhető. A közlemény azt is egyértelművé teszi, hogy még messze vannak a végleges terméktől, de már most együttműködnek a szakmai szervezetekkel, pl.a Nemzetközi Diabétesz Szövetséggel (PDF), mely szerint a világ vesztésre áll a cukorbetegséggel szemben.

A Google boszorkánykonyhája

A Google tudományos kísérleteket, kutatásokat végző „ágazatához” több különleges, érdekes termék kapcsolódik. Ilyen az önjáró autók ötlete, a vezeték nélküli internetet megosztó légballonok projekt, vagy a robotok területe, amibe szintén hatalmas lendülettel vetette be magát a vállalat. A legismertebb Google X termék kétségtelenül a Glass, aminek a fejlesztői tesztelése jelenleg is zajlik és már nem sok választja el a piaci bevezetéstől.

Míg a vércukormérő kontaktlencse viselése vélhetősen nem okozhat gondot a jövőben, a Google Glass már több alkalommal keveredett jogi vitába. A legutóbbi eset szerint egy dél-kaliforniai nőt büntette meg a közlekedési járőr, mert vezetés közben viselte a szemüveget, a helyi szabályok viszont tiltják, hogy a navigációs készüléken kívül bármilyen egyéb képernyő legyen a vezető szeme előtt. A bíróság később megszüntette az eljárást, mivel nem volt bizonyított, hogy a Google Glass vezetés közben ténylegesen vetített-e képet viselője elé.
 

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.