Az iPhone 6 rögtön két verziót is kapott, a Watch pedig teljes mértékben titokban maradt.

Az utóbbi évek egyik legerősebb bemutatóját tartotta meg az Apple magyar idő szerint tegnap este 7 -kor, hiszen összesen három új hardver mutatkozott be, amiből az egyiket sikerült tökéletes titokban tartani a fejlesztés alatt. Ahogy legutóbb, ezúttal is két iPhone modellről rántotta le a leplet Tim Cook, ezúttal azonban mindkettő újdonságként, a 6-os kiadást képviselve került be a kínálatba.

Az iPhone 6 és annak Plus verziója mellett kaptunk okosórát is, amit már hosszú hónapok, sőt, évek óta várt a szakma, de az Apple most jutott el oda, hogy kész terméket tudott felmutatni. Az Apple Watch több verzióban, méretben, szíjjal ellátva kerül majd piacra és az iPhone 6-tal ellentétben sikerült tökéletes titokban tartani, mivel egyetlen információ sem szivárgott ki róla a bejelentése előtt. Szerencsére nem ez az egyetlen különlegessége az órának, de elsőként nézzük az új mobilokat.

iPhone 6, iPhone 6 Plus

Bármennyire is szeretett volna az Apple Steve Jobs szelleméhez, valamint a kezelhető méretű (4 colnál kisebb) kijelzőkhöz ragaszkodni, a piaci trendek egyértelműen azt diktálták, hogy minél nagyobb, annál jobb. Hogy a gyártó képes legyen a vásárlóit kiszolgálni, illetve a phablet kategória felé ácsingózó rajongókat viszont megtartani, így adódott a két méret párhuzamos bevezetése, ami pesze már hónapok óta kering a híráramban, így nem volt nagy meglepetés a 4,7, illetve 5,5 colos verziók léte.

Ahogy a dizájn sem hatott újdonságként: a lekerekített sarkok, az első iPhone szériákhoz hasonló, gömbölydedbe hajló kialakítás is teljesen ugyanaz, amit a kiszivárgó képek mutattak. A méret növekedés miatt a bekapcsoló gomb ezúttal a készülék jobb szélére került, a másik furcsaság, hogy a kamera modul egy kicsit kiló a ház síkjából. Az új iPhone vékony, mindössze 6,9 mm, a készülékház anodizált alumíniumból, a hátlapon található logó pedig rozsdamentes acélból készült.

A kijelzőre végül nem zafír, hanem úgynevezett ion üveg került, amit a széleken lekerekítettek, hogy még jobb legyen a kezelhetőség. Maga a panel egy „Retina HD” elnevezésű LCD, ami 1334 × 750 képpint felbontást produkál 326 képpont sűrűség mellett. A hátlapon egy 8 megapixeles, f/2.2-es kamera dolgozik, ami végül nem kapott optikai kép stabilizátort (az 5,5 colos azonban igen), ezt a feladatot digitálisan végzi el a modul. Ahogy mindent, úgy a teljesítményt is növelte az Apple: a 6-os iPhone-okban a gyártó saját, A8-cas jelű processzora került, ami amellett, hogy kisebb az A7-nél, annál 25 százalékkal nagyobb teljesítményre képes.

A kötelező hardveres elemeken kívül (LTE VoLTE támogatással) az Apple végre megadta magát és NFC-t is elhelyezett a telefonba, noha ezt a bemutató során külön nem hangsúlyozta. Bemutatta viszont az Appe Pay megoldást, ami lehetővé teszi a TouchID-vel kombinált, egyszerű fizetést a vásárlások során. Ehhez a gyártó elkészített egy teljesen saját fejlesztésű mobilos fizetési rendszert, ami több bankkártyát és egyéb, virtuális számlát is képes kezelni.

Az iPhone 6 három verzióban (16, 32, 128 GB) és három színben (ezüst, szürke, arany) kerül a piacra 199, 299, valamint 399 dollárért. Ahogy az Apple-nél szokás ezek az árak mind új, két évre szóló szerződés mellett érvényesek. Az iPhone 6 Plus egyedül a kijelző méretében (5,5 col) és felbontásában (1920 × 1080) tér el a sima 6-os kiadástól, valamint persze az árában: ez a modell hasonló leosztásban, 299, 399, illetve 499 dollárba kerül majd, az előrendelés szeptember 12-től indul, az első szállítmányok 19-én érkeznek.

A hazai szolgáltatók közül a Vodafone már a premier estéjén bejelentette, hogy az új modellek akár előrendelésben is kaphatók lesznek a cégnél, és azzal sem lövünk mellé nagyon, ha megjósoljuk, hogy a Telekomnál is hozzá lehet majd jutni az új modellekhez. Sőt, olyan értesüléseket kaptunk meglehetősen biztos forrásból, hogy az iPhone 6 végre a Telenornál is elérhető lesz, mégpedig hivatalos, támogatott formában.

Apple Watch

Az Apple nem most, hanem már jó ideje kiengedte a kezéből a vezér szerepet, leköveti a piacot, így tett az első órájával is, amit végül nem látott el a mostanra annyira megszokott „i” betűvel. Az Apple Watch néven futó eszköz kizárólag iPhone-nal (az 5c-ig) működik, SIM kártya nem tehető bele, és a mobil GPS-ét használja a különböző feladatokhoz. Az eszköz azonban jóval több egy egyszerű fitnesz trackernél, hiszen akár navigálni is lehet a segítségével és teljesen új, egyedi kezelőfelületet fejlesztett rá az Apple.

Ha a mobilok nem is, az óra megkapta a zafír üveget, a kezelés pedig többek között a jobbra elhelyezett gomb („korona”) tekerésével, nyomásával végezhető el. Emellett persze ott van a kijelző megérintésének lehetősége, ami különböző gesztus alapú vezérlésre is lehetőséget ad. Az órában elhelyeztek egy apró motort, aminek rezgése a különböző felhasználási módok során látja el felhasználóját többlet információval. A kijelző csak akkor aktiválódik, ha használója felemeli a kezét, és az eddig megszokott okosórákhoz hasonlóan megjeleníti a mobilra érkező értesítéseket.

A vezeték nélkül is tölthető óra alján több szenzor található, ami így értelemszerűen kiszolgálja a különböző sport alkalmazásokat. Az Apple hamarosan kiadja a fejlesztéshez szükséges WatchKit szoftver csomagot, így az alap appokon kívül várhatóan rengeteg további, az órára szabott alkalmazás is napvilágot lát. Az Apple Watch ezen kívül a mobil kamerájának képkeresőjeként is tud működni, sőt, a Pay fizetési megoldást is ismeri, azaz elegendő lesz csak az óra odaérintéssel fizetést lebonyolítani.

Az Apple Watch két méretben, háromféle borítással ellátva, összesen hat szíjjal lesz elérhető, kombinálható, viszont ennek megjelenését csak 2015 elejére ígérte a gyártó. A kiinduló ár 349 dollár, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a komolyabb szíjjal, prémium borítással ellátott órák végösszege pontosan mennyi lesz.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.