Újra lendületet kaphatnak az olyan évek óta egy helyben topogó fejlesztések, mint a vállalati felhasználásra tervezett kiterjesztett valóságot használó okosszemüvegek.

Nem lenne meglepő, ha az 5G terjedésére reagálva a Google titkos műhelyében ismét bővítenék a Google Glass fejlesztőcsapatát. A campus hálózatok adta lehetőség ugyanis új utakat nyitnak olyan technológiáknak, melyekre eddig jobbára elméleti lehetőségként gondolhattunk. A német állam még rá is erősített erre a vonalra azzal, hogy nem telekommunikációs vállalatok is hozzájuthatnak helyi frekvenciákhoz.

A belga Orange viszont hasonló utat követ, mint a magyar szolgáltatók: Antwerpenben létrehozott egy olyan 5G-s campus hálózatot, amely több vállalatnak vállalatnak ad lehetőséget a kísérletezésre. Nem mellesleg a belgáknál ez az első nagyobb kiterjedésű 5G-s hálózat, ami jelzi is, hol lehet helye elsősorban az új átviteli technológiának, derül ki a német Computerwoche összeállításából.

Feltámadhat az okosszemüveg

Habár azzal a Google már régen leszámolt, hogy a Google Glass tömegtermék legyen, a kiterjesztett valósághoz (AR – Augmented Reality) kapcsolódó, professzionális felhasználása is inkább elméleti lehetőség maradt. Áttörést annak ellenére nem sikerült elérni, hogy az elmúlt években több gyártó (többek között a Microsoft és a Lenovo) beszállt erre a piacra, és születtek is elfogadható megoldások.

Az 5G azonban ismét életet lehelhet a kezdeményezésekbe (ahogy az érintőképernyő befutásához is szükség volt az okostelefonra). Az antwerpeni gyárában csúcstechnológiájú polimereket gyártó Covestro azzal kísérletezik az Orange kísérleti hálózatán, hogy ahol lehet, kiiktatja a karbantartásból, javításból a papíralapú dokumentációt. A karbantartók (technikusok, mérnökök) a mintegy 3 km hosszú gyártelep minden pontján ipari tableteken és okosszemüvegeken férhetnek hozzá valós időben minden fontos képi és szöveges információhoz. Ha például leáll a gyártósoron egy gép, a technikusnak csak le kell olvasnia az eszköz QR-kódját, és máris hozzájut az AR-rendszeren keresztül a 3D-s modellhez vagy olyan videókhoz, melyek a gyártóberendezés javításában segítenek (lásd a leni videót).

Ezek a lehetőségek elméletileg azóta léteznek, amióta az okosszemüveget kitalálták. Hétköznapi alkalmazásukat azonban nem segítette, hogy egy okosszemüveg viselése nem feltétlenül kényelmes, például mert erősen megosztja a figyelmet. Ezért is fordult a fejlesztők érdeklődése a célzott, professzionális (ipari, gyógyászati stb.) felhasználás felé. Ott azonban azonnal jelentkezett a másik szűk keresztmetszet: a megbízható adatátviteli háttér biztosítása. Az 5G azonban nem csak arra ad lehetőséget, hogy nagy megbízhatósággal és nagy felbontásban lehessen az AR-alkalmazáshoz képi információkat küldeni az okosszemüvegre, hanem arra is, hogy a szemüvegben lévő kamera képét is lényegében valós időben lehessen továbbítani például egy távolról segítő speciális szakértőnek. A Covestro is ilyen irányba terjeszti ki a kísérleti projektjét.
 


A kommunikációs lehetőségek is kibővülnek

Az 5G másik legkézenfekvőbb alkalmazási területe a helyi hálózat rugalmasabbá és megbízhatóbbá tétele. Ha egy üzem területén az OT-nek (Operation Technology – a hálózatba kapcsolt gyártóeszközök összessége) nagy mennyiségű adatot kell továbbítania alacsony késleltetéssel, akkor eddig vezetékes LAN-t kellett használni. Ez azonban nagyban megköti a gyártási folyamattervezés kezét. Ha át kell pakolni a gyártóberendezéseket a csarnokon belül, akkor vagy bevállalják a hálózat átépítését is, ami plusz idő és pénz, vagy kényszerű kompromisszumokat kötnek.

Az osztrák Borealis műanyaggyártó azzal kísérletezik, hogy a campus hálózattal váltsa ki a vezetékes LAN-ját. Az üzemben poliolefint állítanak elő, amit például elektromos kábelek szigetelésére használnak. Mivel az anyagtisztaság a poliolefin esetében kulcsfontosságú, a gyártási folyamat hét pontján ellenőrzik a minőséget. Ez kétféleképpen történik: egyrészt a helyszínen végeznek fizikai ellenőrzést, másrészt az anyagmintákról nagy felbontású felvételek készülnek, amiket egy az Azure-ban futó, mesterséges intelligenciát használó minőségellenőrzési rendszer elemez. Ha a felhős rendszer szennyeződést talál, akkor a képeket és a metaadatokat automatikusan továbbítja egy laborba, ahol további vizsgálatokat végeznek. Mivel itt folyamatosan nagy mennyiségű adatok kell továbbítani megbízhatóan, korábban erre vezetékes LAN-t használtak, ami viszont erősen megkötötte az ellenőrzési pontok elhelyezésében a gyártástervezők kezét.

A BASF vegyipari vállalat szintén Antwerpenben működő üzemében a vészhelyzeti kommunikációt vitte át 5G-re. Mint a Computerwoche-nak nyilatkozta az üzem egyik vezetője, számukra valóban robbanásálló kommunikációra van szükség, hogy bármilyen helyzetben lehessen riasztani az orvosokat, tűzoltókat, karbantartókat. Erre korábban egy TETRA (TErrestrial Trunked RAdio – földfelszíni trönkölt rádió) rendszert használtak. Ez ugyan nagy megbízhatóságú kommunikációt biztosít, de az 5G sokkal stabilabb, mondta a vezető. A rendszert ki akarják egészíteni automatikus videostreaminggel és földrajzi helymeghatározással is, emellett tervezik 5G-s geokerítés építését, és bevezetnék a testkamerákkal történő videoközvetítést, vagy az irányítóközpontba azonnal becsatlakoztatható hordozható gázérzékelőket is.

Hirdetés
Mobilitás

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.