Könnyebb, erősebb, gyorsabb, ám az újdonságai mind a vállalati AR/VR-alkalmazások fejlesztését segítik.

Az, hogy az MWC ma már milyen széles területet ölel fel, jól mutatja, hogy a Microsoft is Barcelonában mutatta be a HoloLens új kiadását. Bár még nem szállítják az új headsetet, az előrendelhető, így az ára is ismert: 3500 dollár, azaz mindössze 500 dollárral drágább, mint az első kiadás fejlesztői változata. Azt azonban minden elemzés kiemeli: ez nem valamiféle drága konzumer játék, hanem egy olyan vállalati alapeszköz, amihez iparági alkalmazásokat kell/lehet fejleszteni. A Microsoft egyébként nem AR-ről (Augmented Reality) vagy VR-ről (Virtual Reality) beszél, hanem következetesen mixed reality eszköznek hívja a HoloLenst.

Mint a valós idejű 3D-s fejlesztői platformot készítő Unity írja a blogján, itt az elsődleges célközönség az autóipar, az ingatlanfejlesztés (elsősorban az épülettervezés), az edtech (education + technology) megoldásokat fejlesztő cégek vagy épp a klinikai gyógyászat. (A Unity véleményére azért is érdemes figyelni, mert a Microsoft mellett a Facebooktól a Magic Leapig lényegében az iparág minden szereplőjével együttműködik.)

Ezek a technikai újdonságok

A második kiadás megszületéséhez négy év kellett. De ez alatt a négy év alatt voltaképpen két verzióváltás történt, az eredetileg második kiadásnak szánt eszköz azonban végül nem került ki a fejlesztőlaborból.

A HoloLens gyakorlati alkalmazása szempontjából két fontos újítás történt. A headsetet viselők számára kulcsfontosságú a kényelem (egy többkilós szerkezetet nem lehet órákig használni). A kettes kiadás szénszálas háza révén sikerült pár grammot spórolni: az első kiadás 579 grammjával szemben ez jóval felszereltebben is csupán 566 grammot nyom. A headset üvege egyszerűen fel-le hajtható, és ezt már a szemüvegesek is kényelmesen használhatják.

A másik kulcselem a látómező. Az első kiadás mindössze 35 fokos látómezőt biztosított, ami a használatát is erősen korlátozta. Az új generáció viszont már 70 fokos, és fokonként 47 pixelt tartalmaz – ebben messze az iparág legjobbja, még a kis méretű betűket is jól olvashatóan tudja megjeleníteni.

Javítottak a térérzékelésen, a headset kapott egy Time of Flight (ToF) nevű új térérzékelőt, valamint szemmozgás-követő rendszert. A virtuális tárgyak manipulálásához pedig nem kell már mozgástanfolyamot végezni a speciális mozdulatok elsajátításához, mert természetesen mozdulatokkal is interakcióba lehet lépni velük.

Az erőt a Qualcomm Snapdragon 850 processzora adja, amit egy saját fejlesztésű HPU (Holographics Processing Unit) is segít (korábban Intel processzort használtak). De van a headsetben például ötpontos mikrofon, térhangzás és minden, ami kell.

Kinectet a vállalathoz!

Szintén Barcelonában mutatták be Azure Kinect fejlesztőkészletet. Ez egy vállalati környezetben használható kamera. Van benne egy ugyanolyan térérzékelő szenzor (ToF), mint a HoloLensben, egy 12 megapixeles kamera, valamint egy hétmikrofonos érzékelőrendszer. Ennek alkalmazására már példa is van: az Ocuvera olyan kórházi megfigyelő rendszert épített az Azure Kinectre kórházaknak, amely a különböző környezeti változókat figyelve képes előrejelezni az ápolószemélyzetnek, ha egy beteg várhatóan el fog esni. Ez fontos probléma, hiszen ilyen balesetből csak az USA-ban évente 11 ezer a halálos kimenetelű. A nyár elején megjelenő Azure Kinect 400 dollárért szintén előrendelhető.

Vannak rá szolgáltatások is. Az új headsethez is elérhető a tavaly nyáron még az előző HoloLenshez bemutatott Dynamics 365 Remote Assist és Layout (a két alkalmazásról itt írtunk részletesebben). Emellett jött egy új is, a Dynamics 365 Guides, amivel egyes munkafolyamatokhoz lehet készíteni HoloLens-szel használható virtuális dokumentációt, amivel gyorsabban betaníthatók a dolgozók.

Mi lesz a régi alkalmazásokkal?

Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal, melyek a headset első kiadására készültek. Ez nem csak az operációs rendszer, a Windows Holographic OS frissülése miatt lehet probléma, hanem főleg a headset technikai paramétereinek a változása miatt.

A Microsoft már létrehozott egy oldalt, ahol azok is felkészülhetnek HoloLens-alkalmazásaik portolására, akik még nem rendelkeznek az új kiadással. Emellett az új verzióhoz készült egy fejlesztő eszköz is, a Mixed Reality Toolkit v2. Ez egyelőre bétás, márciusban várható az RC1.

Mobilitás

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.