Az egyik legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező hazai vállalatnál már éles gyártási körülmények között tesztelik az első helyi mobilhálózatot – egyelőre 4G/LTE-n.

Valós gyártási körülmények között tesztelik a régió első helyi mobilhálózatát (campus network) – adta hírül a hálózatot kiépítő T-Systems és a Magyar Telekom. A helyi 4G/LTE hálózatot a BorgWarner oroszlányi telephelyén alakították ki. A hálózat kiépítését februárban kezdték meg.

A dedikált mobilhálózat vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén. A turbófeltöltőket gyártó vállalat a belső logisztikához (Barcode-olvasás, automatizált anyagmozgatás), a gyártásvezérléshez (PLC adatkapcsolat), valamint a gyártásmonitoringhoz is használja a hálózatot, de ezzel oldja meg a hagyományos telekommunikációs igényeit is. A hálózatot úgy alakították ki, hogy később át lehessen állítani 5G-re.

Az 5G egyik fontos területe lesz

Maga a campus network nem új találmány, azt vezetékes alapon az iparvállalatok is használták például létesítményeik helyi hálózatainak összekapcsolására, a belső adatáramlás biztosítására és kommunikációra. A mobil campus hálózatok dedikáltan telepített bázisállomásra épülnek, és beltéri lefedettséget is biztosítanak. Magát a hálózatot pedig az adott területen belül jellemző speciális ügyféligényekhez lehet igazítani például kapacitás, késleltetés, megbízhatóság és biztonság tekintetében is.

A várakozások szerint az 5G egyik fontos felhasználója a gyártóipar lesz. Éppen ezért például Németországban eleve úgy tervezték meg az 5G-s frekvenciaaukciót, hogy azon nem csak a telekommunikációs piac szereplői, hanem más iparágak képviselői is hozzájuthassanak helyi frekvenciákhoz. A júniusban lezajlott első körben ugyan csak a szolgáltatók vehettek részt, de novemberben az eredeti terveknek megfelelően a német hírközlési hatóság, a Bundesnetzagentur újabb pályázatot írt ki. Ezen olyan frekevenciákat értékesítenek, melyeket lokális vagy helyi mobilhálózatok kialakítására lehet majd használni.

A német gyártóipar nagy szereplői, többek között az autógyártók és a nagy beszállítók (pl. a Bosch) is jelezték, hogy fognak pályázni. A frekvencia birtokában saját forrásból és üzemeltetéssel tudják kialakítani az ipar 4.0 fejlesztéseikhez szükséges nagy sávszélességű vezeték nélküli kommunikációs rendszereiket.

Magyarországon ezzel szemben csak az inkumbens szolgáltatók pályázhatnak 5G-s frekvenciákra, így a hazai ipari szereplők is csak segítségükkel alakíthatnak ki campus hálózatokat.

Ez még csak teszt

Az 5G-s mobilhálózatok bevonulása a gyártóiparban fontos lépés a gyártás korszerűsítéséhez. Egyszerre kínál ugyanis teljes lefedettséget és nagy rugalmasságot a gyártási folyamatokhoz, az automatizációs megoldásokhoz stb.

Bár a BorgWarner az ipar 4.0 megoldásokban is a magyarországi gyártóvállalatok élcsapatához tartozik, a campus hálózattal egyelőre csak ott is tesztelik az 5G mobiltechnológia lehetőségeit. A gyártóvállalat a campus hálózattól a gyártási folyamat hatékonyságának javulását várja.

Mobilitás

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.