Az egyik legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező hazai vállalatnál már éles gyártási körülmények között tesztelik az első helyi mobilhálózatot – egyelőre 4G/LTE-n.

Valós gyártási körülmények között tesztelik a régió első helyi mobilhálózatát (campus network) – adta hírül a hálózatot kiépítő T-Systems és a Magyar Telekom. A helyi 4G/LTE hálózatot a BorgWarner oroszlányi telephelyén alakították ki. A hálózat kiépítését februárban kezdték meg.

A dedikált mobilhálózat vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén. A turbófeltöltőket gyártó vállalat a belső logisztikához (Barcode-olvasás, automatizált anyagmozgatás), a gyártásvezérléshez (PLC adatkapcsolat), valamint a gyártásmonitoringhoz is használja a hálózatot, de ezzel oldja meg a hagyományos telekommunikációs igényeit is. A hálózatot úgy alakították ki, hogy később át lehessen állítani 5G-re.

Az 5G egyik fontos területe lesz

Maga a campus network nem új találmány, azt vezetékes alapon az iparvállalatok is használták például létesítményeik helyi hálózatainak összekapcsolására, a belső adatáramlás biztosítására és kommunikációra. A mobil campus hálózatok dedikáltan telepített bázisállomásra épülnek, és beltéri lefedettséget is biztosítanak. Magát a hálózatot pedig az adott területen belül jellemző speciális ügyféligényekhez lehet igazítani például kapacitás, késleltetés, megbízhatóság és biztonság tekintetében is.

A várakozások szerint az 5G egyik fontos felhasználója a gyártóipar lesz. Éppen ezért például Németországban eleve úgy tervezték meg az 5G-s frekvenciaaukciót, hogy azon nem csak a telekommunikációs piac szereplői, hanem más iparágak képviselői is hozzájuthassanak helyi frekvenciákhoz. A júniusban lezajlott első körben ugyan csak a szolgáltatók vehettek részt, de novemberben az eredeti terveknek megfelelően a német hírközlési hatóság, a Bundesnetzagentur újabb pályázatot írt ki. Ezen olyan frekevenciákat értékesítenek, melyeket lokális vagy helyi mobilhálózatok kialakítására lehet majd használni.

A német gyártóipar nagy szereplői, többek között az autógyártók és a nagy beszállítók (pl. a Bosch) is jelezték, hogy fognak pályázni. A frekvencia birtokában saját forrásból és üzemeltetéssel tudják kialakítani az ipar 4.0 fejlesztéseikhez szükséges nagy sávszélességű vezeték nélküli kommunikációs rendszereiket.

Magyarországon ezzel szemben csak az inkumbens szolgáltatók pályázhatnak 5G-s frekvenciákra, így a hazai ipari szereplők is csak segítségükkel alakíthatnak ki campus hálózatokat.

Ez még csak teszt

Az 5G-s mobilhálózatok bevonulása a gyártóiparban fontos lépés a gyártás korszerűsítéséhez. Egyszerre kínál ugyanis teljes lefedettséget és nagy rugalmasságot a gyártási folyamatokhoz, az automatizációs megoldásokhoz stb.

Bár a BorgWarner az ipar 4.0 megoldásokban is a magyarországi gyártóvállalatok élcsapatához tartozik, a campus hálózattal egyelőre csak ott is tesztelik az 5G mobiltechnológia lehetőségeit. A gyártóvállalat a campus hálózattól a gyártási folyamat hatékonyságának javulását várja.

Mobilitás

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.