Leválasztja a távközlési cégeiről a hálózati infrastruktúrát, és tevékenységük szerint összevonja a leányvállalatait.

Jelentős strukturális átalakításba kezd a 4iG, jelentette be közleményben a vállalatcsoport. Ennek két legfontosabb pillére, hogy a mai trendnek megfelelően távközlési cégeiről leválasztja a hálózati infrasturktúrát, valamint tevékenységeik alapján integrálja a leányvállalatait, hogy jobban érvényesülhessenek az üzleti és működési szinergiák.

A transzformációs program eredményeként négy jelentősebb leányvállalat jön létre. Külön vállalatokba szervezik a távközlési leányvállalatok (pl. Antenna Hungária, Digi, Vodafone, de részben az Invitech is) üzleti-kereskedelmi, valamint infrastruktúrával kapcsolatos tevékenységet. Szintén önálló vállalatban konszolidálják az informatikai és rendszerintegrációs tevékenységet, valamint a csoport űripari és űrtechnológiai érdekeltségeit. Ezzel párhuzamosan a 4iG Nyrt. tőkepiaci holdingvállalattá alakul, amely a tervek szerint "centralizált funkciókkal támogatja, irányítja és kontrollálja leányvállalatai működését".

A transzformációs program 2025-ben zárul. Megvalósításától az igazgatóság a vállalatcsoport eredménytermelő képességének, működési hatékonyságának és a versenyképességének növelését várja, olvasható a közleményben.

Sok a párhuzamosság

Az elmúlt öt évben a 4iG a magyar piacon példátlan intenzitással vásárolt fel cégeket, különösen az után, hogy Jászai Gellért vette át a cég vezetését. Alapvetően távközlési és informatikai-rendszerintegrátori cégekkel bővült a vállalatcsoport, de van a portfólióban műholdas cég és hadiipari érdekeltség is, mint pl. a Rheinmetall-lal közös leányvállalat, valamint egy drónfejlesztő vállalat kisebbségi hányada.

"A transzformációs folyamat megvalósításának egyik legfontosabb célja a hazai és külföldi hálózati- és mobilinfrastruktúránkban lévő értéktöbblet monetizálása. A kereskedelmi tevékenységek és az infrastruktúra szétválasztásától a jelenlegi becsléseink alapján 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedést várunk" – nyilatkozta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke. "Az átalakítás az üzleti és működési szinergiák tökéletes kihasználását teszi lehetővé, amely pozitív hatással lesz vállalataink eredménytermelő képességére és működési hatékonyságára. Az infrastruktúra vállalatunkban tervezett tőkebevonás pedig lehetőséget biztosít hitelállományunk jelentős csökkentésére, illetve szélesítheti a csoport forrásbevonási lehetőségeit is. Mindezen folyamatok összessége pedig jelentős mértékben hozzájárul a részvényesi értékteremtéshez."

A transzformáció lehetőséget teremt arra is, olvasható a közleményben, hogy a csoport értékesítse a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészét.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.