Szupermarketek önkiszolgáló automatáiba kerül az életkor azonosítására alkalmas technológia Angliában. Ha a tesztek sikeresek lesznek, jövőre széles körben elterjedhet a megoldás.

Újabb bevetési területet találtak az utóbbi évek egyik slágertechnológiájának, az arcfelismerésnek. Angliában több kiskereskedelmi áruházláncban, valószínűleg például a Tesco egyes üzleteiben is integrálják a megoldást, amellyel a vásárlók korát akarják majd automatikusan ellenőrizni.

Hold my beer!

Az amerikai NCR által gyártott önkiszolgáló automatákba integrálják majd az arcvonásokat feltérképező szoftvert, így a vásárlást azért sem kell megszakítani majd, hogy a vevő életkorát egy bolti munkatárs megerősítse, ha az valamilyen szigorítás alá eső termék, mint amilyen az alkohol. Ezzel gyorsulhat az ügymenet, az önkiszolgáló vásárlás pedig tényleg az lehet, aminek mondja magát.

A Telegraph értesülései szerint a tesztjellegű bevezetésre még idén sor kerül, jövőre pedig egyre több helyen találkozhatnak majd a vevők az arcfelismeréssel gyorsított vásárlással. Amennyiben a rendszer valóban jól működik, az a felmérések alapján tényleg sokat segíthet a sorok eltűntetésében, hiszen az önkiszolgáló kasszákhoz hívott személyzet idejének több mint felét a korengedélyes terméket vásárló személyek ellenőrzése teszi ki.

Maga a rendszer egyébként nem igényel semmiféle különleges dolgot az ügyfelektől. Elég a kamerába nézniük, az algoritmus pedig automatikusan megállapítja, hogy elég érettek-e már egy 6-os sörcsomag megvásárlásához. Arról nincs információ, hogy a szoftver milyen pontossággal képes elvégezni a feladatot, de valószínűsíthető, hogy a mérnökök inkább szigorúbbra vették a kormegállapítást. Abból ugyanis kisebb baj származik, ha valakit fiatalabbnak tippel a gép (ilyenkor hívni kell az eladót), mint abból, ha egy gyereket enged alkoholhoz jutni.

Mindennapos dolog lett

Ahogy a fenti példa mutatja, az arcfelismerés mostanra olyan érett technológiává vált, amelyre kényes és emberek nagy tömegeit érintő feladatokat is rá mernek bízni. A fejlesztők igyekeznek egyre tágítani a megoldás által elérhető iparágak, bevetési területek körét, ami az okostelefonos bejelentkezéstől a reptéri beléptető rendszerig terjed. Egyes szállítók pedig már drónokra telepíthető megoldásokat is kínálnak.

A technológia finomodásának azonban van némi negatív következménye a magánszféránkra nézve. Az amúgy sem liberális vezetőiről híres Kínában például kamerák százmilliói figyelik az ország lakosságát, amelyeket rendőrök által viselt arcfelismerésre képes okosszemüvegek egészíthetnek ki. Ami a Távol-Keleten pártutasítás, az nyugatabbra üzlet, amiből az olyan cégóriások is szeretnének tortaszelethez jutni, mint például az Amazon. Utóbbi helyen azonban a dolgozók fellázadtak az ötlet ellen, hogy az amerikai rendőrség és más kormányzati szervek kaphatnák meg a cég arcfelismerő rendszerét.

Cloud & big data

Az Egyesült Királyságban is téma az alkalmazottak chipezése

Svédországban már nem újdonság, a gyártók szerint pedig prominens brit vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt.
 
Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.