Már hét, a kínai hatóságok által körözött személyt el is kaptak a high-tech kütyük bevezetése óta.

Amikor a múlt század második felében megjelentek az első térfigyelő kamerák, sokan kezdték félteni személyes szférájukat, de előbb-utóbb mindenki megbarátkozott a folyamatosan figyelő digitális szemekkel. Most hasonló játszódik le a rendőrök által használt okosszemüvegek esetében, de vajon ezeket is el tudjuk-e ugyanúgy fogadni az életünk részeként?

Tűket a szénakazalban

Egyelőre csupán egy helyen, a Henan tartományban található legforgalmasabb vasútállomások egyikén szolgálatot teljesítő rendőrök némelyike kapott ilyen eszközt az orrára. Az okosszemüveg kulcsfontosságú képessége a gyors arcfelismerő technológia alkalmazása, melynek köszönhetően a világot ezen keresztül figyelő szervek rekord gyorsan beazonosíthatnak körözött személyeket. Ahelyett, hogy emlékezetükre (vagy kinyomtatott papírlapokra) kellene hagyatkozniuk, a gépi látás és a biometrikus jegyek beazonosíthatósága sokkal hatékonyabbá teszi ezeket a rendőröket a bűnözők tömegből való kiszűrésében.

Különösen fontos ez most a közel másfél milliárdos lakossággal bíró távol-keleti országban, hiszen ilyenkor ünneplik a kínai új évet, ez pedig rengeteg ember mozgásával jár. A városokban robotoló fiatalok és középkorúak hazalátogatnak vidékre a szüleikhez, majd vissza is jönnek lakhelyeikhez. Ez pedig akár több száz millió(!) személy elszállítását jelentheti. Ekkora tömegben óhatatlanul megjelennek a bűnözők; zsebtolvajok, betörők, vagy valamilyen más okból keresett, az állam számára nem kívánt elemek.

Az okosszemüvegek elsőre jól vizsgáztak; a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőrök már hét bűnözőt elkaptak segítségével. Emellett kiszűrtek 26, hamis személyi igazolványt használó egyént is.

Már elbújni sem nagyon lehet

Maga a technológia mögött álló fejlesztő, az LLVision Technology nyilatkozott a Wall Street Journalnak. Beszámolója szerint a készülék 100 ezer különböző arc felismerésére képes, és egy ember azonosításához mindössze 100 ms-nyi időre van szüksége, tehát gyorsan teszi a dolgát. Alkalmazása pedig tökéletesen illik abba a totális kontroll iránti vágyba, melyet a kínai rezsim igyekszik kiépíteni állampolgáraival szemben.

Az ország zártláncú kamerás megfigyelőrendszere 2020-ra 600 millió, mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerából fog állni. Ennek segítségével gyakorlatilag bárki nyomon követhető az országban, meghatározható, hogy milyen autót vezet az illető, sőt, még az is feltérképezhető a hálózat révén, hogy kik a célpont barátai.

Még inkább rémálomszerű lesz az egész, ha eláruljuk, hogy a kínai hatóságok le is tesztelték a BBC egyik újságírójával a rendszert. Az önként jelentkező britet elküldték Sudworth-be, egy olyan területre, ahol nagyjából 3,5 millió kínai él, és arra kérték, hogy próbáljon meg minél tovább elrejtőzni a hatóságok elől. Nem döntött rekordot: a teszt kezdetét követő hetedik percben már rendőrségi őrizetbe került. (Persze egy britet Kínában elkapni meglehetősen könnyített feladatnak tűnik.)

A tiltakozók érveit Kína pedig azzal a minimum véleményes reakcióval söpri le, miszerint akinek nincs mit rejtegetnie, annak nincsen mitől félnie sem.

Biztonság

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.