Már hét, a kínai hatóságok által körözött személyt el is kaptak a high-tech kütyük bevezetése óta.

Amikor a múlt század második felében megjelentek az első térfigyelő kamerák, sokan kezdték félteni személyes szférájukat, de előbb-utóbb mindenki megbarátkozott a folyamatosan figyelő digitális szemekkel. Most hasonló játszódik le a rendőrök által használt okosszemüvegek esetében, de vajon ezeket is el tudjuk-e ugyanúgy fogadni az életünk részeként?

Tűket a szénakazalban

Egyelőre csupán egy helyen, a Henan tartományban található legforgalmasabb vasútállomások egyikén szolgálatot teljesítő rendőrök némelyike kapott ilyen eszközt az orrára. Az okosszemüveg kulcsfontosságú képessége a gyors arcfelismerő technológia alkalmazása, melynek köszönhetően a világot ezen keresztül figyelő szervek rekord gyorsan beazonosíthatnak körözött személyeket. Ahelyett, hogy emlékezetükre (vagy kinyomtatott papírlapokra) kellene hagyatkozniuk, a gépi látás és a biometrikus jegyek beazonosíthatósága sokkal hatékonyabbá teszi ezeket a rendőröket a bűnözők tömegből való kiszűrésében.

Különösen fontos ez most a közel másfél milliárdos lakossággal bíró távol-keleti országban, hiszen ilyenkor ünneplik a kínai új évet, ez pedig rengeteg ember mozgásával jár. A városokban robotoló fiatalok és középkorúak hazalátogatnak vidékre a szüleikhez, majd vissza is jönnek lakhelyeikhez. Ez pedig akár több száz millió(!) személy elszállítását jelentheti. Ekkora tömegben óhatatlanul megjelennek a bűnözők; zsebtolvajok, betörők, vagy valamilyen más okból keresett, az állam számára nem kívánt elemek.

Az okosszemüvegek elsőre jól vizsgáztak; a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőrök már hét bűnözőt elkaptak segítségével. Emellett kiszűrtek 26, hamis személyi igazolványt használó egyént is.

Már elbújni sem nagyon lehet

Maga a technológia mögött álló fejlesztő, az LLVision Technology nyilatkozott a Wall Street Journalnak. Beszámolója szerint a készülék 100 ezer különböző arc felismerésére képes, és egy ember azonosításához mindössze 100 ms-nyi időre van szüksége, tehát gyorsan teszi a dolgát. Alkalmazása pedig tökéletesen illik abba a totális kontroll iránti vágyba, melyet a kínai rezsim igyekszik kiépíteni állampolgáraival szemben.

Az ország zártláncú kamerás megfigyelőrendszere 2020-ra 600 millió, mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerából fog állni. Ennek segítségével gyakorlatilag bárki nyomon követhető az országban, meghatározható, hogy milyen autót vezet az illető, sőt, még az is feltérképezhető a hálózat révén, hogy kik a célpont barátai.

Még inkább rémálomszerű lesz az egész, ha eláruljuk, hogy a kínai hatóságok le is tesztelték a BBC egyik újságírójával a rendszert. Az önként jelentkező britet elküldték Sudworth-be, egy olyan területre, ahol nagyjából 3,5 millió kínai él, és arra kérték, hogy próbáljon meg minél tovább elrejtőzni a hatóságok elől. Nem döntött rekordot: a teszt kezdetét követő hetedik percben már rendőrségi őrizetbe került. (Persze egy britet Kínában elkapni meglehetősen könnyített feladatnak tűnik.)

A tiltakozók érveit Kína pedig azzal a minimum véleményes reakcióval söpri le, miszerint akinek nincs mit rejtegetnie, annak nincsen mitől félnie sem.

Biztonság

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.