A cég munkatársai levélben győzködik Jeff Bezost, hogy ne adja el a cég arcfelismerő technológiáját a rendőrségnek és más kormányzati szerveknek.

Az elsőként a Gizmodo oldalán megjelent levél nem az első példa Amerikában arra, amikor a dolgozók összefognak azért, hogy megakadályozzák egy számukra vállalhatatlan projekt továbbvitelét annál a vállalat, amelynek ők is részesei. Ez a korábbi esetekben jobbára a munkavállalók győzelmével ért véget.

A CEO-ig ért a bevándorló családok ügye

Az USA-ban az elmúlt napokban különösen felpaprikázódott a hangulat a rendkívül szigorú, egyesek szerint embertelen bevándorlási szabályok miatt. A tiltakozások miatt az amúgy nem éppen simulékonyságáról híres Donald Trump is visszavonulót fújt. Az ügynek azonban az IT világban is keletkeztek hullámai, és most a világ egyik legnagyobb vállalatának vezetőjénél pattog a labda.

Az Amazon-dolgozók felindult hangvételű levelének lényege, hogy nem szeretnék visszaélésekre alkalmas technológiával ellátni a rendfenntartó szerveket és a bevándorlási hivatal munkatársait. Ez konkrétan a cég Rekognition elnevezésű arcfelismerő megoldását takarja, amelyről májusban derült ki, hogy több nagy amerikai város rendőrségénél is szolgálatba állt, egyelőre tesztelés formájában. A technológiával kapcsolatban több jogvédő szervezet is felszólalt a héten, és 150 ezer aláírással támogatott petícióval presszionálták Jeff Bezost, hogy gondolja át, milyen következményekkel járhat ez az üzlet.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

A dolgozói levél a fentieken kívül azt is szeretné elérni, hogy az Amazon ne szolgálja ki cloud szolgáltatásaival a Palantir adatelemzési céget, amely szerződéses viszonyban áll az amerikai bevándorlási hivatallal. A Palantir neve nemrégiben nem túl pozitívan tűnt fel a tengerentúli hírekben, miután kiderült, hogy New Orleans városát évekig használták titkos tesztkörnyezetként prediktív bűnmegelőzési rendszerük kipróbálására.

Volt is, lesz is?

Mint a bevezetőben említettük, nem ez az első ilyen eset, amikor alulról szerveződő dolgozói akarattal igyekeznek erkölcsi, morális megfontolásokra hivatkozva beleszólást kapni a felső vezetőséget érintő üzleti döntésekbe. A bevándorlási ügy kapcsán például a hét elején a Microsoftnál is beindult a levelezés, de a mostani témához nem szorosan kötődő, korábbi eseteket is fel lehet hozni.

A Google dolgozóinál nemrég az csapta ki a biztosítékot, hogy a cég a védelmi minisztériummal együttműködve olyan dolgok előállításán munkálkodik, amelyek egyrészt az emberéletek kioltását, másrészt a kémkedést teszik könnyebbé. A cég több mint 4000 munkavállalója írta alá azt a petíciót, amely végül sikert ért el, hiszen a vezetőség úgy döntött, nem hosszabbítja meg a jövő márciusban lejáró együttműködést. A Google-t vezető Sundar Pichai nem sokkal később egy hosszas blogbejegyzésben azt is felvázolta, milyen elvek mentén szeretné a cég kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, hogy a technológiában rejlő kockázatokat minimalizálják.

Biztonság

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.