A cég munkatársai levélben győzködik Jeff Bezost, hogy ne adja el a cég arcfelismerő technológiáját a rendőrségnek és más kormányzati szerveknek.

Az elsőként a Gizmodo oldalán megjelent levél nem az első példa Amerikában arra, amikor a dolgozók összefognak azért, hogy megakadályozzák egy számukra vállalhatatlan projekt továbbvitelét annál a vállalat, amelynek ők is részesei. Ez a korábbi esetekben jobbára a munkavállalók győzelmével ért véget.

A CEO-ig ért a bevándorló családok ügye

Az USA-ban az elmúlt napokban különösen felpaprikázódott a hangulat a rendkívül szigorú, egyesek szerint embertelen bevándorlási szabályok miatt. A tiltakozások miatt az amúgy nem éppen simulékonyságáról híres Donald Trump is visszavonulót fújt. Az ügynek azonban az IT világban is keletkeztek hullámai, és most a világ egyik legnagyobb vállalatának vezetőjénél pattog a labda.

Az Amazon-dolgozók felindult hangvételű levelének lényege, hogy nem szeretnék visszaélésekre alkalmas technológiával ellátni a rendfenntartó szerveket és a bevándorlási hivatal munkatársait. Ez konkrétan a cég Rekognition elnevezésű arcfelismerő megoldását takarja, amelyről májusban derült ki, hogy több nagy amerikai város rendőrségénél is szolgálatba állt, egyelőre tesztelés formájában. A technológiával kapcsolatban több jogvédő szervezet is felszólalt a héten, és 150 ezer aláírással támogatott petícióval presszionálták Jeff Bezost, hogy gondolja át, milyen következményekkel járhat ez az üzlet.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

A dolgozói levél a fentieken kívül azt is szeretné elérni, hogy az Amazon ne szolgálja ki cloud szolgáltatásaival a Palantir adatelemzési céget, amely szerződéses viszonyban áll az amerikai bevándorlási hivatallal. A Palantir neve nemrégiben nem túl pozitívan tűnt fel a tengerentúli hírekben, miután kiderült, hogy New Orleans városát évekig használták titkos tesztkörnyezetként prediktív bűnmegelőzési rendszerük kipróbálására.

Volt is, lesz is?

Mint a bevezetőben említettük, nem ez az első ilyen eset, amikor alulról szerveződő dolgozói akarattal igyekeznek erkölcsi, morális megfontolásokra hivatkozva beleszólást kapni a felső vezetőséget érintő üzleti döntésekbe. A bevándorlási ügy kapcsán például a hét elején a Microsoftnál is beindult a levelezés, de a mostani témához nem szorosan kötődő, korábbi eseteket is fel lehet hozni.

A Google dolgozóinál nemrég az csapta ki a biztosítékot, hogy a cég a védelmi minisztériummal együttműködve olyan dolgok előállításán munkálkodik, amelyek egyrészt az emberéletek kioltását, másrészt a kémkedést teszik könnyebbé. A cég több mint 4000 munkavállalója írta alá azt a petíciót, amely végül sikert ért el, hiszen a vezetőség úgy döntött, nem hosszabbítja meg a jövő márciusban lejáró együttműködést. A Google-t vezető Sundar Pichai nem sokkal később egy hosszas blogbejegyzésben azt is felvázolta, milyen elvek mentén szeretné a cég kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, hogy a technológiában rejlő kockázatokat minimalizálják.

Biztonság

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.