Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
Hirdetés
 

Ha kiemelten fontos, hogy a telefon biztonságos 3D arcfelismerő képességgel rendelkezzen, akkor jelenleg nincsen jobb választás az Apple iPhone X-nél. És ez az iparági elemzők szerint még egy darabig így is fog maradni.

A kamerarendszeren múlik majdnem minden

Legalább két éves lépéselőnyt biztosít a Face ID az iPhone-oknak az Android készülékekkel szemben, derítette ki a Reuters. Három nagy telefonalkatrész-gyártóval folytatott beszélgetései során nyilvánvalóvá vált, hogy ezen a téren Cupertino akkora előnnyel rendelkezik, amelyet az Android mobilok 2019 előtt nem tudnak ledolgozni.

De mi teszi a Face ID-t ennyire különlegessé? Az előző bekezdést elolvasva nem lesz annyira meglepő a válasz: a hardver. Pontosabban az iPhone X 3D érzékelői. Már a készülék bejelentésekor nagy hangsúlyt helyezett az Apple a TrueDepth kamerarendszerre, mely a frontpanelre helyezett szelfikamera mellé (a mobil külsejét annyira egyedivé varázsoló notch-ba) ültetve dolgozik.

Ezernyi parányi infravörös pontot lő ki, amivel a felé forduló arcokat virtuális 3D modellként alkotja újra. Ennek és a fejlett kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) segítségével használható a tinédzsereknek érdekes animoji, illetve a Face ID.

Átverhető a Windows 10
Bizonyos feltételek mellett egy, a célszemélyről készített fotóval is be lehet jutni a biometrikusan védett redmondi operációs rendszerekbe. A Windows Hello arcfelismerő bejelentkeztetési szolgáltatása a viszonylag alacsony felbontású, lézerprinterrel nyomtatott, a célszemélyről infravörös-közeli tartományban készített fotók révén átverhető. Némi manipuláció után.

Két dimenzió nem elég

Mostanra bebizonyosodott, hogy nem tudták felvenni a lépést a rivális okostelefonok ezen a téren. Még a vadonatúj Samsung Galaxy S9 is csupán kétdimenziós kamerákkal biztosítja arcfelismerő képességét. Az Intelligent Scan így egyrészt nem is olyan pontos, mint az Apple megoldása, másrészt ebből adódóan biztonság tekintetében is elmaradásban van az amerikai vállalat technológiájához képest. Nem véletlen, hogy a Samsung nem tette lehetővé az Intelligent Scan használatát a digitális fizetésekhez szükséges személyazonosításhoz.

A Reuters szerint ennek oka, hogy az Android készülékeket gyártók számára jelenleg nem érhető el ugyanaz a technológia, mint amivel az Apple rendelkezik. Nézzük meg kicsit részletesebben, miért is vannak hátrányban az amerikaiak versenytársai!

A 3D arcfelismerés egyik kulcsfontosságú összetevője az a lézeres modul (vertical-cavity surface-emitting laser, VCSEL), amit az arcjegyek letapogatásához használnak. A VCSEL új technológiának számít, amihez csupán pár gyártó fér hozzá. Köszönhetően az Apple óriási kutatási-fejlesztési büdzséjének és a beszállítói lánca felett gyakorolt szoros ellenőrzésének, a vállalat képes volt a rendelkezésre álló készletek és gyártói kapacitások zömét lekötni.

Decemberben például egy közel 400 millió dolláros megállapodást ütött nyélbe a Finstarral. A VCSEL modulok egyik legfőbb beszállítójaként ismert cég ezzel teljesen elköteleződött és így az Android ökoszisztémát választó gyártók számára nem maradt mozgástér. Az Apple gyakorlatilag minden VCSEL-erőforrásra rátette a kezét.

Kivárásra játszani

Az androidos gyártók számára egyetlen út maradt csupán: a Samsung által is alkalmazott kétdimenziós technika adaptálása és a kivárás. Kivárás addig, amíg a jelenleginél több távol-keleti gyártó, jelentősen nagyobb volumenben lesz képes előállítani VCSEL modulokat. Mindez viszont azt jelenti, hogy az Android készülékek a következő évig vélhetően nem férhetnek hozzá a 3D-s technológiához.

Talán véletlen, talán nem, de nemrég derült ki, hogy a Samsung biztonságos 3D kameratechnológián dolgozik. Mindezt azonban már Galaxy S10 telefonjához fejleszti, vagyis szinte biztosak lehetünk benne, hogy az ősszel megjelenő Note 9-esben sem lesz ezen a téren előrelépés.

Mindeközben az Apple – meg nem erősített hírek szerint – igyekszik általánossá tenni termékeiben a Face ID jelenlétét. Az ezen a téren mindig is jól értesültnek számító Ming-Chi Kuo arról számolt be, hogy az idén ősszel megjelenő iPhone-ok közül három is rendelkezhet majd a technológiával, ahogy a következő iPad Pro esetében is alkalmazni fogja a biometrikus azonosítás ezen formáját a vállalat.

Mobilitás

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.