A technológia elvileg teljesen kiváltaná a kártyák és okmányok lobogtatását, bár érdemi eredményekre még nem holnap reggelre kell számítani.

A Sydney repülőtéren a Qantas légitársaság közreműködésével tesztelik azt az arcfelismerő rendszert, amely a várakozások szerint jelentősen felgyorsíthatja és egyszerűbbé teheti a nemzetközi járatokon a becsekkolást, a csomagok kezelését és a beszállást. A reptér igazgatója egy csütörtöki közleményben jelentette be a projekt indulását. A cél nem más, mint az automatizált biometrikus azonosítás (ebben az esetben az utasok arcával) alkalmazása a teljes folyamat minden fázisában.

A mérföldkőnek nevezett tesztben a Qantas megfelelő járatai vesznek részt. Az Ausztráliában jelenleg használatban lévő, SmartGate nevű rendszer ugyan már most is szkenneli az arcokat az útlevelekben lévő képeken, és a canberrai repülőtéren is zajlik egy arcfelismerő szoftver próbaüzeme, de a Sydney-ben telepített megoldás minden tekintetben új fajta egyensúlyt próbál teremteni a biztonság és a kényelem viszonylatában.

A közlemény szerint az ausztrál kormány határon folytatott eljárásai nem változnak, vagyis ezeken továbbra is keresztül kell esnie az összes utasnak. A belügyminiszter ettől függetlenül már idén februárban közölte, hogy az ország repülőterein nemsokára realitássá válik az automatizált arcfelismerő technológiák bevezetése, ami lehetővé teszi az emberek fennakadás nélküli mozgását, miközben az útlevelük végig a zsebükben maradhat.

Lassan épülget a biometrikus mesterkulcs

A kormány egyébként nem állna meg a reptereknél, és egy olyan csomópontot alakítana ki a becsatlakozó rendszerekhez, amelyen keresztül egymáshoz kapcsolódna minden érintett kormányügynökség. Ez lehetővé tenné, hogy az állami vagy területi bűnüldöző szervek is hozzáférjenek mindezekhez a szolgáltatásokhoz, legyen szó az útlevelek, a vízumok, az állampolgárság, a vezetői engedélyek képeiről vagy más joghatóságok által kiadott anyagokról.

A CNET ide vágó beszámolójából az is kiderül, hogy a Sydney reptéren kezdődő teszt sikere esetén a mobil becsekkolás és határellenőrzési eljárások automatizálása következne. Erre azonban nem valószínű, hogy mostanában sor kerülhet, és az az időszak sem holnap jön el, amikor már rutinszerűen használjuk a biometrikus azonosítást a képernyők feloldásától az utazáson át az online banki szolgáltatásokhoz való hozzáférésig.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A londoni Metropolitan Police például szerdán jelentette be, hogy arcfelismerő technológiája egyelőre nem hozza az elvárható eredményeket – ez az Independent májusi cikke szerint nagyon jóindulatú megfogalmazás, hiszen a rendszer 98 százalékos aránnyal dobálja a hamis pozitívokat. Bár a britek ennek ellenére is a program folytatása mellett döntöttek, a reptéri ellenőrzésre vetítve még nem tűnik kielégítőnek a biometrikus megoldások megbízhatósága.

Itt kell megjegyezni, hogy az algoritmusok hatékonyságának rohamos fejlődésére is rendszeresen találni újabb és újabb példákat: arról a nemrégiben történt esetről mi is beszámoltunk, amikor Kínában az arcfelismerő rendszer egy koncert 60 ezres közönségéből szűrt ki egy körözött személyt, akit a rendőrök azon nyomban le is tartóztattak. (Megint más kérdés, hogy a biztonság technológiával támogatott javulásával párhuzamosan a személyiségi jogok is könnyen felszívódnak.)

Biztonság

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.