Lassan tényleg valósággá válik Tom Cruise másfél évtizede forgatott sci-fije.

A Minority Report elképzelt közeljövőjében három látnoknak köszönhetően a hatóságok előre megkapják a bűncselekmények elkövetésének mozgóképes "előzetesét". Itt még ugyan nem tartunk, viszont látnokok sem kellenek: elég egy rakás kamera, egy jó arcfelismerő rendszer és némi prediktív analitika.

Lefognák a kezet, mielőtt lendül

Sajtóhírek szerint Kínában igen komolyan vizsgálják egy olyan számítógépes rendszer bevezetését, amellyel automatikusan ki lehetne szűrni gyanúsan viselkedő egyéneket, hogy azokat aztán a helyszínre vezényelt erőkkel lehessen közvetlenül megakadályozni abban, hogy bármilyen törvénybe ütköző dolgot tegyenek.

A megoldás kulcsa a 2015-ben alapított Cloud Walk nevezetű helyi cég, amelynek szenzormegoldása nem csak a járókelők arcának azonosítására képes, de követni is képes azok mozgását, viselkedését. Ehhez természetesen szükség van elég sok nyilvános helyen felszerelt kamerára, ám Kínában ebből egyáltalán nincs hiány. Becslések szerint ezek száma az országban meghaladja a 170 millió darabot. A cég szoftvere pedig máris több mint 50 város és provincia rendőrségi hálózatával van összekapcsolva.

Ha minden igaz, a szoftver arra is képes, hogy összekapcsoljon különböző cselekedeteket, és azok láncolata alapján emeljen a veszélyességi fokozaton. Például ha valaki vesz egy konyhakést, attól nem fog vörösen izzani a rendőrségi képernyőkön, ám ha ugyanezzel a lendülettel beszerez egy kalapácsot és egy nagy zsákot is, akkor a rendszer megemeli a szintet. Ez alapján pedig a rendőrök eldönthetik, hogy el akarnak-e beszélgetni az illetővel a bevásárlási szokásairól.

Volt már?

A prediktív elemzésre képes algoritmusok rendőrségi bevetése persze önmagában már most sem jelent újdonságot. Az USA-ban például a PredPol elnevezésű megoldást az 50 legnagyobb körzet közel felében használják évek óta arra, hogy korábbi adatok felhasználásával megbecsüljék, hol és milyen típusú bűncselekményeket fognak elkövetni a legnagyobb valószínűséggel. Hasonló céllal működik több mint egy évtizede Milánóban a KeyCrime is. 

Ami miatt a kínai megoldás mégis úttörőnek számít, az az, hogy az ottani rendszer nem általánosságban, negyedekre, régiókra lebontva próbál előrejelzéseket adni. A Cloud Walk rendszerének egyedisége az egyénben rejlik, azaz a kormányzati szervek a rendelkezésükre álló tengernyi adat és az élő kamerafelvételek alapján személyre lebontva lesznek képesek azonosítani és figyelemmel kísérni a gyanúsan viselkedőket.

De nem csak a Cloud Walk szállít szoftveres megoldást a kínai rendőrségnek. A UniView például azokat a személyeket szűri ki és listázza automatikusan, akik rendszeresen utaznak olyan "érzékeny" országokba, mint például Mianmar vagy Vietnam. Az UniView azt is állítja megoldásáról, hogy viselkedéselemző rendszerének köszönheten képes kiszúrni a potenciális veszélyforrásokat a kamerák felvételein, és riasztani is tudja a szerveket, ha egy feketelistás személy megjelenik valahol.

Nyilvános megszégyenítés

Mivel a távol-keleti országban meglehetősen lazán védik az emberek személyiségi jogait, így ezeknek a technológiai újításoknak egészen kellemetlen következményei is lehetnek. Kínában például jelenleg is fut egy civilizált viselkedést promótáló kampány, amelynek keretében a nyilvános megszégyenítés alkalmazásától sem riadnak vissza. A hatóságok több városban arcfelismerő rendszerek segítségévle azonosítnak például tilos jelzés alatt úton átkelő gyalogosokat. Ezt követően pedig elrettentő példaként az elkövetők személyes adatait (nevüket, lakcímüket) kivetítik az út mellett elhelyezett kijelzőkre.

Ez a magatartás a hatóságok részéről teljesen jogszerű. Ugyan az országban nem túl rég hoztak szabályokat arra, hogy kik és milyen adatokat gyűjthetnek emberekről, ám ezek a megkötések csak a kereskedelmi célú felhasználásra vonatkoznak, a kormányzati szervekre ezek a paragrafusok egyáltalán nem vonatkoznak.

Cloud & big data

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.