Sam Altman sokadszor fejtette ki, hogy mennyire nyomasztó a mesterséges intelligencia villámgyors és nem megfelelően szabályozott fejlődése, de úgy tűnik, hogy lassítani azért nem fognak.

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman ismét arról értekezett, hogy ő maga is fél az cégénél kifejlesztett mesterséges intelligenciától. A Times of India csatornáján néhány nappal ezelőtt közzétett beszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a ChatGPT megjelenése miatt álmatlanságban szenved attól a gondolattól, hogy esetleg "valami nagyon rosszat csináltak". Bár ehhez hozzáteszi, hogy szerinte nincs szó ilyesmiről, de ettől még úgy látja, hogy repülőrajtot adtak a teljes MI-iparágnak, és a későbbiekben már nem lesznek képesek túl nagy hatást gyakorolni a dolgok alakulására. Altman szerint aggasztó, hogy innetől egyre gyorsabb lesz az új mesterségesintelligencia-rendszerek létrehozása, ezek működése pedig annyira bonyolulttá válik, hogy azt sem ő, sem a többi szakmabeli nem láthatja át a programok közzétételét megelőzően.

Ez messze nem az első alkalom, hogy az OpenAi vezetője a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet, hiszen már hónapok óta rendszeresen osztja meg a nyilvánosssággal a félelmeit. Néhány hete pédául valós kockázatnak nevezte a generatív algoritmusok felhasználását a közelgő amerikai elnökválasztás során: egy szenátusi bizottsági ülésen úgy fogalmazott, hogy "ideges miatta", sürgetve a megfelelő szabályok és irányelvek felállítását. (Azóta már ki is derült, hogy félelmei nem voltak alaptalanok.) Nem sokkal később ő maga is aláírta a Center for AI Safety (CAIS) vészjósló nyilatkozatát, amelyben a technológia által hordozott "kihalási kockázatokra" figyelmeztetnek, korábban pedig arról írt a Twitteren, hogy az MI "nem áll messze valami potenciálisan félelmetestől", ezért kritikus jelentőségűnek tartja a terület szabályozását.

Kérem, állítsanak meg!

A dolog mé érdekesebb, hogy Altman ugyanilyen gyakran próbálja meg elvenni saját kijelentéseinek az élét: korábban azt is kifejtette, hogy túl nagy feneket kerítenek neki,amikor arról beszél, hogy "egy kicsit fél" a mesterséges intelligenciától. Szerinte őrültség lenne, ha valamilyen szinten nem tartana tőle, és együttérez azokkal is, akik nála sokkal aggasztóbbnak látják a helyzetet. Innentől tényleg zavarba ejtő az OpenAI irányírójának megnyilatkozásait figyelni, hiszen nála többet talán senki sem tett a fejlett mesterséges intelligencia építéséért és a hétköznapi életünkbe való becsatornázásáért, és azt a rendszeres figyelmeztetések mellett sem veti fel soha, hogy az OpenAI-nak esetleg nem kellett volna közzé tennie a ChatGPT-t, vagy hogy az általa már eddig is látványosan kifejtett diszrupció nem feltétlenül bizonyul hasznosnak.

Az biztos, hogy kevés vállalkozás működik a világon, amelynek alapítója és első embere folyamatosan a saját termékeiben rejlő kockázatokról nyilatkozik, és saját működésének szabályozását sürgeti, miközben a lábát a gázpedálon tartja, és 100 milliárd dollárnyi további befektetést célozna meg a következő években. Altman eközben persze azt is hangoztatja, hogy a technológia mennyivel jobbá teheti a világot, az ellentmondásokat pedig azzal igyekszik feloldani, hogy a mesterséges intelligencia egyelőre nem veszélyes, csak a megfelelő szabályozás híján válhat azzá belátható időn belül. A fenti beszélgetés során is lelkesen ecseteli a küszöbön álló munkaerőpiaci változásokat, miközben a technológia miatt már most is emberek veszítik el a megélhetésüket a költségcsökkentést hajszoló cégvezetők közreműködésével.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.