A videómegosztó portál vezetője a YouTube általános szerződési feltételeinek egyértelmű megsértésének minősítette azt a gyakorlatot, ha valaki a tartalmaikon trenírozná generatív algoritmusát.

A világ nagyobbik fele ámulatba ejtve nézegette február közepén azokat a kisfilmeket, amelyeket az OpenAI frissen debütáló mesterségesintelligencia-modellje, a szövegből videókat készítő Sora alkotott. Igaz, hogy a gép által összedobott jelenetekben (még) számos hibára bukkanhatnak az alaposabbak, illetőleg egyes konkurens szakértők sem jósolnak neki nagy jövőt, a filmgyártó nagy nyelvi modell (LLM) kétségtelenül területének csúcsát képviseli jelenleg.

Erre a csúcsra azonban lehet, hogy jogszerűtlen eszközökkel jutott az OpenAI. Legalábbis ez olvasható ki a YouTube vezérigazgatója által múlt héten tett kijelentésekből. Neal Mohan a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a Google tulajdonában lévő platformon található videók felhasználása egy MI-modell betanítására a YouTube általános szerződési feltételeinek "egyértelmű megsértése" lenne.

Ez a feltételes mód az OpenAI technológiai igazgatójának korábbi, meglehetősen furcsa kijelentésére utalhat. Mira Murati a múlt hónapban adott interjút a Wall Street Journalnak, amelyben arról beszélt, hogy a Sora képzéséhez "nyilvánosan elérhető és licencelt adatokat" használtak. A vállalat CTO-ja azonban arra "nem emlékezett", hogy ebbe beletartozott-e a YouTube mérhetetlen videós adatóceánja.

"Az alkotók szemszögéből nézve, amikor egy alkotó feltölti a kemény munkáját a platformunkra, vannak bizonyos elvárásai. Az egyik ilyen elvárás az, hogy a szolgáltatási feltételeket betartják. Nem engedi meg, hogy olyan dolgokat, mint az átiratok vagy a videódarabok letöltése, és ez egyértelműen sérti a szolgáltatási feltételeinket. Ezek az út szabályai a platformunkon található tartalmak tekintetében".

Kényes kérdés

A generatív algoritmusok térnyerésével szinte mindennapossá váltak azok a jogi és etikai felvetések, miszerint milyen adathalmazokon lehet trenírozni és milyeneken tilos, vagy legalábbis nem erkölcsös egy MI-modellt tanítani. A fejlesztők és az ellentábor leginkább a szerzői jogok kapcsán esett egymásnak a közelmúltban. Februárban egy amerikai bíróság ugyan elutasította négy író közös keresetét, de az OpenAI ellen indított per még így is megvalósulhat, ha a felperesek sikerrel módosítják beadványukat.

A legnagyobb visszhangja talán a The New York Times tavalyi keresetének volt. A lap azért perelte be az OpenAI-t, mert álláspontja szerint utóbbi szerzői jogvédelem alatt álló anyagok jogellenes felhasználásával okozott kárt. Ezzel szemben például az Axel Springer vagy az Associated Press a "ha nem tudod legyőzni, állj mellé" taktikát követte, és igyekszik hasznot húzni abból, hogy az LLM-fejlesztő cégek úgyis lenyúlják a tartalmait.

A kiadók és az OpenAI birkózása mellett említhető több más frontvonal is, ahol az egyik oldalon MI-cégek, a másikon illegális felhasználást emlegető sértettek vannak. Perelik többek között a GitHubot a Copilotja miatt, a Getty Images pedig a Table Diffusiontől követel kártérítést jogosulatlanul felhasznált képek miatt.

Az OpenAI-t egyébként annyira nem rettentették el a jogi lépések, mivel a Wall Street Journal beszámolója szerint a cégnél azt tervezik, hogy a ChatGPT-5 képzéséhez többek között a YouTube-ról származó videók átiratát is felhasználják.

(Kép: OpenAI/Sora)

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.