Az elnöki rendelet értelmében ugyan most már élesednie kellett volna a WeChat ellen hozott korlátozásoknak, ám egy bírósági döntés miatt egyelőre minden marad a régiben. Mindeközben Trump áldását adta a TikTok és az Oracle együttműködésére.

Az elmúlt napokban, órákban alaposan felpörgött a fordulatszám a fordulatokban eddig sem szűkölködő kitiltási ügyben, amelyet az Egyesült Államok elnöke kezdeményezett több kínai alkalmazás és tulajdonosaik ellen. Az újraválasztásán dolgozó Donald Trump augusztusban lendült akcióba és nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva olyan elnöki rendeletet hozott, amely effektíve teljesen ellehetetlenítené a TikTok és a WeChat működését az USA-ban. A szankcióknak elvben tegnap kellett volna élesednie, ám úgy tűnik, egyelőre mindkét alkalmazás zavartalanul folytathatja a működését. Igaz, ezek hátterében teljesen más jellegű történések állnak.

Az alkotmányos jogok lenyomták az elnöki hatáskört

Mint ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a WeChat Felhasználók Szövetsége bíróságon támadta meg az elnöki rendeletet. A kínai gyökerekkel rendelkező amerikai állapolgárokból álló csoport azzal érvelt, hogy a rendelkezés szembemegy az alkotmány első számú kiegészítésével, amely a szabad véleménynyilvánítás jogát garantálja az ország polgárainak. A szövetség szerint a rendelet méltánytalanul jár el az Amerikában élő kínai közösséggel, amelynek tagjai alapvető platformként használják az alkalmazást a Kínában élő rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásra.

Mostanra az is kiderült, hogy az első bírósági kört elbukta a Trump-kormányzat, mivel egy kaliforniai bíró alapvetően egyetértett a fentiekkel és olyan határozatot hozott, amely országos szinten felfüggeszti a tiltó rendelkezések életbe lépését. Ezzel természetesen egyelőre megmenekült az USA-ban nagyjából 20 millió felhasználót kiszolgáló, univerzális (kapcsolattartásra, fizetésre és egy sor egyéb dologra használt) alkalmazás. Sem az Apple, sem a Google kínálatából nem kell eltávolítani az appokat, amelyeket a felhasználók a következő bírósági csörtéig biztosan használhatnak.

Kacifántos pávatánc

A másik célpont, a TikTok esetében más utat jár a történet. A kínai ByteDance tulajdonában lévő, de nemzetközi piacra szánt videós közösségi hálózat az Egyesült Államokban is az egyik legnépszerűbb alkalmazásnak számít. Esetleges kitiltása alaposan felkavarta a kedélyeket mind az USA-ban, mind Kínában, ahol a hétvégén egyébként külföldi vállalatok és személyek ellen "bevethető" korlátozó rendelkezéseket fogadtak el. Mintegy válaszul az amerikai szankciókra.

Trump a kezdetektől fogva azt szerette volna elérni, hogy egy hazai vállalat vegye át a TikTok észak-amerikai részlege felett az irányítást, amivel biztosítottnak érezné az amerikai állampolgárok személyes adatainak védelmét. Első körben ez a lehetséges vevő a Microsoft volt, ám Redmond végül kiszállt a történetből, és az Oracle vezette csoport lépett elő első számú esélyesnek. A múlt hét közepén azonban még nem lehetett tudni, hogy a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló szoftvercégnek sikerül-e olyan megállapodást kötni a ByteDance-szel, amire az elnök is hajlandó rábólintani.

Áldása rá

Úgy tűnik, mindez sikerült, hiszen az amerikai elnök az utolsó utáni pillanatban, múlt vasárnap nyilatkozott a témában. Trump szavait idézve "áldását adta" a ByteDance és az Orcale által felvázolt együttműködési tervre. Az elnök szerint a megállapodás százszázalékos biztonsági garanciákat tartalmaz a körülbelül 100 millió amerikai által használt TikTok kapcsán.

Ugyanakkor mindez még mindig nem a sztori vége, hiszen a felek egyrészt még nem írták alá a szerződést, másrészt utóbbit még az Egyesült Államok lépéseit nyílt ellenszenvvel kommentáló kínai kormányzatnak is jóvá kellene hagyni. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium mindenesetre a 20-án lejárt határidőt egy héttel későbbre tolt ki az ügyben történt "pozitív fejlemények" miatt.

Ami egyébként magát a megállapodást illeti, még mindig nem tudni minden részletet, de a kiadott információk alapján egy TikTok Global elnevezésű új vállalat jönne létre, amelyben jelentős részesedést szerezne az Oracle, illetve kisebb arányban az amerikai kiskereskedelmi lánc tulajdonosa, a Walmart. A vegyesvállalatnak tűnő konstrukció főhadiszállása az USA-ban, vélhetőleg Texasban lenne, a vezetőség többségét pedig amerikai menedzserek alkotnák, beleértve ebbe a vezérigazgatói és a biztonsági vezetői posztokat is.

A ByteDance extra biztonsági intézkedésekkel igyekszik eloszlatni a nemzetbiztonsági aggályokat, az amerikai polgárok adatait pedig az Oracle tárolná, amelynek ahhoz is jogot kap, hogy átvizsgálja az alkalmazás lelkét jelentő forráskódot.

Közösség & HR

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.