Az olcsó pénzátutalást kínáló startup egy újabb sikeres befektetési körön van túl. A 3,5 milliárd dollárra taksált cégérték alapján jelenleg a Transferwise a legértékesebb európai fintech unikornis.

Európára nagyon ráférne, hogy több innen induló startupból váljon globális viszonylatban is jelentős piaci szereplő. Az elmúlt években a kontinens majdhogynem egyetlen sikersztoriját a tavaly tőzsdére vonuló svéd Spotify szolgáltatta. A zeneipar után talán a pénzügyi szektorból érkezik Európa újabb szuperbajnoka.

Dupláztak a spórolással

Az évtized elején két észt vállalkozó által alapított, de az Egyesült Királyságban bejegyzett Transferwise egy friss befektetői körben közel 300 millió dollárt tőkéhez jutott. A tranzakció a céget nagyjából 3,5 milliárd dollár értékűre lőtte be, ami jelentős elmozdulás a legutóbbi 1,6 milliárdos értékeléshez képest. (Az előző tőkebevonás másfél évvel ezelőtt történt.) Ezzel egyébként a Transferwise lett a legmagasabbra értékelt európai startup a fintech szereplők között.

A nemzetközi utalásoknál a bankok által felszámított díjaknál lényegesen kedvezőbb feltétleket biztosító vállalkozásnak jelenleg 5 millió ügyfele van, és a hivatalos közlés szerint 4 milliárd eurónyi tranzakciót bonyolít le havonta. Az átutalásoknál a cég kalkulációja szerint évente összesen már nagyjából egymilliárd eurónyi költséget tudnak megspórolni a rendszert használók.

A most lezajlott tőkebevonás során az új beszállók a korai befektetőktől, illetve a két alapítótól tudtak részesedést vásárolni. Utóbbiak tehát megkezdték munkájuk gyümölcsének learatását. Ugyan a páros tagjai egyelőre csak a tulajdonrészük ötödétől váltak meg, de egyből felmerültek olyan vélemények, miszerint az alapítók a cég előtt álló kihívások miatt kezdték pénzzé tenni saját részüket.

Ezt természetesen az érintettek hevesen cáfolták. Az ő nyilatkozatuknál viszont sokkal többet nyomnak a latba maguk a számok. Sok más gyors növekedésű startuppal ellentétben ugyanis a Transferwise már jó ideje nyereségesen működik. A legutóbbi, 2018 tavaszi adatok szerint 117 millió fontos bevételre már 6,2 millió nettó profit jutott. A méretgazdaságosság kihasználásával a nyereségességnek pedig elméletben tovább kell javulnia.

Ami a növekedési terveket illeti, abban nincs hiány. A cég jelenleg nagyjából 1600 alkalmazottat foglalkoztat, de egy éven belül további 750 fővel bővítenék a stábot. Utóbbiak közé tartozik nagyjából 200 budapesti munkahely is, hiszen a vállalat jelentős központtal rendelkezik hazánkban. A Transferwise épp tavasszal költözött új helyre, hogy a meglévő szűk 200 dolgozó mellé még nagyjából ugyanannyi érkezhessen.

A friss befektetési kör nagyobb szabadságot biztosít a tervek végrehajtásában, mivel a korai befektetők közül aki akart, most szép nyereséggel távozhatott, így nincs közvetlen kényszer a tőzsdére lépésre. Utóbbit egyébként nem vetik el teljesen az alapítók, de az elkövetkező éveket inkább önállóan vinnék végig.

Az észt sztori

A Transferwise ötlete onnan jött, hogy az egyik alapító Londonban dolgozott tanácsadóként, és kapott 10 ezer font bónuszt. Mivel Észtországban magasabbak voltak a kamatok, Kristo Käärman úgy gondolta, hazautalja a pénzt az ottani megtakarítási számlájára. Ám az átváltásból eredő óriási költségek miatt 500 fonttal kevesebb érkezett célba. Barátja, Taavet Hinrikusz viszont akkoriban még a Skype igazgatója volt Tallinban, és gyakran utalt pénzt Angliába. Rájöttek, ha egymás utalásait megoldják országon belül, akkor praktikusan beintenek a nagy díjat szedő bankoknak.

És itt jött az, ami a kis balti állam hatalmas előnye: Észtországban százezer lakosra 31 startup jut, amivel a harmadik helyen áll a kontinensen. Mivel a belső piac kicsi, a startupok eleve nemzetközi piacban gondolkodnak, ami mozgékonnyá teszi a startup körökben mozgó szakembereket. Emiatt Käärmanék baráti körében rengetegen jártak hozzájuk hasonló cipőben, így hamarosan egész kis közösség végezte nemzetközi utalásait Käärmanékon keresztül. Ők pedig rájöttek: ha ekkora az érdeklődés, akkor ebből üzletet is lehet csinálni. Úgy tűnik, nem is akármilyet.

Nincs ez még lefutva

Persze a Transferwise mellett egy sor másik startup igyekszik az újonnan formálódó pénzügyi rendszer kulcsszereplőjévé válni. Hazai vonatkozású példa, hogy a csak pár éve indult, és a régióban máris igen kedvelt, szintén londoni székhelyű Revolut épp a héten indította el a forint alapon vezetett szolgáltatását, ami borítékolhatóan sok új érdeklődőt vonz majd.

Piaci hírek

Egy sor rivális van a Microsoft munkahelyi feketlistáján

A tiltott vagy erősen ellenjavalt szolgáltatások listáján egy csokor rivális szerepel. A munkavállalók korlátozása mögött nem a piaci részesedés megőrzése, sokkal inkább biztonsági megfontolások állnak.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

Hirdetés

Hogyan védekezzünk a rendszergazdai azonosító lopása ellen?

Előző cikkeinkben áttekintettük, hogy mik a kiemelt felhasználói azonosítólopás (privileged identity theft) tipikus módszerei, és miért jelent ez a támadási forma óriási veszélyt a vállalatok adatvagyonára. Mostani cikkünkben bemutatjuk milyen megoldások léteznek a védekezésre.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.