A magyarok is igazodnak az európai trendhez: legtöbben a PayPalt, a Revolutot és a TransferWise-t használják pénzküldésre.
Hirdetés
 

Évente óriási összeget mozgatnak meg a pénzutalási appok. A régebb óta piacon levő versenyzőkkel, a PayPal-lel és a Western Unionnal együtt évente több mint 160 milliárd dollárnyi tranzakciót kezelnek csak Európában. Ez egy globálisan is gyors növekvő piac mind a tranzakciók számát, mind volumenét illetően. Tavaly például 30 százalékkal emelkedett a tranzakciók összértéke, miközben a teljes népesség még mindig csak mintegy 7 százaléka használ ilyen szolgáltatásokat.

Közhely, hogy az akár banki szolgáltatások nélkül is használható utalási megoldások – ahogy például a mobilfizetés is – azokban az országokban a legnépszerűbbek (pl. Kína, India), ahol a népesség jelentős része nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz. De mi a helyzet Európában? A brit NimbleFins kutatócég vizsgálta a kontinens 31 országában, hogy melyek a legnépszerűbb pénzutalási appok.

A használatról nem sokat árul el

A kutatás egyszerű módszertant követett: megnézték az Apple App Store pénzügy kategóriájában a letöltési statisztikákat országonként. Hogy a napi ingadozást kiküszöböljék, 30 nap adatait vették figyelembe (idén március 3-ikától április elsejéig). Az európai rangsor úgy állt össze, hogy összesítették az egyes országokban elért helyezéseket. A kutatásban nem vették figyelembe az Apple Payt, amely több európai országban továbbra sem elérhető. Szintén nem vizsgálták külön az androidos változatokat, mivel az appok népszerűsége azon is ugyanazt a tendenciát mutatta, mint az App Store-é.

Ez a használatról nem sokat árul el, azaz nem derül ki belőle az egyes appok által kezelt utalási tranzakciók száma és volumene. Így az sem nagyon látható, hogy a kihívók – elsősorban a Revolut és a Transferwise – mennyire közelítették meg a legrégebb óta piacon lévő szereplőket, a Western Uniont és a PayPalt.

Bár a felmérésben húsz app szerepel, az igazán nagy versenyt nagyjából öt szereplő vívja egymással. A piacvezető egyértelműen a PayPal Mobile Cash, amely 22 országban vezeti a letöltési rangsorokat, nyolc országban a második és csupán az ezen a téren is különutas Oroszországban szorult a harmadik helyre.

Az oroszok ebben is különutasok

A PayPal appjának a túlsúlya azért is valószínűsíthető, mert az Unió legnagyobb országaiban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is piacvezető. Ezek az EU-s tagállamok nem csak méretüknél fogva jelentősek, hanem azért is, mert ezekből az országokból utalják a legtöbb pénzt külföldre. (A Transferwise például abból született, hogy az egyik alapító sokallta a banki átutalás költségeit, amikor Észtországba akart utalni nagyobb összeget.)

A Revolut hét országban, jellemzően a kevésbé fejlett országokban a legnépszerűbb, például Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában vagy Romániában, de a csehek és az írek is a Revolutot részesítik előnyben.

 
NimbleFins: Money Transfer Apps in Europe, 2019
Infogram


Az oroszok viszont saját megoldásokra esküsznek, ahogy megvan a saját közösségi oldaluk, a saját keresőjük, sőt már a saját interneten is dolgoznak. Az első helyen a ciprusi bejegyzésű, de Oroszországban alapította QIWI Wallet áll. Ez a legkedveltebb app Ukrajnában is, illetve még a kétmilliós Lettországban tudott elcsípni egy harmadik helyet, ahol a lakosság 27 százaléka orosz nemzetiségű. Az oroszok saját keresőjének az appja, a Yandex.Money a második helyre futott be, míg a PayPal itt is meg tudott egy bronzérmet szerezni. Ugyanakkor az App Store letöltési rangsora alapján igencsak le van maradva a két piacvezetőtől.

A magyar szokások az EU-s trendbe illenek

A magyar piac első három helye ugyanaz, mint az európai rangsor: PayPal, Revolut, Transferwise. Köztük az App Store letöltési rangosra alapján szoros lehet a verseny, a PayPal a 8., a Revolut a 10., míg a Transferwise a 14. helyen áll. Még két szereplő jelenléte értékelhető: a Skrill és a WorldRemit került fel a magyar listára a negyedik és ötödik helyre. App Store-os rangsoruk (54., illetve 93.) azonban messze van az első három helyezettétől.

Érdekes tendencia, hogy a készpénzutalás hagyományos szereplője, a Western Union az utalási appok között itthon labdába sem rúg. A PayPal régóta elérhető, sokan ismerik. A brit Revolut tavaly lépett hivatalosan a magyar piacra, míg az észt gyökerű, de londoni székhelyű Transferwise-nak egyéb kötődése is van: Magyarországon egy gyorsan bővülő fejlesztőközpontja is működik.

Mobilitás

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.