Hat kezet nem kell növeszteniük, de új képességekkel jó, ha felvértezik magukat.

Az automatizálás jó. A mesterséges intelligencia segítségével pedig már olyan összetett feladatokat is lehet automatizálni, melyek eddig az ember kiváltsága voltak. Tudósok, műszaki szakemberek egyaránt riogatnak azzal, hogy az AI (Artificial Intelligence – mesterséges intelligencia) eltrejedésével beköszönt a gépek uralma.

Mindenhol ott lesznek

Hogy ez valóban bekövetkezik-e, legfeljebb csak tippelhető. De az már a jelen, hogy az intelligens eszközök, robotok elfoglalnak bizonyos munkahelyeket. Nem csak az összeszerelő üzemek gyártósorain foglalják el a munkások helyét.

A robotok már most is ott vannak a gyógyászatban. A szállodákban bizonyos feladatokat robotok vesznek át a kiszolgáló személyzettől. A mezőgazdaságban robotok ellenőrzik az ültetvények állapotát, hogy percre pontosan lehessen látni a termés állapotát. Az Amazon raktáraiban Kiva robotok gyorsítják a csomagok összerakását (az Amazon meg is vette a robotgyártót). A bányákban a veszélyes munkákat intelligens gépek veszik át az emberektől, de még az oktatásba is bevonulnak az AI-ra épülő virtuális oktatók, melyek ráadásul sok esetben hatékonyabbak, mint a valódi tanárok, mert jobban lekövetik a diák haladási tempóját, nem sürgetnek, és bármikor rendelkezésre állnak.

Hosszú távon olcsóbb és rugalmasabb?

Az Accenture egy felmérése szerint a vállalatvezetők 70 százaléka tervezi, hogy lényegesen többet költ AI-megoldásokra, mint 2013-ban. Úgy vélik ugyanis, hogy csak így tudnak lépést tartani a digitális változások sebességével. A kulcszó az intelligens automatizálás. Azaz a vállalatok olyan automatizmusok bevezetésére törekszenek, melyek mögött valamiféle mesterséges intelligencia dolgozik. A trendre egyébként a befektetők is felfigyeltek: az elmúlt négy év alatt az AI témájában fejlesztő startupokba fektetett kockázati tőke hússzorosára nőtt.

A trend mögött az a várakozás áll, hogy az AI révén a vállalatok innovatívabbá és mozgékonyabbá válhatnak, azaz javul az alkalmazkodóképességük. Ezzel együtt csökken a rendszerek bonyolultsága – legalábbis az ember szempontjából –, lerövidül a piacra jutási idő, és az új termékek, szolgáltatások kikísérletezésére is nagyobb teret hagy.

Új típusú munkaerőre lesz szükség

Bodorság lenne azt hinni, hogy az következik be, amit a robotikában érdekelt gyártók évek óta hangoztatnak: az iparág legalább annyi új munkahelyet teremt, mint amennyit elvesz. Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez nem állja meg a helyét. Az viszont kétségtelen, hogy az AI – és a robotika – elterjedésével új típusú munkaerőre lesz igény.

Egy amerikai AI-cég vezetője a CIO.com-nak arról beszélt, hogy az IT-rendszerek üzemeltetésében is hamarosan átveheti az irányítást a mesterséges intelligenciára épülő automatizálás. Ha a vállalat nem tudja kezelni az ebből adódó problémákat, akár mérnököket is fenyegethet a munkanélküliség réme – miközben világszerte munkaerőhiányra panaszkodik fél világ.

A legfőbb skill: bármit képes megtanulni

Bár azt még nem mondhatjuk, hogy az AI elfoglalta volna a munkahelyeket, már most is megfigyelhető, hogy a digitális transzformáció sebességének hatására látványosan átalakul a vállalatok jövőbeni alkalmazottaival szemben támasztott követelményrendszert.

A technológiai trendek evolúciója az Accenture szerint (a képre kattintva nagyítható)

Míg korábban az új munkaerő felvételénél fontos volt valami speciális tudás, ez ma már csak a sokadik szempont. Helyét elfoglalta a rugalmasság, a változásra való hajlandóság, az alkalmazkodókészség. És nem a munkatársakhoz és a főnökökhöz kell alkalmazkodni, hanem a folyamatosan változó igényekhez, ami egyben azt is feltételezi, hogy az alkalmazott képes és hajlandó új tudás és képességek folyamatos elsajátítására és azok értő alkalmazására.

Új feladat a HR-nek

Ebben a helyzetben egyre fontosabb szerepet kap a HR osztály. Többféle, olykor egymásnak ellentmondó szempontok szerint kell dolgozniuk. A gyors változások miatt sokkal fontosabbá válnak a belső képzések, miközben egyre több külsőst, ún. szabadúszó munkavállalót kell kezelniük. (Az Accenture jóslata szerint 2020-ra az Egyesült Államokban a munkaerő 43 százaléka szabadúszóként fog dolgozni.)

A HR osztálynak folyamatosan nyomon kell követnie a belső – és a potenciális külső – munkaerő képességeit és felkészültségét, és az információk alapján optimalizálni kell a dolgozók összetételét. Erre egyébként egyre több vállalati HR-szoftvert fejlesztő szállító kínál megoldást. A HR-ben is megjelent az  „orchestration” kifejezés, amely a munkaerő folyamatos finomhangolását hangsúlyozza. A képzések általánossá válása felértékeli a különböző online kurzusok rendszerét, amelyhez a cégnek vagy belső képzési anyagokkal, vagy külső partberek bevonásával kell hozzájárulnia.

A vállalati gyakorlatban egyre szélesebb körben terjed a LEAN szemlélet is, amely az autonómiát, a rugalmasságot és az iterációt helyezi középpontba. Ehhez azonban a HR sokkal nagyobb figyelmére van szükség, hogy az és ott kapjon lehetőséget, ahol és aki képes is azzal élni.

Közösség & HR

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.