A másfél évvel ezelőtti masszív leépítés sem volt elég a Snapchat tulajdonosánál. Ezúttal a kollégák tizedétől köszönnek el.
Hirdetés
 

Idén már a sokadik technológiai vállalatnál derül ki, hogy elbocsátásokkal igyekszik egyensúlyba hozni pénzügyi helyzetét. A Snapchat közösségi alkalmazást birtokló Snap tőzsdefelügyelethez benyújtott tegnapi jelentéséből derült ki, hogy dolgozói 10 százalékától válik meg. A tavaly ősszel még nagyjából 5300 főt foglalkoztató cégnél így bő félezer embernek kell most új munka után néznie.

Magyarázat gyanánt a vezetőség jobbára a szokásos paneleket emlegette (fókuszálás a növekedést biztosító beruházásokra, üzletágak újrapozícionálása, laposabb vállalati struktúra kialakítása), de felbukkant az ukrajnai háború is. A valósághoz legközelebb viszont az a félmondat vezet minket, miszerint nem költenek az ügyfelek eleget digitális hirdetésekre.

Utóbbi pedig különösen fájdalmas egy olyan cég esetében, amelynek a bevételei szinte kivétel nélkül online reklámokból jönnek. A Snap ugyan az évek során megpróbált kitörni ebből, és vadabbnál vadabb eszközökkel igyekezett diverzifikálni a portfólióját, de ezek a kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A 2016-ban debütált Spactacles szemüveg a kutyának sem kellett, a nemrégiben piacra dobott, szelfizésre kitalált Pixy drónt pedig szinte azonnal vissza kellett hívni, mert kiderült, hogy tűzveszélyes a konstrukció.

A karantén idején megerősödő Snap 2022-ben nagyon nehéz helyzetben találta magát, többek között azért, mert az Apple iOS-re bevezetett szigorítása miatt jelentősen visszaestek a reklámbevételei. A cég minderre egy nagyon komoly, a dolgozók 20 százalékát érintő leépítésről döntött, amit aztán azóta kisebb léptékű leépítések követtek. A jelek szerint azonban mindez nem volt elég a helyzet kezelésére.

Hol ezért, hol azért vágnak

Habár az egy-másfél évvel ezelőtti elbocsátási hullámot egyelőre idén még nem közelíti meg a szektor, a technológiai vállalatok egymás után jelentik be a kisebb-nagyobb karcsúsításokat. Legutóbb például a Microsoft racionalizált 1900 pozicíót az Activision Blizzard felvásárlása miatt.

Bár a világgazdasági klíma messze van az ideálistól, a mostanában bejelentett elbocsátások egy része nem azért történik, mert a fogyasztók pénztárcája továbbra sem nyílt elég szélesre, hanem azért, mert néhány területen tényleg elveszi a munkát az egyre jobb formát mutató generatív mesterséges intelligencia.

Közösség & HR

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.