A frekvenciapályázatból kizárt szolgáltató élesben teszteli a technológiát. A budapesti székhelyén telepített 5G-s bázisállomást.
Hirdetés
 

A Digi magyar 5G-je is kilépett a laboratóriumból. Az idei frekvenciatenderből kizárt szolgáltató felépítette első 5G-s bázisállomását budapesti székhelyén, és hétfőn elindította a rendszer éles tesztjét. A romániai hálózatot júniusban kapcsolták be.

Az éles teszt elindításáról kiadott közlemény külön kiemeli, hogy a Digi mindössze hat hónappal azután indítja el a tesztet, hogy belépett a mobilpiacra. "Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva" – idézi a közlemény Dragoș Spătarut, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatóját.

A cég azt ígéri, hogy a következő hónapokban további helyszíneket is bevon a tesztbe. A megvalósítás azonban a tesztek eredményei mellett attól is függ, hogy hogyan alakul a spektrumelosztás – fogalmaz a közlemény.

A bázisállomáshoz a szolgáltató a 3400 MHz-es frekvenciasávban 2016-ban elnyert 20 MHz-es tartományt használja. A hálózati eszközszállító az Ericsson volt. A teszt teljesen nyílt, az 5G-s hálózatra minden Digi-ügyfél kapcsolódhat, ha van 5G-képes telefonja.

Nem látni a kimenetet

A Teszári Zoltán romániai magyar nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó telekommunikációs vállalat jogelődjeit is tekintve már 25 éve jelen van a magyar piacon. A cég saját fejlesztésekkel és kisebb felvásárlásokkal lassan építkezett a televíziós majd a vezetékes kommunikációs szolgáltatási piacon. A cég azonban akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-ben kiírt frekvenciapályázatán is elindultak. Az NMHH azonban egy másik indulóval együtt kizárta a Digit üzemeltető RCS&RDS-t a pályázatból piacfelügyeletidíj-tartozás miatt. Ennek azonban végül nem volt jelentősége, mert a pályázatot végül törölték.

A 2014-es tenderen ismét elindult a Digi, és nyert is egy szerény, 10 MHz-es spektrumot, majd két évvel később a 3400 MHz-es sávban további 20 MHz-et. A hálózatépítés azonban csak lassan ment, és csak idén tavasszal sikerült elindítani a korlátozottan elérhető DigiMobilt. A cég a szokásához híven agresszív árazással próbált gyorsan sok előfizetőt szerezni.

A további fejlesztéseket azonban megakaszthatja, ha jogi úton sem sikerül indulási jogot szereznie az idén kiírt frekvenciatenderre.

Mobilitás

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.