A frekvenciapályázatból kizárt szolgáltató élesben teszteli a technológiát. A budapesti székhelyén telepített 5G-s bázisállomást.

A Digi magyar 5G-je is kilépett a laboratóriumból. Az idei frekvenciatenderből kizárt szolgáltató felépítette első 5G-s bázisállomását budapesti székhelyén, és hétfőn elindította a rendszer éles tesztjét. A romániai hálózatot júniusban kapcsolták be.

Az éles teszt elindításáról kiadott közlemény külön kiemeli, hogy a Digi mindössze hat hónappal azután indítja el a tesztet, hogy belépett a mobilpiacra. "Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva" – idézi a közlemény Dragoș Spătarut, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatóját.

A cég azt ígéri, hogy a következő hónapokban további helyszíneket is bevon a tesztbe. A megvalósítás azonban a tesztek eredményei mellett attól is függ, hogy hogyan alakul a spektrumelosztás – fogalmaz a közlemény.

A bázisállomáshoz a szolgáltató a 3400 MHz-es frekvenciasávban 2016-ban elnyert 20 MHz-es tartományt használja. A hálózati eszközszállító az Ericsson volt. A teszt teljesen nyílt, az 5G-s hálózatra minden Digi-ügyfél kapcsolódhat, ha van 5G-képes telefonja.

Nem látni a kimenetet

A Teszári Zoltán romániai magyar nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó telekommunikációs vállalat jogelődjeit is tekintve már 25 éve jelen van a magyar piacon. A cég saját fejlesztésekkel és kisebb felvásárlásokkal lassan építkezett a televíziós majd a vezetékes kommunikációs szolgáltatási piacon. A cég azonban akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-ben kiírt frekvenciapályázatán is elindultak. Az NMHH azonban egy másik indulóval együtt kizárta a Digit üzemeltető RCS&RDS-t a pályázatból piacfelügyeletidíj-tartozás miatt. Ennek azonban végül nem volt jelentősége, mert a pályázatot végül törölték.

A 2014-es tenderen ismét elindult a Digi, és nyert is egy szerény, 10 MHz-es spektrumot, majd két évvel később a 3400 MHz-es sávban további 20 MHz-et. A hálózatépítés azonban csak lassan ment, és csak idén tavasszal sikerült elindítani a korlátozottan elérhető DigiMobilt. A cég a szokásához híven agresszív árazással próbált gyorsan sok előfizetőt szerezni.

A további fejlesztéseket azonban megakaszthatja, ha jogi úton sem sikerül indulási jogot szereznie az idén kiírt frekvenciatenderre.

Mobilitás

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.