A frekvenciapályázatból kizárt szolgáltató élesben teszteli a technológiát. A budapesti székhelyén telepített 5G-s bázisállomást.
Hirdetés
 

A Digi magyar 5G-je is kilépett a laboratóriumból. Az idei frekvenciatenderből kizárt szolgáltató felépítette első 5G-s bázisállomását budapesti székhelyén, és hétfőn elindította a rendszer éles tesztjét. A romániai hálózatot júniusban kapcsolták be.

Az éles teszt elindításáról kiadott közlemény külön kiemeli, hogy a Digi mindössze hat hónappal azután indítja el a tesztet, hogy belépett a mobilpiacra. "Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva" – idézi a közlemény Dragoș Spătarut, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatóját.

A cég azt ígéri, hogy a következő hónapokban további helyszíneket is bevon a tesztbe. A megvalósítás azonban a tesztek eredményei mellett attól is függ, hogy hogyan alakul a spektrumelosztás – fogalmaz a közlemény.

A bázisállomáshoz a szolgáltató a 3400 MHz-es frekvenciasávban 2016-ban elnyert 20 MHz-es tartományt használja. A hálózati eszközszállító az Ericsson volt. A teszt teljesen nyílt, az 5G-s hálózatra minden Digi-ügyfél kapcsolódhat, ha van 5G-képes telefonja.

Nem látni a kimenetet

A Teszári Zoltán romániai magyar nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó telekommunikációs vállalat jogelődjeit is tekintve már 25 éve jelen van a magyar piacon. A cég saját fejlesztésekkel és kisebb felvásárlásokkal lassan építkezett a televíziós majd a vezetékes kommunikációs szolgáltatási piacon. A cég azonban akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-ben kiírt frekvenciapályázatán is elindultak. Az NMHH azonban egy másik indulóval együtt kizárta a Digit üzemeltető RCS&RDS-t a pályázatból piacfelügyeletidíj-tartozás miatt. Ennek azonban végül nem volt jelentősége, mert a pályázatot végül törölték.

A 2014-es tenderen ismét elindult a Digi, és nyert is egy szerény, 10 MHz-es spektrumot, majd két évvel később a 3400 MHz-es sávban további 20 MHz-et. A hálózatépítés azonban csak lassan ment, és csak idén tavasszal sikerült elindítani a korlátozottan elérhető DigiMobilt. A cég a szokásához híven agresszív árazással próbált gyorsan sok előfizetőt szerezni.

A további fejlesztéseket azonban megakaszthatja, ha jogi úton sem sikerül indulási jogot szereznie az idén kiírt frekvenciatenderre.

Mobilitás

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.