A most elnyert frekvenciákkal gyorsabban épülhet a Digi mobilhálózata, de a tényleges indulás időpontjára még nincs konkrét ígéret. A hírközlési hatóság ma hirdette ki a legújabb frekvenciatender eredményét.

Ma hozta nyilvánosságra Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávban meghirdetett tender nyerteseit. Az idén április 11-én kiírt árverési eljárásra ketten pályáztak. A 3400-3600 MHz-es alsó FDD-sávban a Vodafone Magyarország Zrt. 6 alapblokk (60 MHz) hasznosítási jogát szerezte meg 648,6 millió forintért, míg a 3600-3800 MHz-es felső TDD-frekvenciasávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 4 alapblokk (20 MHz) frekvenciahasználati jogosultságáért adott közel 248 millió forintot.

Közel egymilliárdot hozott az államháztartásnak a tender

A 3400-3800 MHz-es sávot még az NMHH előző frekvenciastratégiájának a keretében értékesítették. (A stratégia megújulásáról a közelmúltban nyilatkozott részletesen lapunknak Vári Péter főigazgatóhelyettes.) A szakhatóság a mostani árveréses eljárásával 80 MHz-nyi spektrum talált ebből a sávból új gazdára, ami közel 900 millió forinttal növeli az államháztartás bevételeit. Ebben a frekvenciatartományban még további jelentős kapacitás maradt későbbi értékesítésre. Az NMHH legkorábban 2020-ban hirdet újabb tendert ebben a sávban.   

A most elnyert frekvenciák szabad felhasználásúak, vagyis a hatóság nem írja elő, hogy mire kell használniuk azokat a nyerteseknek, arra viszont kötelezi őket, hogy valóban használatba vegyék. Ennek feltétele, hogy a nyertes szolgáltatóknak két éven belül ki kell kérniük a frekvenciák használatára vonatkozó rádióengedélyt, továbbá legkésőbb négy év múlva már használatba is kell venniük a szóban forgó blokkokat.

Használati díjkedvezményt is kaptak a nyertesek

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő széles sávú mobilszolgáltatásokra, akár a jövendő 5G technológiára, és vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére is alkalmas. A sávban ezen kívül helyi hozzáférési hálózatok kiépítése is lehetséges. A meghirdetett sáv alsó felében, vagyis a 3400–3600 MHz tartományban e hónap végén járnak le a 2001-ben 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, a sáv felső része a 3600–3800 MHz tartomány viszont most nyílt meg először a pályázók számára.


 

A leendő nyertesek 2034-ig birtokolhatják a frekvenciákat, és mint az adott sávot először használók, 50 százalékos frekvenciahasználati díjkedvezményt kaptak.

A Digi gyorsítja a mobilpiaci belépőt, a Vodafone vezetékesre is használja a frekvenciákat

A mai hivatalos bejelentésen a két nyertes képviselői is szót kaptak, közülük Ryszka Sambor, a Digi ügyvezetője elmondta, hogy a korábbi 2014-es tender alapján birtokba vett 1800 MHz-es frekvencián már elindult a mobilhálózat fejlesztése, amit a most elnyert blokkok felgyorsíthatnak. Tavaly fejezték be az előkészületi munkákat, és a hálózat rádiós tervezését. Jelenleg az első 200 bázisállomás kiépítésén dolgoznak. Arról egyelőre azonban még nem kívánt nyilatkozni, hogy ténylegesen mikor indulnak el Magyarországon a mobilszolgáltatással.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy Európában elsőként Magyarországon bocsátották árverésre a szóban forgó frekvenciatartományt. Ennek is köszönhetően elindulhat a felkészülés a minden eddiginél gyorsabb, akár gigabites sebességű mobilszolgáltatásokat hozó technológiákra. A most elnyert frekvenciakészlettel 37 százalékra nőtt a Vodafone részesedése a magyarországi spektrumtortából, ezzel a legnagyobb egyedi készlettel rendelkezik a hazai szolgáltatók körében. A cég a frekvenciatöbblet egy részét a hamarosan beinduló nagyvállalati vezetékes szolgáltatások minőségének a javítására is fel kívánják használni.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.