A most elnyert frekvenciákkal gyorsabban épülhet a Digi mobilhálózata, de a tényleges indulás időpontjára még nincs konkrét ígéret. A hírközlési hatóság ma hirdette ki a legújabb frekvenciatender eredményét.

Ma hozta nyilvánosságra Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávban meghirdetett tender nyerteseit. Az idén április 11-én kiírt árverési eljárásra ketten pályáztak. A 3400-3600 MHz-es alsó FDD-sávban a Vodafone Magyarország Zrt. 6 alapblokk (60 MHz) hasznosítási jogát szerezte meg 648,6 millió forintért, míg a 3600-3800 MHz-es felső TDD-frekvenciasávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 4 alapblokk (20 MHz) frekvenciahasználati jogosultságáért adott közel 248 millió forintot.

Közel egymilliárdot hozott az államháztartásnak a tender

A 3400-3800 MHz-es sávot még az NMHH előző frekvenciastratégiájának a keretében értékesítették. (A stratégia megújulásáról a közelmúltban nyilatkozott részletesen lapunknak Vári Péter főigazgatóhelyettes.) A szakhatóság a mostani árveréses eljárásával 80 MHz-nyi spektrum talált ebből a sávból új gazdára, ami közel 900 millió forinttal növeli az államháztartás bevételeit. Ebben a frekvenciatartományban még további jelentős kapacitás maradt későbbi értékesítésre. Az NMHH legkorábban 2020-ban hirdet újabb tendert ebben a sávban.   

A most elnyert frekvenciák szabad felhasználásúak, vagyis a hatóság nem írja elő, hogy mire kell használniuk azokat a nyerteseknek, arra viszont kötelezi őket, hogy valóban használatba vegyék. Ennek feltétele, hogy a nyertes szolgáltatóknak két éven belül ki kell kérniük a frekvenciák használatára vonatkozó rádióengedélyt, továbbá legkésőbb négy év múlva már használatba is kell venniük a szóban forgó blokkokat.

Használati díjkedvezményt is kaptak a nyertesek

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő széles sávú mobilszolgáltatásokra, akár a jövendő 5G technológiára, és vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére is alkalmas. A sávban ezen kívül helyi hozzáférési hálózatok kiépítése is lehetséges. A meghirdetett sáv alsó felében, vagyis a 3400–3600 MHz tartományban e hónap végén járnak le a 2001-ben 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, a sáv felső része a 3600–3800 MHz tartomány viszont most nyílt meg először a pályázók számára.


 

A leendő nyertesek 2034-ig birtokolhatják a frekvenciákat, és mint az adott sávot először használók, 50 százalékos frekvenciahasználati díjkedvezményt kaptak.

A Digi gyorsítja a mobilpiaci belépőt, a Vodafone vezetékesre is használja a frekvenciákat

A mai hivatalos bejelentésen a két nyertes képviselői is szót kaptak, közülük Ryszka Sambor, a Digi ügyvezetője elmondta, hogy a korábbi 2014-es tender alapján birtokba vett 1800 MHz-es frekvencián már elindult a mobilhálózat fejlesztése, amit a most elnyert blokkok felgyorsíthatnak. Tavaly fejezték be az előkészületi munkákat, és a hálózat rádiós tervezését. Jelenleg az első 200 bázisállomás kiépítésén dolgoznak. Arról egyelőre azonban még nem kívánt nyilatkozni, hogy ténylegesen mikor indulnak el Magyarországon a mobilszolgáltatással.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy Európában elsőként Magyarországon bocsátották árverésre a szóban forgó frekvenciatartományt. Ennek is köszönhetően elindulhat a felkészülés a minden eddiginél gyorsabb, akár gigabites sebességű mobilszolgáltatásokat hozó technológiákra. A most elnyert frekvenciakészlettel 37 százalékra nőtt a Vodafone részesedése a magyarországi spektrumtortából, ezzel a legnagyobb egyedi készlettel rendelkezik a hazai szolgáltatók körében. A cég a frekvenciatöbblet egy részét a hamarosan beinduló nagyvállalati vezetékes szolgáltatások minőségének a javítására is fel kívánják használni.

Közösség & HR

Kína nemsokára megmutatja a világnak, hogy néz ki a digitális pénz

A kínai jegybank által kibocsátott kriptopénz és a vele kapcsolatos fizetési szolgáltatások már novemberben élesednek, miközben az ennek megfeleltethető Libra projekt még a kanyaran sincs, és már most ezer sebből vérzik.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.