A hálózati óriás idén már a sokadik technológiai cég, ahol jelentős mennyiségű dolgozó elküldésével igyekeznek optimalizálni az üzleti eredményeket.

Több ezer embert érinthet az a leépítési kör, amelyről a Cisco vezetősége döntött - állítja a Reuters belső forrásokra alapozott beszámolója. Az okok nagyjából összecsengenek a más technológiai cégeknél mostanában bejelentett elbocsátások indoklásával: az üzletmenet átszervezésével a nagy(obb) növekedési potenciállal rendelkező területekre kíván a menedzsment fókuszálni.

A hírügynökségnek a leépítés tényét és nagyságrendjét három különböző forrás erősítette meg, amelyről várhatóan a most szerdán esedékes negyedéves üzleti jelentés előtt, vagy azzal egyszerre ad majd hivatalosan tájékoztatást a Cisco. Ugyan a Reutersnek súgó belső emberek pontos számot nem említettek, de mivel a cég jelenleg nagyjából 85 ezer főt alkalmaz, így az ezrekben mérhető elbocsátási kör arányaiban sem minősíthető jelentéktelennek.

A beszámoló felidézi, hogy a Cisco legutóbb 2022 novemberében esett át komolyabb karcsúsításon. Akkor az amerikai hálózati óriásnál a kollégák hozzávetőleg 5 százalékának köszönték meg az addigi munkát, ami összességében 600 millió dollárba került. 

Hullik a forgács

Habár az egy-másfél évvel ezelőtti elbocsátási hullámot egyelőre idén még nem közelíti meg a szektor, a technológiai vállalatok egymás után jelentik be a kisebb-nagyobb karcsúsításokat. Csak az elmúlt néhány hét eseményeiből szemezgetve: 20 után újabb 10 százalékos leépítésbe kezd a Snap1900 pozíciót érintő racionalizálás a Microsoftnál, nagyjából 8000 SAP-s kolléga életét változtatja meg a január végén bejelentett, több milliárd eurós szerkezetátalakítás

Bár a világgazdasági klíma messze van az ideálistól, a mostanában bejelentett elbocsátások egy része nem azért történik, mert a fogyasztók pénztárcája továbbra sem nyílt elég szélesre, hanem azért, mert néhány területen tényleg elveszi a munkát az egyre jobb formát mutató generatív mesterséges intelligencia.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.