Arccal a mesterséges intelligencia felé – hirdette meg Christian Klein vezérigazgató.

Idén kétmilliárd eurót költ az SAP arra, hogy megerősítse képességeit a mesterséges intelligencia (MI) területén. A vállalat arra számít ugyanis, hogy a generatív MI alapjaiban fogja megváltoztatni üzleti tevékenységét. A reorganizációs terv a tegnap kiadott közlemény szerint 8000 munkakört érint, de emellett azt is bejelentették, hogy a vállalat saját befektetési társasága, a Sapphire Ventures kb. 1 milliárd eurót fordít MI-vel foglalkozó technológiai startupok támogatására. Christian Klein vezérigazgató szerint ezek együttesen biztosítják, hogy az SAP továbbra is úttörő innovációkat fejlesszen az üzleti folyamatok hatékonyságának javítására.

Nem akarnak leépíteni

A vállalat hangsúlyozta: nem akarnak leépíteni, azaz várhatóan marad a jelenlegi létszám (világszerte közel 108 ezer alkalmazott). Az átalakítást elsősorban önkéntes szabadságolási programokkal ("voluntary leave program", amikor az alkalmazott állásban marad, de fizetés nélküli szabadságát tölti) és belső átképzéssekkel szeretnék végrehajtani. De további részleteket ezzel kapcsolatban nem közöltek. A Handelsblatt arra hívja fel a figyelmet, hogy Németországban valóban nem egyszerű elbocsátani alkalmazottakat, de más országokban igen. (A PwC előrejelzése szerint egyre több vállalat fogja elküldeni alkalmazottai egy részét, mert munkájukat MI-re tudja bízni. A legutóbb például a Google csökkentette hirdetési részlegének létszámát.)

Az SAP történetében nem egyedi, hogy úgy alakítja át működését, és küldi el sok alkalmazottját, hogy közben a létszám nem változik. 2019-ben például még a Bill McDermott-korszak alatt indult olyan szerkezetátalakítási program, ami után még nőtt is a vállalat létszáma. A magyarázat akkor is az volt, hogy nem a költségek radikális csökkentése a cél, hanem a vállalat növekedésbe akarnak fektetni.

Az SAP úgy számol, hogy az átszervezés költségeinek zöme 2024 első felében jelentkezik, de pozitív hozadéka először 2025-ben lehet, akkor mintegy 500 millió euróval növelheti az év üzemi eredményét. Tavaly ez 8,7 milliárd euró volt (az árfolyamhatást kiszűrve ez 13 százalékos növekedésnek felelt meg).

(Nyitókép: SAP-alkalmazottak megbeszélést tartanak Wallldorfban. Fotó: SAP SE / Norbert Steinhauser)

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.