Egyszerre jelentett be leépítést és intenzív toborzási akciót az SAP. Ez nem leépítés, hanem befektetés a növekedésbe – állítja a vezérigazgató.

Tavaly karácsony óta arról beszélnek Walldorfban, az SAP főhadiszállásán, hogy nagy leépítésre készül az SAP – írja a Handelsbaltt. A legutóbbi negyedéves jelentés kapcsán a vezérigazgató, Bill McDermott be is jelentette az átalakítást, de mint azt egy interjúban magyarázta: nem valamiféle radikális költségcsökkentés vezérli a menedzsmentet, hanem hogy a vállalat növekedését serkentsék.

Befektetés a jövő technológiájába

A leépítéssel egy időben ugyanis egy komoly toborzási programot is meghirdettek. Elsősorban olyan szakembereket akarnak az elbocsátottak helyére felvenni, akik az új technológiákban, például a mesterséges intelligencia, a felhő, az IoT vagy a biztonság területein tudnak új lendületet adni a vállalatnak. A toborzás, amely márciusban már el is indul, olyan nagy szabású, hogy a vállalat HR-vezetője, Cawa Younosi szerint év végégig a jelenlegi közel 97 ezres létszám még emelkedni is fog. Ez amúgy egyáltalán nem elképzelhetetlen: a vállalat létszáma öt év alatt nőtt 66 500-ról 96 500-ra (lásd a grafikont).

Az átszervezés a teljes globális szervezetet – Németországban mintegy 1000-1200 alkalmazottat – érint, és összesen mintegy 800-950 millió euróba kerül majd, ami ráadásként papíron nem is rontja a vállalat eredményeit, mivel nem szerepel a működési költségek között.

McDermott magyarázata ellenére pénzügyi szempontból is kifizetődő lesz a leépítés. A vállalat 2020-tól évi 750-850 millió eurós megtakarítással számol az átalakítás után. A különbség abból adódik, hogy a tervek szerint az idősebb munkavállalóktól válnának meg előnyugdíj-program keretében. Többségük a 90-es években lépett be a vállalathoz, amikor az SAP kilépett a nemzetközi piacra. Ők már a vállalatnál eltöltött idő miatt is a magas fizetési kategóriába tartoznak, így távozásuk, illetve helyettesítésük fiatalokkal már csak ezért is kifizetődő.

 
SAP Employee number 2010-2018
Infogram


Bár konkrét tervek nincsenek, a vállalat munkavállalóit képviselő dolgozói tanács még egyeztet a menedzsmenttel, a lap megjegyzi, hogy a 2015-ös leépítésénél az SAP nagyvonalú ajánlatot adott a cégtől a távozóknak: 10 éves munkaviszony után 18,5 havi, 20 év után 33,4 havi, míg 30 év után 43,4 havi juttatást fizettek.

De nem csak korosztály, hanem szakterület szerint is lesz szelekció. Mint a HR-vezető mondta, egyetlen olyan területet sem érint az átszervezés, ahol az SAP stabil növekedést mutat. Semmiképpen sem akarnak megválni például a gépi tanulás és a felhős analitika területén dolgozóktól. Sőt ezekre a területekre további szakembereket szeretnének felvenni.

Változik a portfólió is

A Handelsblatt bennfentesektől úgy értesült, hogy a mostani átalakítás a termékportfóliót is érintheti, bár ezt az SAP nem kívánta kommentálni. Az erős konkurenciát (Oracle, Salesforce, Workday stb.) nézve valószínűsíthető, hogy az SAP is kénytelen lesz koncentrálni az erőforrásait. Emiatt elképzelhető, hogy leállnak a réspiacokra szánt termékekkel, sőt az is benne van a pakliban, hogy ezektől teljesen megszabadul a vállalat.

Közösség & HR

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.