Tőzsdére menetel helyett a hálózati óriásba olvad a dolgok internetében utazó Jasper Technologies.

A felvásárlásoktól sosem ódzkodó Cisco Systems erősen kezdte az évet, hiszen a tegnapi bejelentés szerint 1,4 milliárd dollárért megszerezte magának a 2004-ben alapított Jasper Technologiest. Az eddig magánkézben lévő vállalat a dolgok internetére (Internet of Things - IoT) alapuló, dinamikus növekedés előtt álló szegmensben szélesíti majd a Cisco portfólióját.

Erős adalék

A Jasper legfontosabb "hozománya" az IoT-platformja, amellyel az ügyfelek nem csak különböző eszközöket, szenzorokat tudnak egyszerűen összekapcsolni a cloudban, de szoftverszolgáltatásként azok menedzselését is könnyebbé teszi. A mintegy 400 főt foglalkoztató Jasper 27 távközlési partner segítéségével jelenleg 3500-as nagyságrendű ügyfélkörrel rendelkezik szinte a világ összes pontján.

Az akvizíció hivatalosan valamikor még idén, várhatóan a harmadik negyedévben lezárulhat. Ezt követően pedig a Jasper első számú embere csatlakozik a Ciscóhoz, ahol rögtön egy új üzletág, az IoT Softwer Business élére kerül. Az ő feladata lesz, hogy a két, korábban külön úton járó fél erősségeit ötvözve bővítse a dolgok internetéből többet kihozni szándékozó nagyvállalati ügyfélkört.

Érdekesség, hogy a Jaspernél éppen a tőzsdére menetel előkészítése folyt, amikor befutott a Cisco vételi ajánlata. Úgy tűnik, a közel másfél milliárd biztos dollár vonzóbb volt a tulajdonosoknak, mint a mindig bizonytalan kimenetelű megmérettetés a parketten. 

Menekülés előre

A hagyományosan switcheket és routereket forgalmazó Ciscónál a cloud computing beköszönte korlátozta a mozgásteret, hiszen a szerverek és azok infrastuktúrája egyre kevésbé marad a vállalatok falain belül, helyette inkább adatközponti szolgáltatóknál koncentrálódik. A hálózati óriás szerencséjére az új felállás egyben új lehetőségeket is teremt, különösen az egyre nagyobb léptékben jelen lévő dolgok internete esetében. Ennek megfelelően a cég igyekszik minden lehetőséget megragadni az érvényesülésre ebben a szegmensben.

A Cisco saját becslése szerint 2020-ra már 25 milliárd eszköz - az autóktól kezdve az egészségügyi szenzorokon át a közterületi sőt otthoni lámpatestekig - kapcsolódik össze, kommunikál egymással az internet segítségével. A cég szakértői számítása alapján az IoT hatása a világgazdaságra elérheti a 19 ezer milliárd dollárt. A független piackutató IDC pedig azt közölte, a dolgok internetének közvetlen forgalma három év múlva 1300 milliárd dollárosra hízhat.

Van hely mindennek és mindenkinek

A felvásárlások és a házon belüli fejlesztés mellett a Cisco partnerségekkel is igyekszik megerősíteni állásait. Ennek egyik leglátványosabb epizódja a tavaly ősszel az Ericssonnal aláírt, több területet felölelő együttműködés. A felvásárlással kapcsolatban felvetődött, hogy az így részben ütheti a svédekkel kötött megállapodást, ám a Ciscónál biztosak voltak benne, hogy ez a terület olyan gyorsan bővül, hogy minden megoldásnak és minden együttműködésnek "jut hely" benne.

A nemrégiben saját wifi-szabványt is kapó IoT valóban futótűzként hódítja meg a világot: legyen szó közlekedésről, kockázatelemzésről, vagy éppen néha nem is annyira okos termosztátokról. Nem csoda, hogy más nagy cégek is igyekeznek megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Az IBM például tavaly tavasszal jelentette be, hogy az elkövetkező négy évben 3 milliárd dollárt invesztál a területbe. Ennek az összegnek a felét a Cisco most egyetlen szerződéssel letudta.

Cloud & big data

Bosszút áll az okostelefon, ha nem foglalkozunk vele

Egy amerikai kutatás szerint az okostelefon nem csak hasznos és szórakoztató társ, de kikapcsolt vagy zsebre tett állapotban elhülyít és ostoba döntésekre kényszerít.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.