Tőzsdére menetel helyett a hálózati óriásba olvad a dolgok internetében utazó Jasper Technologies.

A felvásárlásoktól sosem ódzkodó Cisco Systems erősen kezdte az évet, hiszen a tegnapi bejelentés szerint 1,4 milliárd dollárért megszerezte magának a 2004-ben alapított Jasper Technologiest. Az eddig magánkézben lévő vállalat a dolgok internetére (Internet of Things - IoT) alapuló, dinamikus növekedés előtt álló szegmensben szélesíti majd a Cisco portfólióját.

Erős adalék

A Jasper legfontosabb "hozománya" az IoT-platformja, amellyel az ügyfelek nem csak különböző eszközöket, szenzorokat tudnak egyszerűen összekapcsolni a cloudban, de szoftverszolgáltatásként azok menedzselését is könnyebbé teszi. A mintegy 400 főt foglalkoztató Jasper 27 távközlési partner segítéségével jelenleg 3500-as nagyságrendű ügyfélkörrel rendelkezik szinte a világ összes pontján.

Az akvizíció hivatalosan valamikor még idén, várhatóan a harmadik negyedévben lezárulhat. Ezt követően pedig a Jasper első számú embere csatlakozik a Ciscóhoz, ahol rögtön egy új üzletág, az IoT Softwer Business élére kerül. Az ő feladata lesz, hogy a két, korábban külön úton járó fél erősségeit ötvözve bővítse a dolgok internetéből többet kihozni szándékozó nagyvállalati ügyfélkört.

Érdekesség, hogy a Jaspernél éppen a tőzsdére menetel előkészítése folyt, amikor befutott a Cisco vételi ajánlata. Úgy tűnik, a közel másfél milliárd biztos dollár vonzóbb volt a tulajdonosoknak, mint a mindig bizonytalan kimenetelű megmérettetés a parketten. 

Menekülés előre

A hagyományosan switcheket és routereket forgalmazó Ciscónál a cloud computing beköszönte korlátozta a mozgásteret, hiszen a szerverek és azok infrastuktúrája egyre kevésbé marad a vállalatok falain belül, helyette inkább adatközponti szolgáltatóknál koncentrálódik. A hálózati óriás szerencséjére az új felállás egyben új lehetőségeket is teremt, különösen az egyre nagyobb léptékben jelen lévő dolgok internete esetében. Ennek megfelelően a cég igyekszik minden lehetőséget megragadni az érvényesülésre ebben a szegmensben.

A Cisco saját becslése szerint 2020-ra már 25 milliárd eszköz - az autóktól kezdve az egészségügyi szenzorokon át a közterületi sőt otthoni lámpatestekig - kapcsolódik össze, kommunikál egymással az internet segítségével. A cég szakértői számítása alapján az IoT hatása a világgazdaságra elérheti a 19 ezer milliárd dollárt. A független piackutató IDC pedig azt közölte, a dolgok internetének közvetlen forgalma három év múlva 1300 milliárd dollárosra hízhat.

Van hely mindennek és mindenkinek

A felvásárlások és a házon belüli fejlesztés mellett a Cisco partnerségekkel is igyekszik megerősíteni állásait. Ennek egyik leglátványosabb epizódja a tavaly ősszel az Ericssonnal aláírt, több területet felölelő együttműködés. A felvásárlással kapcsolatban felvetődött, hogy az így részben ütheti a svédekkel kötött megállapodást, ám a Ciscónál biztosak voltak benne, hogy ez a terület olyan gyorsan bővül, hogy minden megoldásnak és minden együttműködésnek "jut hely" benne.

A nemrégiben saját wifi-szabványt is kapó IoT valóban futótűzként hódítja meg a világot: legyen szó közlekedésről, kockázatelemzésről, vagy éppen néha nem is annyira okos termosztátokról. Nem csoda, hogy más nagy cégek is igyekeznek megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Az IBM például tavaly tavasszal jelentette be, hogy az elkövetkező négy évben 3 milliárd dollárt invesztál a területbe. Ennek az összegnek a felét a Cisco most egyetlen szerződéssel letudta.

Cloud & big data

Tegnap fellőtték a Trump Monitort. Ha tőzsdézik, nélkülözhetetlen

Tőzsdézik? Ha jót akar magának, töltse le a Trump Monitort! Az app figyeli a republikánus elnök twitterét, és riaszt, ha egy bejegyzés várhatóan felfordulást okozna a részvénypiacon.
 
Inspiráló munkakörnyezet, kreatív szakmai kihívások és csak ezután következne a bér? Utánajártunk, mit várnak el a hazai IT-szakemberek a mai munkaerőpiacon?

a melléklet támogatója az IThon.info

Hirdetés

Iránytű az IT piac kihívásaira

Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt?

A VISZ az Infotér konferencián tárgyalta ki az IT-szakma képzési és munkaerő-piaci problémáit oktatási szakértők és cégvezetők segítségével.

2 millió forinttal díjazza a VISZ a legjobb középiskolát

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.