A kereskedelmi óriást erős kritika érte korábban azzal kapcsolatban, hogy a műholdas internetszórásban rivális SpaceX űrlogisztikai szolgáltatását nem vette igénybe.

Miközben az X körül egyre magasabbra csapnak a lángok, Elon Musk másik vállalkozása, a SpaceX múlt hét pénteken komoly skalpokat gyűjtött be.

Egy ágyban az ellenséggel

Utóbbiak közül az egyik az Amazonhoz kötődik. A világ legjelentősebb e-kereskedelmi és cloudos vállalat ugyanis bejelentette, hogy a remények szerint a közeljövőben internetszolgáltatást biztosító műholdflottájának egy adagját a SpaceX részben újrahasznosítható Falcon 9 hordozórakétái segítenek majd pályára állítani. (Az első tesztpéldányokat egyébként néhány héttel ezelőtt sikerült beüzemelni.)

A szerződés szerint a még 2019-ben bejelentett Project Kuiper több mint 3200 darabosra tervezett szatellitseregének egy számszerűleg meg nem nevezett részét viheti az űrbe a SpaceX három fellövésre elosztva, amelyek közül az első a tervek szerint 2025 közepén startolhat.

Az ügylet azért különösen érdekes, mert a SpaceX-hez köthető, és már javában üzemelő Starlink miatt a két vállalat egymás közvetlen riválisa a műholdas internetszórás területén. Így talán jobban érthető, hogy a Kuiper-flotta első részének feljuttatására kiírt tender nyertesei között miért nem szerepelt a SpaceX neve.

2022 tavaszán ugyanis összesen három vállalkozással állapodott meg az Amazon (ezt illusztrálja nyitóképünk). A trióba az európai Arianespace, a Boeing és a Lockheed közös leányvállalata, a United Launch Alliance (ULA), valamint a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A részvényesek egy csoportjának azonban nem tetszett ez az üzlet, így a megállapodás miatt idén nyáron pert is indítottak a cég ellen. A vádak szerint az Amazon a tulajdonosok gazdasági érdekeivel ment szembe azzal, amikor nem megfelelően mérlegelte a SpaceX-et, mint potencionális űrszállítmányozási partnert.

Ugyan a vállalat szerint a fentiek minden alap nélkülöző vádaskodások, ám egészen érdekes egybeesés, hogy az augusztusban indult per következő eseménye éppen ezen a héten esedékes. Az Amazon képviselőinek ugyanis most kell konkrétumok szintjén beszámolniuk a bíróságnak arról, miért kérték az ügy ejtését közvetlenül annak megindítását követően.

Kémjátszma

A másik SpaceX-hez köthető komoly fegyvertény (szó szerint és átvitt értelemben is) egy dél-koreai megbízás teljesítése volt. Az ázsiai ország első katonai kémműholdját egy Falcon 9 segítségével állította Föld körüli pályára még múlt hét pénteken. Dél-Korea ezzel északi szomszédja hasonló irányú törekvéseire igyekszik válaszolni. Szöul a tervek szerint 2025-ig összesen öt műholdat üzemel be a SpaceX támogatásával, ami lehetővé tenné a Koreai-félsziget 24 órás megfigyelését.

(Illusztráció forrása: Amazon)

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.