Az online birodalom is benyomulna a SpaceX, a Facebook és mások által már kinézett területre. A cég több mint 3 ezer műhold pályára állítását tervezi, amelyek több tízmillió felhasználónak szolgáltatnának szélessávú internet-elérést.

Elon Musk űrtechnológiai cége, a SpaceX már évek óta dolgozik rajta, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen és juttasson fel az űrbe. Az így kialakított hálózat elvileg a Föld felszínének javát lefedné, és határok nélkül nyújtaná a Starlink névre keresztelt szolgáltatást, miután a a tesztekhez már két éve megszerezték a szövetségi hírközlési hatóság (FCC) összes szükséges jóváhagyását 7 ezer darab, alacsony pályán keringő műhold üzembe állításához. Időközben az FCC más válallatoknak is kiadott hasonló engedélyeket (TeleSat, LeoSat, Kepler stb.), ide értve az Egyesüt Államok területén a meghatározott spektrumok használatát.

Az együttműködések között első helyen szokták említeni a Facebook, Boeing és a LeoSat közös terveit is. A Facebook még tavaly nyáron kaszálta el az Aquila nevű drónprojektet, amely szintén a világ rosszul vagy egyáltalán nem lefedett területeire juttatta volna el a korlátozott, de ingyenes internetet, mindenekelőtt persze a közösségi oldal szolgáltatásaival. A műholdas megoldást már az Aquilával párhuzamosan is fejlesztették, a Facebook PointView és a cége és annak Athena műholdjai állítólag tízszeres adatátviteli sebességet biztosítanának a SpaceX-es Starlink szatellitekhez képest.

Saját neten árulnák a saját cuccaikat a saját piacterükön

A tegnapi hírek szerint újabb versenyző száll be az eddig is sokszínű mezőnybe: az Amazon összesen 3236 darab különböző magasságokban pályára állított műholddal oldaná meg saját internetszolgáltatását. A Kuiper projekt néven hivatkozott program 784 műholdat üzemeltetne 590 kilométeren, 1296 műholdat 610 kilométeren, további 1156  műholdat pedig a 630 kilométeres magasságban. A társaság szóvivője hosszú távú beruházásként hivatkozott a Kuiperre, amely végül több tízmillió felhasználóhoz juttatja majd el a szélessávú internetet.

Az Amazon azt is világossá tette, hogy partnerek bevonását tervezi a projekt megvílósításához, így elvileg az sem elképzelhetetlen, hogy a SpaceX és OneWeb, vagy bármely más piaci versenytárs előbb-utóbb a válallat üzlettársává válik. A OneWeb egyébként az Airbus, a Coca Cola, a Softbank és a Virgin 2 milliárd dolláros befektetésével már februárban pályára állított hat új műholdat, és a TeleSat mellett ők is szerződést kötöttek továbbbi szatellitek felbocsátásáról Jeff Bezos Blue Origin nevű űripari cégével.

Az Amazon rendszere a tervek szerint a populáció 95 százalékát lefedné az 56. északi és az 56. déli szélességi kör között – ez nagyjából Svédország és Ausztrália helyzetének felel meg. A Kuiper projekt még az FCC és más szabályozók jóváhagyására vár vár világszerte. A társaság az alacsony pályán keringő holdaktól a korábbiaknál alacsonyabb költségeket és a szolgáltatást tekintve kedvezőbb késleltetési időt vár, a praktikusan házon belül működő Blue Origin pedig ugyancsak versenyelőnyt jelenthet a leendő piaci szereplőkkel szemben, ugynais egymaga tervezi, fejleszti, gyártja és üzemelteti a szükséges hordozókat.

Tavaly novemberben az Amazon cloud részlege, az AWS egy olyan szolgáltatást is bejelentett, amely az űrkutatás és a kereskedelmi műholdak földi lábát teremti meg azzal, hogy a kereskedelmi és tudományos célú műholdakhoz kínál felhő alapú szolgáltatásokat. Az AWS Ground Station a tervek szerint hagyományos műholdas szolgáltató cégekkel versenyez majd, azonban az ígéretek alapján jóval olcsóbban és hatékonyabban teszi elérhetővé a műholdak által gyűjtött adatokat. Az első lépésben két földi állomást állítottak fel, 2019 közepéig pedig további tíz állomás áll üzembe, de az Amazon a kereslet függvényében további földi állomások és antennák építését sem zárta ki.

Mobilitás

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.