Az online birodalom is benyomulna a SpaceX, a Facebook és mások által már kinézett területre. A cég több mint 3 ezer műhold pályára állítását tervezi, amelyek több tízmillió felhasználónak szolgáltatnának szélessávú internet-elérést.

Elon Musk űrtechnológiai cége, a SpaceX már évek óta dolgozik rajta, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen és juttasson fel az űrbe. Az így kialakított hálózat elvileg a Föld felszínének javát lefedné, és határok nélkül nyújtaná a Starlink névre keresztelt szolgáltatást, miután a a tesztekhez már két éve megszerezték a szövetségi hírközlési hatóság (FCC) összes szükséges jóváhagyását 7 ezer darab, alacsony pályán keringő műhold üzembe állításához. Időközben az FCC más válallatoknak is kiadott hasonló engedélyeket (TeleSat, LeoSat, Kepler stb.), ide értve az Egyesüt Államok területén a meghatározott spektrumok használatát.

Az együttműködések között első helyen szokták említeni a Facebook, Boeing és a LeoSat közös terveit is. A Facebook még tavaly nyáron kaszálta el az Aquila nevű drónprojektet, amely szintén a világ rosszul vagy egyáltalán nem lefedett területeire juttatta volna el a korlátozott, de ingyenes internetet, mindenekelőtt persze a közösségi oldal szolgáltatásaival. A műholdas megoldást már az Aquilával párhuzamosan is fejlesztették, a Facebook PointView és a cége és annak Athena műholdjai állítólag tízszeres adatátviteli sebességet biztosítanának a SpaceX-es Starlink szatellitekhez képest.

Saját neten árulnák a saját cuccaikat a saját piacterükön

A tegnapi hírek szerint újabb versenyző száll be az eddig is sokszínű mezőnybe: az Amazon összesen 3236 darab különböző magasságokban pályára állított műholddal oldaná meg saját internetszolgáltatását. A Kuiper projekt néven hivatkozott program 784 műholdat üzemeltetne 590 kilométeren, 1296 műholdat 610 kilométeren, további 1156  műholdat pedig a 630 kilométeres magasságban. A társaság szóvivője hosszú távú beruházásként hivatkozott a Kuiperre, amely végül több tízmillió felhasználóhoz juttatja majd el a szélessávú internetet.

Az Amazon azt is világossá tette, hogy partnerek bevonását tervezi a projekt megvílósításához, így elvileg az sem elképzelhetetlen, hogy a SpaceX és OneWeb, vagy bármely más piaci versenytárs előbb-utóbb a válallat üzlettársává válik. A OneWeb egyébként az Airbus, a Coca Cola, a Softbank és a Virgin 2 milliárd dolláros befektetésével már februárban pályára állított hat új műholdat, és a TeleSat mellett ők is szerződést kötöttek továbbbi szatellitek felbocsátásáról Jeff Bezos Blue Origin nevű űripari cégével.

Az Amazon rendszere a tervek szerint a populáció 95 százalékát lefedné az 56. északi és az 56. déli szélességi kör között – ez nagyjából Svédország és Ausztrália helyzetének felel meg. A Kuiper projekt még az FCC és más szabályozók jóváhagyására vár vár világszerte. A társaság az alacsony pályán keringő holdaktól a korábbiaknál alacsonyabb költségeket és a szolgáltatást tekintve kedvezőbb késleltetési időt vár, a praktikusan házon belül működő Blue Origin pedig ugyancsak versenyelőnyt jelenthet a leendő piaci szereplőkkel szemben, ugynais egymaga tervezi, fejleszti, gyártja és üzemelteti a szükséges hordozókat.

Tavaly novemberben az Amazon cloud részlege, az AWS egy olyan szolgáltatást is bejelentett, amely az űrkutatás és a kereskedelmi műholdak földi lábát teremti meg azzal, hogy a kereskedelmi és tudományos célú műholdakhoz kínál felhő alapú szolgáltatásokat. Az AWS Ground Station a tervek szerint hagyományos műholdas szolgáltató cégekkel versenyez majd, azonban az ígéretek alapján jóval olcsóbban és hatékonyabban teszi elérhetővé a műholdak által gyűjtött adatokat. Az első lépésben két földi állomást állítottak fel, 2019 közepéig pedig további tíz állomás áll üzembe, de az Amazon a kereslet függvényében további földi állomások és antennák építését sem zárta ki.

Mobilitás

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.