Az online birodalom is benyomulna a SpaceX, a Facebook és mások által már kinézett területre. A cég több mint 3 ezer műhold pályára állítását tervezi, amelyek több tízmillió felhasználónak szolgáltatnának szélessávú internet-elérést.
Hirdetés
 

Elon Musk űrtechnológiai cége, a SpaceX már évek óta dolgozik rajta, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen és juttasson fel az űrbe. Az így kialakított hálózat elvileg a Föld felszínének javát lefedné, és határok nélkül nyújtaná a Starlink névre keresztelt szolgáltatást, miután a a tesztekhez már két éve megszerezték a szövetségi hírközlési hatóság (FCC) összes szükséges jóváhagyását 7 ezer darab, alacsony pályán keringő műhold üzembe állításához. Időközben az FCC más válallatoknak is kiadott hasonló engedélyeket (TeleSat, LeoSat, Kepler stb.), ide értve az Egyesüt Államok területén a meghatározott spektrumok használatát.

Az együttműködések között első helyen szokták említeni a Facebook, Boeing és a LeoSat közös terveit is. A Facebook még tavaly nyáron kaszálta el az Aquila nevű drónprojektet, amely szintén a világ rosszul vagy egyáltalán nem lefedett területeire juttatta volna el a korlátozott, de ingyenes internetet, mindenekelőtt persze a közösségi oldal szolgáltatásaival. A műholdas megoldást már az Aquilával párhuzamosan is fejlesztették, a Facebook PointView és a cége és annak Athena műholdjai állítólag tízszeres adatátviteli sebességet biztosítanának a SpaceX-es Starlink szatellitekhez képest.

Saját neten árulnák a saját cuccaikat a saját piacterükön

A tegnapi hírek szerint újabb versenyző száll be az eddig is sokszínű mezőnybe: az Amazon összesen 3236 darab különböző magasságokban pályára állított műholddal oldaná meg saját internetszolgáltatását. A Kuiper projekt néven hivatkozott program 784 műholdat üzemeltetne 590 kilométeren, 1296 műholdat 610 kilométeren, további 1156  műholdat pedig a 630 kilométeres magasságban. A társaság szóvivője hosszú távú beruházásként hivatkozott a Kuiperre, amely végül több tízmillió felhasználóhoz juttatja majd el a szélessávú internetet.

Az Amazon azt is világossá tette, hogy partnerek bevonását tervezi a projekt megvílósításához, így elvileg az sem elképzelhetetlen, hogy a SpaceX és OneWeb, vagy bármely más piaci versenytárs előbb-utóbb a válallat üzlettársává válik. A OneWeb egyébként az Airbus, a Coca Cola, a Softbank és a Virgin 2 milliárd dolláros befektetésével már februárban pályára állított hat új műholdat, és a TeleSat mellett ők is szerződést kötöttek továbbbi szatellitek felbocsátásáról Jeff Bezos Blue Origin nevű űripari cégével.

Az Amazon rendszere a tervek szerint a populáció 95 százalékát lefedné az 56. északi és az 56. déli szélességi kör között – ez nagyjából Svédország és Ausztrália helyzetének felel meg. A Kuiper projekt még az FCC és más szabályozók jóváhagyására vár vár világszerte. A társaság az alacsony pályán keringő holdaktól a korábbiaknál alacsonyabb költségeket és a szolgáltatást tekintve kedvezőbb késleltetési időt vár, a praktikusan házon belül működő Blue Origin pedig ugyancsak versenyelőnyt jelenthet a leendő piaci szereplőkkel szemben, ugynais egymaga tervezi, fejleszti, gyártja és üzemelteti a szükséges hordozókat.

Tavaly novemberben az Amazon cloud részlege, az AWS egy olyan szolgáltatást is bejelentett, amely az űrkutatás és a kereskedelmi műholdak földi lábát teremti meg azzal, hogy a kereskedelmi és tudományos célú műholdakhoz kínál felhő alapú szolgáltatásokat. Az AWS Ground Station a tervek szerint hagyományos műholdas szolgáltató cégekkel versenyez majd, azonban az ígéretek alapján jóval olcsóbban és hatékonyabban teszi elérhetővé a műholdak által gyűjtött adatokat. Az első lépésben két földi állomást állítottak fel, 2019 közepéig pedig további tíz állomás áll üzembe, de az Amazon a kereslet függvényében további földi állomások és antennák építését sem zárta ki.

Mobilitás

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.