Mit is várhatnák egy olyan cégtől, melynek vezetője gyerekkora óra rajong az űrkutatásért.
Hirdetés
 

Ha az Amazon eddig nem is, vezetője, Jeff Bezos nyakig benne volt az űrkutatásban: Blue Origin nevű cége, amely többek között magánűrutazásokhoz épít űrrepülőt, évi egymilliárd dollárt éget el fejlesztésekre.

Most az AWS olyan szolgáltatást jelentett be, amely az űrkutatás és a kereskedelmi műholdak földi lábát teremti meg. Az egyre szaporodó kereskedelmi és tudományos célú műholdakhoz kínál felhőalapon szolgáltatást. Az AWS Ground Station a hagyományos műholdas szolgáltató cégekkel versenyez, azt ígéri, hogy náluk jóval olcsóbban és hatékonyabban teszi elérhetővé a műholdak által gyűjtött adatokat.

Első lépés: egy tucat földi állomás

A cég bejelentése szerint egyelőre két földi állomással indul a szolgáltatás, de jövő év közepéig további tíz állomást állítanak fel. Az Amazon azonban azt ígéri, hogy ha megfelelően nagy lesz a szolgáltatásra a kereslet, további földi állomásokat és antennákat is fognak építeni. De mire kellenek ezek a földi állomások?

Mint az Amazon közleménye írja, ma már lényegében bárki feljuttathat műholdat a világűrbe. Egyetemi, sőt középiskolai projektek indulnak világszerte, hogy miniatűr satelliteket juttassanak például Föld körüli pályára. A legismertebb magyar projekt a MASAT műhold, amely lényegében egy a 10 cm élhosszúság kocka, de vannak már ennél jóval kisebb, például bélyegméretű, egyetlen áramköri lapkára épített űreszközök is.

Ezek az űreszközök jellemzően adatokat gyűjtenek, és azokat továbbítják valamilyen földi állomásra. Ezeket az állomásokat eddig különböző űrszolgáltatók üzemeltették. A műholdtulajdonosoknak – cégek, kutatóintézetek, egyetemek stb. – ilyen szolgáltatóval kellett hosszú távú szerződést kötniük, hogy a rendszerén keresztül tarthassák a kapcsolatot az űreszközzel. Ez azonban az Amazon szerint meglehetősen költséges, és ráadásul nem is hatékony.

Az AWS Ground Station most ugyanezt a lehetőséget szolgáltatásként, használatarányos díjazásért kínálja. A szolgáltatás képes kiszolgálni megfigyelő (pl. meteorológiai), tudományos célú, kommunikációs és médiaszóró műholdakat is. A műholdakról érkező nyers analóg adatokat a földi állomás digitalizálja, majd EC2 instance-okba továbbítja.

Felgyorsul az űr elfoglalása

Az Amazon már meg is állapodott több műholdas céggel. Többek között a Spire Global, a DigitalGlobe és a BlackSky is vevő a szolgáltatásra. A Spire Global például több mint 60 kis méretű műholdat üzemeltet, melyek a meteorológiai adatok gyűjtése mellett például hajók és repülőgépek nyomon követését segítik. A vállalat vezérigazgatója, Peter Platzer azt mondta a CNBC-nek, hogy az üzemeltetési költségek csökkenését várja az Amazon szolgáltatásától. Platzer egyébként nagy jövőt jósol az ilyen jellegű szolgáltatásoknak, mint mondta, nem lepné meg, ha öt éven belül több száz ilyen földi állomás épülne.

Az AWS a szolgáltatáshoz adja a különböző adattovábbítási, tárolási és elemzési szolgáltatásait is. Az adatátvitelt az Amazon Kinesis Data Streams biztosítja, míg a tárolást S3-ban vagy Glacier-ben lehet megoldani. Emellett bekapcsolható a folyamatba a gépi tanulási szolgáltatás (SageMaker) és a különböző felhős analitikai és reporting eszközök is (Redshift, Athena, QuickSight).

Mivel az AWS Ground Stationnek speciális technikai igényei is vannak, nem lehet önkiszolgáló módon igénybe venni. A műholdak bekapcsolásához fel kell venni a kapcsolatot az Amazon munkatársaival. Az árazás percalapú, és a lefelé irányuló forgalom alapján fizetendő a díj.

Az IoT is felmegy az űrbe

Az Amazon idén már egy másik másik műholdas projektbe is beszállt. Szeptember végén írt alá egy az Iridium Communicationsszel egy partneri megállapodást egy műholdas IoT hálózat kiépítéséről, amelyen keresztül a világ bármely pontján valós időben lehetne hozzájutni eszközökről származó adatokhoz pár dolláros áron. A CloudConnect for Internet of Things rendszerhez az Iridium adja a műholdas hálózatát, míg az Amazon a felhős adatfeldolgozási hátteret, illetve biztosítja ügyfelei számára az Iridium műholdakhoz való csatlakozás lehetőségét. A szolgáltatást elsősorban olyan területeken szeretnék bevetni, ahol a földi celluláris hálózatok nem működnek.

Az Iridium arra számít, hogy az AWS bevonásával újabb ügyfelekhez juthat. Az Iridium vezérigazgatója, Matt Desch azt állította, hogy a szélessávú műholdas kommunikációt és például repülőgép-követést biztosító szolgáltatásukhoz jelenleg több mint 600 ezer aktív eszköz csatlakozik. Az elmúlt három évben ezek száma átlagosan évi 20 százalékkal bővült, de a vezérigazgató nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az eszközszám nagyon gyorsan tízmilliós nagyságrendűre nőhet. Az Iridium egyébként összesen 75 műholdat akar pályára állítani a Föld felszínének teljes lefedéséhez, melyből eddig hetet sikerült feljuttatni.

Cloud & big data

Fehérkalapos hekkereket tett milliomossá a HackerOne

Nyolcan vittek el több mint egymilliót abból a százmillió dollárból, amit a portál eddigi története során kifizetett. Mindenkinek adott a lehetőség a csatlakozásra...
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.