Musk megállíthatatlan: olcsó internethozzáférést nyújtó hálózatot épít ki az űrben.

Elon Musk rakétameghajtással foglalkozó cége nem csupán a kormányzati megrendelésekre hajt – amit a nemrég fellőtt Tesla autó példája is bizonyít -, hanem saját elképzelései vannak arról, mire lehetne kihasználni a rendelkezésre álló kapacitást. Például műholdas internet kiépítésére, a szolgáltatáson nyert profitot pedig a Marsra jutásra használná fel a SpaceX.

Indulhat a tesztüzem

Ennek a hálózatnak az első láncszemét tervezi szerdán fellőni a SpaceX egy újrahasznosítható Falcon 9 rakéta segítségével. Az eredeti tervek szerint már Föld körüli pályára kellett volna állnia az első műholdpárnak, ám a kilövést kénytelenek voltak néhány, utolsó pillanatban végrehajtandó teszt miatt elhalasztani.

Több mint három éve dolgozik Musk azon, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen ki és juttasson fel az űrbe. Az így kialakítandó hálózat révén a Föld felszínének javát elérné a rendszer, így gyakorlatilag országhatárok nélkül nyújthatja majd a dél-afrikai származású üzletember a Starlink névre keresztelt szolgáltatást. Szorosan együttműködik a Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal (FCC), hogy minden, vonatkozó szabályozásnak megfeleljen az Egyesült Államokban.

Persze nem csupán Musk két teszteszközét lövik fel az űrbe; a kaliforniai Vandenberg Légibázisról útnak induló Falcon 9-es fő rakománya a spanyol kormány Paz nevű szatellitje lesz, melyet bolygónk felszínének méteres pontosságú feltérképezése céljából küldenek fel az űrbe. Emellé passzírozzák be a Starlink hálózat bemutató elemeit, a Microsat-2a és a Microsat-2b műholdakat. Fellövésükre egyébként már novemberben megkapták az FCC jóváhagyását.

"Szatellithálózatunk és az azzal kapcsolatos alrendszerek fejlettségének bemutatója mellett a Microsat-2a és -2b eszközöket tesztelő program egyben demonstrálja a szélessávú antennákra alkalmazó kommunikációs platform szakaszos tömbökön alapuló kialakításának megvalósíthatóságát is" – tájékoztatta a vállalat az érdeklődőket.

Minden út a Marsra vezet

Persze nem eszik olyan forrón a kását. Attól még, hogy fellövik a két tesztműholdat (és azok a remények szerint sikeresen munkába is állnak), még messze vagyunk a globális hálózat kialakításától. A SpaceX egyelőre csupán a teszteszközök feljuttatására kapott engedélyt az FCC-től, a teljes szolgáltatás kiépítésére nem. Ez nem jelent ugyanakkor elutasítást, egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem hozott döntést a kérdésben a bizottság.

Hivatalosan nem is kívánta kommentálni a prototípusokkal kapcsolatos kérdéseket a vállalat. Ismert viszont hosszú távú terve. Eszerint a következő évtized közepére építené ki teljes mértékben Starlink szolgáltatását. Az ebből származó nyereséget pedig a vállalat a Mars-kolónia létrehozására akarja fordítani, azaz a műholdas internetezés több szempontból is hozzájárulhat a vörös bolygó meghódításáról szőtt tervekhez.

Ezt a célt szolgálta – legalább részben – egyébként a Falcon Heavy két héttel ezelőtti demonstrációja. Ennek során az emberiség által valaha épített legnagyobb összteljesítményű rakétával repítettek a Mars felé egy Teslát, bebizonyítva, hogy akár komoly méretű és tömegű terhek feljuttatására is képesek.

Ez alapvetően fontos egy bolygóközi közlekedési útvonal kialakításához és fenntartásához, de egy holdbázis felépítéséhez is elengedhetetlen. A tervek között szerepel egy Hold körüli pályára állítandó űrállomás létrehozása, még több távközlési (és kém-) műhold feljuttatása, illetve az emberiség mélyűrbe való kijuttatása. Végső soron pedig a Mars elérése – nem csupán robotok által.

Közösség & HR

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.