A Marsot, állítja a triviális válasz. Ennél azonban több van a tegnap éjszaka történtek mögött.

Gyakran nehéz megtalálni a megfelelő szavakat az olyan horderejű, végső soron mindannyiunk életére hatást gyakorló események kapcsán, mint amire magyar idő szerint tegnap éjszaka került sor. Írásban talán nem is lehet teljesen átadni azt, hogy mekkora ugrást tett az emberiség: a valaha épített legerősebb rakéta sikeres startot vett és ésszel nehezen felfogható sebességgel halad úti célja, a Mars felé.

És akkor még nem is említettük a legfontosabb momentumot...

A végtelenbe és tovább!

Sok ezer éve álmodozunk az űr meghódításáról, az ősemberektől kezdve, az ókori egyiptomiakon és a kora középkori vikingeken át, egészen mostanáig mozgatja fantáziánkat a végtelen(nek tűnő) tér. Azonban csak az elmúlt pár évtizedben lett ahhoz eszközünk, hogy pár apró lépést tegyünk ebben az irányban. A náci Németország rakétakísérletei, sugárhajtóműves repülői és megtorlófegyverei kétségtelenül súlyos árat fizetettek a szövetségesekkel, de az így előállt rakétatechnológia, illetve az utána bekövetkező amerikai-szovjet űrverseny sosem látott tempóban lökte fajunkat a kozmikus kitárulkozás felé.

Újabb katasztrófákra volt azonban szükség, hogy változzon az alapkoncepció. A kormányzati szintű fejlesztés a kezdeti sikerek után inkább már akadályozta a további ugrásszerű fejlődést. A Szovjetunió összeomlásával lanyhult a tempó, és többé nem lépett ember a Holdra. Amikor azonban 2003. február elsején a Columbia űrsikló egy megsérült burkolati elem miatt a földi légkörbe való visszatéréskor megsemmisült, az USA vezetésének el kellett gondolkodnia a hogyan továbbon.

A NASA folyamatosan nyirbált költségvetése csak az alapkutatásokhoz nyújtott elég támogatást (sőt, még azok között is válogatni kellett), így a világ leggazdagabb demokráciája ahhoz a fegyverhez nyúlt, aminek részben felemelkedését is köszönhette a 20. században: a szabadpiacon tevékenykedő magáncégek segítségét kérte.

A PayPal alapító Elon Musk nem sokkal ezután jött képbe. Musk mindig is ambiciózus feladatokat tűzött ki maga elé, és az online tranzakciókat forradalmasító cége eladásából befolyó pénz egy részét a SpaceX vállalat létrehozásába és a hasznos teher űrbe juttatásának költséghatékony fejlesztésébe ölte. Ennek eredményeként, jó néhány kudarc után jött létre az a Falcon, melynek Heavy változata lett az emberiség valaha épített legnagyobb tolóerőre képes rakétája. Mindehhez ráadásul csak közvetett módon kellettek kormányzati pénzek (megrendelések formájában), a dolog igazi szépsége, hogy egy magáncég hozta össze a történelem lapjaira kívánkozó eseményt.

Kicsit túllőttek a célon

És akkor térjünk vissza az alig pár órája történtekhez. A Falcon Heavy elindítása nem csupán fontos mérföldkő, hanem egyben erődemonstráció is volt. Musk Tesla autóját az űrbe feljuttatva a dél-afrikai származású üzletember egyértelművé tette: ha valamit nagyon véghez akar vinni, akkor azt meg is valósítja.

Igaz, azért a nyilvánosság felé óvatosan fogalmazott: 50 százalék esélyt adott a sikeres kilövésnek. Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a kockázat, rövid időre – 3 órára – el is halasztották az eseményt a túlságosan erősnek gondolt szél miatt. Az alábbi videón egyébként hallatszik, mekkora lelkesedés fogadja a sikeres startot (19:00) és a fokozatok leválását (21:38), de David Bowie zenéje és a Tesla űrbeli látványa (22:52) is óriási ovációt váltott ki:

A sikeres fellövés egyben azt is jelenti, hogy megnyílt az út a nagyobb terhek űrbe juttatása előtt. Ez alapvetően fontos egy bolygóközi közlekedési útvonal létrehozásához és fenntartásához, de egy holdbázishoz is elengedhetetlen. A tervek között szerepel egy Hold körüli pályára állítandó űrállomás létrehozása, még több távközlési (és kém-) műhold feljuttatása illetve az emberiség mélyűrbe való kijuttatása. Végső soron pedig a Mars elérése – nem csupán robotok által.

Miközben a leváló fokozatok sikeresen visszatértek, hogy újra fel lehessen használni őket (és ezzel költséghatékonyabbá tegyék a feladatot), Musk továbbra sem lassít. Igaz, az autója sem. Nemrég közzétett tweetje szerint kicsit messzebb fog jutni a Tesla, mint eredetileg tervezték. A vörös bolygó helyett a Mars és a Jupiter közötti aszteroidamezőbe tart a sportkocsi:

Piaci hírek

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.