Ez lesz a történelem eddigi legnagyobb kereskedelmi célú űrszállítási megrendelése. A több ezer szatellit pályára állítását 83 rakéta fellövésével oldhatják meg.

Az Amazon kedden bejelentette, hogy három kereskedelmi űrhajózási céggel kötött megállapodást a Project Kuiper szélessávú műholdjainak fellövésére. A trióba az Arianespace, a United Launch Alliance (ULA) és a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A három megállapodás összesen 38 indítást foglal magában az ULA Vulcan Centaur rakétájával, 18 indítást az Arianespace Ariane 6 rakétájával és 12 indítást a Blue Origin New Glenn rakétájával, további 15 indításra vonatkozó opcióval. Ezeknek együttesen elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy alacsony Föld körüli pályára állítsák a Project Kuiper összesen 3236 darabosra tervezett szatellitrendszerét. (A vállalkozás nagyságrendjét jól szemléltei, hogy idén januárban összesen 4852 működő műholdat tartottak számon.)

Az Amazon még 2019-ben jelentette be Project Kuipert, amely a tervek szerint gyors és megfizethető szélessávú hozzáférést biztosít majd az ügyfeleknek, még akkor is, ha eldugott, hagyományos internetes kapcsolattal nem lefedett régióban van. A most megkötött megállapodások kapcsán a költségek féken tartását emelte ki a vállalat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy széles fogyasztói körnek megfizethető szolgáltatást tudjanak kínálni. A projekten jelenleg több mint ezren dolgoznak az Amazonnál.

A SpaceX-re nem volt szükség

Érdemes megemlíteni, hogy a hatalmas szállítmányozási megbízásból nem jutott az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX-nek egyetlen indítás sem, annak ellenére, hogy utóbbi korábban jelezte, konkurens vállalkozások szatellitjeit is hajlandó pályára állítani.

Az üzlet elmaradásának valószínűleg köze van ahhoz, hogy a SpaceX Starlink elnevezésű szolgáltatása közvetlen riválisa a Project Kuipernek. A Starlink valamivel előrébb is tart, hiszen már közel 2000 műholdja kering a bolygó körül, és mintegy 250 ezer előfizetőt is sikerült már toborozni. A cég legutóbb azzal került a címlapokra, hogy egy Ukrajnába küldött csomaggal és szolgáltatása aktiválásával igyekezett támogatni a megtámadott országot.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.