Az ukrán kormány négy nappal ezelőtti kérésére nem csak aktiválták az országban a SpaceX űrinternetes szolgáltatását, de hétfőn már meg is érkezett hozzájuk az első szállítmány a hozzáférést biztosító eszközökből.

Megérkezett az első, Starlink felhasználói terminálokkal megpakolt teherautó Ukrajnába, amit az amerikai SpaceX küldött az ország miniszterelnök-helyettesének néhány nappal ezelőtti kérésére. Mihajlo Fedorov ugyanúgy a Twitteren tette közzé a fenti felvételt, mint ahogy múlt szombaton ugyancsak a közösségi csatornán keresztül kért segítséget a Starlink űrinternetes projektet gondozó SpaceX vezérigazgatójától, Elon Musktól.

Musk nemsokára reagált is a dologra, és közölte, hogy a műholdas internetszolgáltatást aktiválták az országban, az igénybevételéhez szükséges terminálok pedig úton vannak Ukrajna felé. A szállítmány hétfőn ért célba, miközben az ukrán városokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy kibertámadások érhetik a kritikus internetes infrastruktúrát, amelyben a múlt héten már részleges kieseésekről számoltak be.

A Starlink rendszer használatához való felhasználói terminálokat – külsőre egy lapos, fehér tányért kell elképzelni – a SpaceX közvetlenül az ügyfeleinek értékesíti. Az áruk 500 dollár körül van, ami így is csak a SpaceX önköltségének a felét fedezi. Ez utóbbit a társaság az év végéig 300-500 dollárrra szorítaná le: Musk korábban úgy fogalmazott, hogy ha sikerül nem csődbe menniük, az nagyszerű lesz, és onnan már tovább tudnak majd lépni.

Hasznos, de nagyon kockázatos is

A műholdas internetet működtető infrastruktúrának a földfelszíni eszközök (átjárók, földi állomások) is fontos elemei, ide értve a megfelelő helyre telepítve a tányérokat, amelyek jeleket küldenek és fogadnak az aktív Starlink műholdaktól. A kép alapján nem derül ki, hogy az első szállítmányban hány darab ilyen terminál érkezett, és az sem, hogy miként fogják elosztani és felhasználni azokat – bár olyan képernyőképek is megjelentek a neten, amelyek szerint Kijevben már használják a Starlink szolgáltatását.

Szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy a műholdas internetnek veszélyei is vannak a háborús helyzetben. A Reuters például a Torontói Egyetem Citizen Lab projektjének egyik kutatóját idézi, aki szerint a terminálok könnyen célpontot szolgáltathatnak az légteret uraló orosz hadseregnek. A lentről a műholdak irányába zajló sugárzást ezért érdemes egy nagy célkeresztnek tekinteni, különösen, hogy az oroszoknak több évtizedes rutinjuk van a célpontok műholdas kommunikáció alapján történő bemérésében.

A végfelhasználói terminálok telepítésében egyébként az is kihívás lehet, hogy azoknak tiszta rálátásra van szükségük az égboltra, hogy csatlakozhassanak a Starlink rendszeréhez. A hírügynökésg által megszólaltatott, műholdas kommunikációval foglalkozó tanácsadó szerint a városokban a sokemeletes épületek akadályozhatják a szolgáltatást, így praktikusan a közeli legmagasabb épület tetejére kellene felmenni az antennával. Ez a háborús helyzetben nyilván nem mindig a legjobb ötlet, így a Starlink akármennyire is hasznos segtséget nyújt Ukrajnának, a földfelszíni internetes infrastruktúrát sajnos nem lesz képes kiváltani.

Közösség & HR

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.