Az ukrán kormány négy nappal ezelőtti kérésére nem csak aktiválták az országban a SpaceX űrinternetes szolgáltatását, de hétfőn már meg is érkezett hozzájuk az első szállítmány a hozzáférést biztosító eszközökből.
Hirdetés
 

Megérkezett az első, Starlink felhasználói terminálokkal megpakolt teherautó Ukrajnába, amit az amerikai SpaceX küldött az ország miniszterelnök-helyettesének néhány nappal ezelőtti kérésére. Mihajlo Fedorov ugyanúgy a Twitteren tette közzé a fenti felvételt, mint ahogy múlt szombaton ugyancsak a közösségi csatornán keresztül kért segítséget a Starlink űrinternetes projektet gondozó SpaceX vezérigazgatójától, Elon Musktól.

Musk nemsokára reagált is a dologra, és közölte, hogy a műholdas internetszolgáltatást aktiválták az országban, az igénybevételéhez szükséges terminálok pedig úton vannak Ukrajna felé. A szállítmány hétfőn ért célba, miközben az ukrán városokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy kibertámadások érhetik a kritikus internetes infrastruktúrát, amelyben a múlt héten már részleges kieseésekről számoltak be.

A Starlink rendszer használatához való felhasználói terminálokat – külsőre egy lapos, fehér tányért kell elképzelni – a SpaceX közvetlenül az ügyfeleinek értékesíti. Az áruk 500 dollár körül van, ami így is csak a SpaceX önköltségének a felét fedezi. Ez utóbbit a társaság az év végéig 300-500 dollárrra szorítaná le: Musk korábban úgy fogalmazott, hogy ha sikerül nem csődbe menniük, az nagyszerű lesz, és onnan már tovább tudnak majd lépni.

Hasznos, de nagyon kockázatos is

A műholdas internetet működtető infrastruktúrának a földfelszíni eszközök (átjárók, földi állomások) is fontos elemei, ide értve a megfelelő helyre telepítve a tányérokat, amelyek jeleket küldenek és fogadnak az aktív Starlink műholdaktól. A kép alapján nem derül ki, hogy az első szállítmányban hány darab ilyen terminál érkezett, és az sem, hogy miként fogják elosztani és felhasználni azokat – bár olyan képernyőképek is megjelentek a neten, amelyek szerint Kijevben már használják a Starlink szolgáltatását.

Szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy a műholdas internetnek veszélyei is vannak a háborús helyzetben. A Reuters például a Torontói Egyetem Citizen Lab projektjének egyik kutatóját idézi, aki szerint a terminálok könnyen célpontot szolgáltathatnak az légteret uraló orosz hadseregnek. A lentről a műholdak irányába zajló sugárzást ezért érdemes egy nagy célkeresztnek tekinteni, különösen, hogy az oroszoknak több évtizedes rutinjuk van a célpontok műholdas kommunikáció alapján történő bemérésében.

A végfelhasználói terminálok telepítésében egyébként az is kihívás lehet, hogy azoknak tiszta rálátásra van szükségük az égboltra, hogy csatlakozhassanak a Starlink rendszeréhez. A hírügynökésg által megszólaltatott, műholdas kommunikációval foglalkozó tanácsadó szerint a városokban a sokemeletes épületek akadályozhatják a szolgáltatást, így praktikusan a közeli legmagasabb épület tetejére kellene felmenni az antennával. Ez a háborús helyzetben nyilván nem mindig a legjobb ötlet, így a Starlink akármennyire is hasznos segtséget nyújt Ukrajnának, a földfelszíni internetes infrastruktúrát sajnos nem lesz képes kiváltani.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.