A WSJ információi szerint az idén már nem veszteséges az űrinternet-szolgáltatás, ami egyrészt klassz dolog, másrészt a kanyarban sincs a korábbi tervekhez képest.

A Wall Street Journal a birtokába került dokumentumokra hivatkozva számolt be róla, hogy a Starlink éves bevétele 2022-ben elérte az 1,4 milliárd dollárt. Ez egyfelől hatalmas ugrás az előző évi eredményekkel összevetve, 2021-ben ugyanis 222 millió dollárt termelt a SpaceX műholdas alapú internetes rendszere. Másfelől viszont messze elmarad attól a szinttől, amit a társaság vezérigazgatója, Elon Musk tervezett, és amit korábban a befektetőkkel is megosztott a Starlink kilátásait illetően.

A WSJ által szemlézett dokumentumokból állítólag az is kiderül, hogy a Starlink 2023 első három hónapjában enyhén nyereséges volt ugyan, de 2022 egészét tekintve veszteségesen működött. A lap szerint Musk egy 2015-ös prezentációban még azt jósolta, hogy az internetes szolgáltatás csaknem 12 milliárd dolláros bevételt és 7 milliárd dolláros működési eredményt mutathat majd fel 2022-ben, amit a fentiek alapján tavaly még csak megközelítenie sem sikerült a vállalatnak.

Hogyan megyünk így a Marsra?

Innentől nem meglepő, hogy az előfizetők száma is elmarad a korábbi várakozásoktól. Az előző év vége felé a SpaceX azt közölte, hogy a Starlinknek több mint egymillió aktív előfizetője volt. Ez megint csak nem hangzott volna rosszul attól függően, hogy milyen stádiumban jár a szolgáltatás kiépítése, de az említett 2015-ös előadásban Musk 20 millió előfizetővel számolt 2022 végére, így ebben a tekintetben is nagyságrendbeli lemaradásban vannak az előzetes elképzelésekhez képest.

A Starlink bétáját még 2020-ban indították el, a rendszer jelenleg már egy több mint 4 ezer műholdból álló globális hálózaton keresztül biztosít internet-hozzáférést világszerte. A szolgáltatás gyors felfuttatása azért is meghatározó dolog az anyavállalat, a SpaceX számára, mert az űripari cég jórészt ebből finanszírozná a bolygóközi utazással kapcsolatos terveit: az Euroconsult előrejelzése szerint idén már a SpaceX összes bevételének több mint 40 százaléka, 3,2 milliárd dollár jöhet majd a Starinktől.

Piaci hírek

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.