A WSJ információi szerint az idén már nem veszteséges az űrinternet-szolgáltatás, ami egyrészt klassz dolog, másrészt a kanyarban sincs a korábbi tervekhez képest.

A Wall Street Journal a birtokába került dokumentumokra hivatkozva számolt be róla, hogy a Starlink éves bevétele 2022-ben elérte az 1,4 milliárd dollárt. Ez egyfelől hatalmas ugrás az előző évi eredményekkel összevetve, 2021-ben ugyanis 222 millió dollárt termelt a SpaceX műholdas alapú internetes rendszere. Másfelől viszont messze elmarad attól a szinttől, amit a társaság vezérigazgatója, Elon Musk tervezett, és amit korábban a befektetőkkel is megosztott a Starlink kilátásait illetően.

A WSJ által szemlézett dokumentumokból állítólag az is kiderül, hogy a Starlink 2023 első három hónapjában enyhén nyereséges volt ugyan, de 2022 egészét tekintve veszteségesen működött. A lap szerint Musk egy 2015-ös prezentációban még azt jósolta, hogy az internetes szolgáltatás csaknem 12 milliárd dolláros bevételt és 7 milliárd dolláros működési eredményt mutathat majd fel 2022-ben, amit a fentiek alapján tavaly még csak megközelítenie sem sikerült a vállalatnak.

Hogyan megyünk így a Marsra?

Innentől nem meglepő, hogy az előfizetők száma is elmarad a korábbi várakozásoktól. Az előző év vége felé a SpaceX azt közölte, hogy a Starlinknek több mint egymillió aktív előfizetője volt. Ez megint csak nem hangzott volna rosszul attól függően, hogy milyen stádiumban jár a szolgáltatás kiépítése, de az említett 2015-ös előadásban Musk 20 millió előfizetővel számolt 2022 végére, így ebben a tekintetben is nagyságrendbeli lemaradásban vannak az előzetes elképzelésekhez képest.

A Starlink bétáját még 2020-ban indították el, a rendszer jelenleg már egy több mint 4 ezer műholdból álló globális hálózaton keresztül biztosít internet-hozzáférést világszerte. A szolgáltatás gyors felfuttatása azért is meghatározó dolog az anyavállalat, a SpaceX számára, mert az űripari cég jórészt ebből finanszírozná a bolygóközi utazással kapcsolatos terveit: az Euroconsult előrejelzése szerint idén már a SpaceX összes bevételének több mint 40 százaléka, 3,2 milliárd dollár jöhet majd a Starinktől.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.