Egy csokornyi más ország között hazánk is bekerült abba a körbe, ahol működik az előfizetésért reklámmentességet és egy csomó extrát kínáló csomag.

Nem siették el, de lassan Európa keleti felébe is megérkezett a fizetős YouTube. Az immár Premiumként hívott szolgáltatás nem csupán a reklámok megnézésének nyűgétől szabadítja meg a felhasználót, de többek között zenehallgatást, offline használatot és egyedi gyártású anyagokat is elérhetővé tesz.

Családias árazás

A magyar netezőknek néhány órája immár többféle lehetőség közül választhatnak, és az árazás egyelőre barátinak mondható. Az USA-ban egy cent híján 12 dollárért kínált YouTube Premium itthon 1790 forintba kerül, míg a csak zenére koncentráló YouTube Music Premium 1490-ben (odaát ugyanez 10 dollár). A helyzet sokkal jobb lesz, ha nem egy embernek, hanem egy egész családnak akarjuk biztosítani a szolgáltatást. A családi verzióban ugyanis egy háztartás maximum 6 tagja veheti igénybe a csomag elemeit, amiért Premuim esetén havi 2690, Music Premuimnál pedig 2290 forintot számláznak.

 

 

Hogy konkrétan mit is kapunk a pénzünkért, azt nem egyszerű áttekinteni, mert a Google-ökoszisztéma csápja meglehetősen sokfelé tekeregnek, néha zavart és redundancia érzését keltve. A fenti táblázat azért segít kicsit, és kiderül belőle, hogy a drágább változatban a hirdetésmentes videózás kiterjed a cég nem túl rég indított Originals szolgáltatására is, amely saját gyártású filmekkel, sorozatokkal és egyéb anyagokkal igyekszik magához láncolni a felhasználókat. Az Originalst egyébként eredetileg kizárólag előfizetőknek szánták, de tavaly ősszel irányváltás történt, és az idéntől megjelenő anyagokat már ingyen is meg lehet nézni, igaz, ebben az esetben reklámokkal dúsított szórakozásra kell készülni. A fizetős ügyfelek le is tölthetik a videókat, hogy azokat offline is megnézhessék.

A Premium csomag része a Music Premium szolgáltatás is, ami a szintén ingyenesen is elérhető zenei alkalmazás hirdetésmentes, kényelmi funkciókkal kibővített változata. Itt is lehetőség lesz az anyagok mobilra mentésére, illetve nagy könnyebbség lehet, hogy ellentétben a sima változattal, a lejátszás nem szakad meg, ha átlépünk más alkalmazásba, vagy a telefon képernyője kikapcsol. A Music intelligens ajánlási rendszert és olyan felvételeket is tartalmaz, amely más hasonló szolgáltatásokban nem található meg. Ilyenek például a koncertfelvételek és egyéb, különleges feldolgozások.

Mindegy, csak jöjjön a pénz

A Google-nél meglehetősen kacskaringós utat járnak be a fizetős szolgáltatásokkal kapcsolatban. A problémát az egyensúly megteremtése jelenti, hogy a reklámmegjelenítés elmaradása miatt kieső bevételt megfelelően pótolja a felhasználóktól beszedett előfizetési díj. Márpedig reklámokból egyre többet és több változatban igyekszik elhelyezni a vállalat.

Az útkeresésre jellemző, hogy az Egyesült Államokban alig pár éve indított Red szolgáltatást tavaly teljesen újra kellett csomagolni. Ekkor estek túl a névváltáson is, és lett Premium az előfizetéses konstrukció neve. Hasonlóan kanyargósra sikerült a zenei vonal: 2011-ben indult el az androidos alkalmazásbolt részeként a Google Music (később Google Play Music), 2014-ben a YouTube Music Key, majd a következő évben a YouTube Red, amelynek részét képezték a zeneszámok is. A Google Play Music/Zene most is működik, és a YouTube Music megjelenése ellenére azt nyilatkozta a cég, hogy az a szolgáltatás változatlan formában működik tovább.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.