Április 12-én megkapja utolsó javítócsomagját az SQL Server 2005. Valószínűleg érdemes is lesz váltani.

Az áprilisi hibajavító kedden kap utoljára frissítéseket az SQL Server 2005. A Microsoft a váltáshoz adott részletes útmutatójában azt javasolja, hogy az érintett szervezetek SQL Server 2014-re vagy Azure SQL Database-re váltsanak.

A 2006-ban megjelent adatbázis-kezelőhöz a támogatás lejárta után már csak egyedi megállapodás, ún. premier support szerződés keretében lehet igényelni további frissítéseket, ez azonban, ahogy azt korábban az XP kapcsán is írtuk, igencsak húzós árú, ráadásul folyamatosan drágul, hogy a szervezeteket váltásra sarkallja.

Más kényszerek is vannak

A váltásra nem csak az kényszeríti a szereveteket, hogy magának az adatbázis-kezelőnek a támogatás lejár, hanem az is, hogy az újabb Windows Serverekkel már nem működik együtt. Ez meglehetősen nehéz helyzetbe hozza a vállalatokat. A Windows Server 2003 nyugdíjazása kapcsán is kiderült, hogy bár a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett a váltás szükségességének propagálására, néhány nappal a támogatás lejárta előtt még a kívánatosnál sokkal többen (tízmilliós nagyságrendben) használták a rendszert.

Az ilyen migrációs projektek ugyanis meglehetősen sok erőforrást – időt, pénzt – tudnak felemészteni, miközben az informatikai osztályoknak a folyamatos költségcsökkentés terhével kell együtt élniük. Több nagyvállalat informatikai vezetője is úgy nyilatkozott, hogy ilyen környezetben olyan projekteket lehet eladni vállalaton belül, amely gyors megtérüléssel, közvetlen haszonnal kecsegtet, és már fél év múlva látszik az eredmény. Emellett olyan beruházások és fejlesztések számíthatnak a felső vezetés támogatására, amelyek beleillenek a vállalat üzleti stratégiájába, és megvalósításával a vezetés kipipálhatja a startégia bizonyos pontjait.

Egy ilyen migráció azonban sokkal hosszadalmasabb, például a Windows Server 2003 esetében egy több mint tízezer x86-os szervert üzemeltető globális nagyvállalat úgy vélte, akár évekig is eltarthat a váltás.

Ugyanakkor azoknak a cégeknek egy része, amely váltott Windows 2003-ról, ha használt, kényszerűségből már többnyire lecserélte az SQL Server 2005-öt is, mivel az a Windows Server 2012 R2-n már nem fut, legfeljebb a kiterjesztett támogatást 2020-ig élvező Windows Server 2008-on.

Van előnye a váltásnak

Bár a váltással lesz megoldandó feladat bőven, például a külső, harmadik féltől származó alkalmazások átírása vagy lecserélése, kétségtelen előnyei is vannak, ha a cégek a két ajánlott adatbázis-kezelő valamelyikére váltanak.

A Microsoft hivatalos blogján részletezte azokat az előnyöket, amely például a Microsoft SQL Server 2014-re történő váltással jár. Azt ígérik például, hogy a beruházás, akár 9,5 hónap alatt megtérülhet – ez még egy pénzügyi vezető számára is belátható időtáv. Emellett nagyobb sebességet (a cég szerint 13-szor gyorsabb a 14-es kiadás), az on-premise és a felhős adatbázisszerverek zavartalan együttműködését, nagyobb biztonságot és törvényi megfelelőséget is ígér.

Az adatbázisok migrálásához a Microsoft biztosít eszközöket is: egyrészt az SQL Server 2014 Upgrade Advisort, másrészt a SQL Database Migration Wizardot.

Cloud & big data

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.