A kínai kormány minden eszközzel meg akarja törni az Alibaba, a Tencent és a hozzájuk hasonló vállalatóriások uralmát.

Nem blokkolhatják konkurenseik weboldalait és online szolgáltatásait a kínai techóriások. A kínai ipari minisztérium elsősorban az Alibabának és a Tencentnek címezve, bár a két vállalatot névvel nem említve jelentette be, hogy amennyiben az internetes cégek nem szüntetik meg önként a blokkolási gyakorlatukat, komoly szankciókra számíthatnak, írta a Nikkei. Ez a legújabb lépés abban a sorban, amellyel a kormány le akarja építeni a techcégek ún. "walled gardenjeit", azaz olyan zárt környezeteit, melyek a végfelhasználót igyekeznek az adott szolgáltató online ökoszisztémáján belül tartani.

A vállalatok nem nőhetnek túl az államon

A lépés még amerikai és európai uniós szemüvegen keresztül is egyre érthetőbb, hiszen mind az USA, mind az Európai Bizottság folyamatos harcot vív a globális (bár jobbára amerikai központú) technológiai óriáscégekkel. A kínai kormány egyre nagyobb problémának látja, hogy az online teret lényegében néhány nagyvállalat uralja. A politikai vezetés ellenlépéseit nem csak a helyzetben rejlő gazdasági problémák, hanem politikai kockázatok is motiválják. Az ambiciózus vállalatok – mint például a Jack Ma alapította, az Alibaba fizetési szolgáltatásaként indult Ant Group –, olyan területekre is terveztek benyomulni, ahol veszélyeztették az állam mindenható felügyeleti pozícióját.

A techóriások elleni kampány tavaly novemberben vált látványossá, amikor a kínai központi bank és pénzügyi felügyelet egy szabálymódosítással lényegében megfúrta az Ant Group tőzsdei bevezetését, amit világszerte óriási várakozás övezett. Azóta egymást követik a regulázó intézkedések (versenyjogi bírságok, szabályzói környezet szigorítása például a kriptovalutákkal kapcsolatban, a digitális pénzügyek állami kézbe vonása stb.). A Jack Ma-birodalom ennek kiemelt célpontja, részben az alapító, de azóta szinte minden pozíciójából visszavonult vezető nemzetközi tekintélye, részben az Alibaba köré felépített vállalati kör gazdasági súlya miatt.

A mostani bejelentés az internetes walled gardenek lebontásáról egyébként több konkrét ügy következménye. A Tencent például tiltja, hogy a felhasználók megosszák a WeChatben és QQ csetprogramban a ByteDance tulajdonában lévő Douyin videóalkalmazás tartalmait. Ezért a Douyin februárban panaszt is benyújtott, mert szerintük ez monopolisztikus magatartásnak minősül. De a Tencentet is érte hasonló hátrány: az Alibaba Taobao és Tmall nevű e-kereskedelmi piacterein nem lehet fizetni a WeChat Pay szolgáltatással.

Zuhannak a piaci értékek

Az illetékes minisztérium indoklása szerint az ilyen gyakorlat – hacsak nincs rá megfelelő indok –, negatívan befolyásolja a felhasználói élményt, csorbítja a felhasználók jogait és nem felel meg a piac követelményeinek.

Úgy tűnik, a kormányt kevésbé zavarja, hogy sorozatos intézkedései dollármilliárdokkal csökkentik a legnagyobb vállalatok piaci értékét. A leglátványosabb veszteség az Alibabát érte. Tavaly október közepén még 842 milliárd dollárt ért, jelenleg 457 milliárd körüli a vállalat értéke.

A minisztériumi döntést eddig csak a Tencent kommentálta: határozottan támogatja a minisztérium döntését, amit fokozatosan hajt végre.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.