Mostantól nemcsak vezérigazgató, hanem a vállalat igazgatóságának elnöke is. Egyhangúlag választották meg.

Egyhangú szavazással Satya Nadella vezérigazgatót választotta elnökévé a Microsoft igazgatótanácsa. Mint a vállalat közleménye írja, az eddigi elnök, John W. Thompson továbbra is a board tagja marad külső tagként. Thompson, aki korábban a Symantec vezérigazgatója volt, 2012-től tagja a testületnek, de nem a Microsoft alkalmazottja. Az elnöki pozíciót akkor vette át Bill Gatestől, amikor Nadellát kinevezték vezérigazgatónak.

Maximális a bizalom

Nadella boardelnökké választása az elmúlt hét év sikereinek az elismerése, írja a CNBC. A vezérigazgató alatt ugyanis a Microsoft teljesen átalakult. De ami a részvényeseket még jobban érdekli: a Microsoft ismét ott van a világ legértékesebb vállalatainak az élcsapatában (jelenleg csupán az Apple értékesebb). Amióta kinevezték vezérigazgatónak, a vállalat részvényeinek árfolyama több mint 600 százalékkal emelkedett. (Elődje, Steve Ballmer alatt lefeleződött a cég értéke.)

Nadella bátran nyúlt a vállalat minden eleméhez, leépített mindent, amiről úgy látta, aránytalanul nagy befektetésekkel is kétséges a siker. Így például teljesen elengedte a Nokiát, kirúgott közel kétezer embert, és benyelette a részvényesekkel, hogy kidobtak az ablakon 3,8 milliárd eurót (a licencekért 1,7 milliárdot fizettek, de azok hasznosíthatók, és enni sem kérnek). Átfazonírozta a vállalatot felhős céggé, és az akvizíciókat is jórészt ennek rendelte alá – a LinkedInért 26 milliárd dollárt fizettek, és a GitHubért is kicsengettek pár milliárdot (a vételár nem volt nyilvános). Nadella stratégiai érzékét mutatja, hogy bár nagy erőkkel fejlesztette a vállalati piacot, közben képes volt a fogyasztói piacból, mindenekelőtt az Xboxból is kihozni a maximumot, amihez tavaly megvették a Zenimaxot 7,5 milliárd dollárért.

A legnagyobb elismerést azonban valószínűleg azzal érdemelte ki, ahogy megtalálta azt a modellt, amivel felvehette a versenyt a natív felhős cégként induló Google-lel (lásd G Suite, illetve most már Google Workplace kontra Office/Microsoft 365).

Az igazgatóság indoklásában külön kiemelte a koronavírus-járvány során hozott jó vezetői döntéseket, amiknek köszönhetően a Microsoft 14 százalékkal növelte 2020-ban az előző évhez képest a bevételeit.

Fontos magánrészvényes kapott még nagyobb hatalmat

Nadella egyébiránt kövér részvénycsomag tulajdonosa: több mint 1,6 millió részvénnyel rendelkezik, aminek jelenlegi értéke mintegy 420 millió dollár.

Nadella komolyabb szerepvállalása nem teljesen független attól, hogy az alapító Bill Gates egyre inkább kivonult a Microsoft stratégiai irányításából. Gates tekintélyét a válásán és a Jeffrey Epsteinhez fűződő kétes kapcsolatán túl az is megtépázta, hogy kiderült, az ezredfordulón megpróbált intim kapcsolatot kialakítani egy Microsoft-alkalmazottal. Bár a vállalat tagadta, a nemzetközi sajtó tényként kezelte, hogy Gates utóbbi miatt mondott le igazgatósági tagságáról.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.