Négy számjegyű elbocsátással és egy majdnem egymilliárd dolláros leírással omlik atomjaira a Microsoft nokiás kalandja.

A tavalyihoz képest szinte csekélységnek tűnhet, ám a tegnap bejelentett értékcsökkenési leírás és az újabb, szűk kétezer embert érintő elbocsátási hullám immár tényleg szinte teljesen kimossa a Microsoft falai közül a jó két és fél éve megvett Nokia-üzletág maradékát is.

Menni kell

1850 fős elbocsátást és 950 milló dollárra rúgó leírást hozott nyilvánosságra tegnap a redmondi nagyvállalat. A leépítés legnagyobb része, mintegy 1350 fő a finnországi központból kénytelen távozni, ezzel a cég "felperzseli" a Nokia egykori bázisát. A közel egymilliárdos tétel pedig a Microsoft aktuális negyedévének eredményét fogja elcsúfítani.

Az a hivatalos nyilatkozatok alapján egyelőre nem egyértelmű, hogy ezzel a lépéssel teljesen feladja-e a vállalat a saját gyártású mobilok készítését a közeljövőben, vagy egy nagyon leszűkített fókusszal továbbra is erőlteti a windowsos jelenlétet az Android és az iOS uralta piacon.

Nagyon drága vesszőfutás

Az egykor óriási durranásként tálalt felvásárlás 5,5 milliárd euróba került 2013 őszén, ám a szép reményekből hamar rémálom vált. A cégen belüli átszervezési hullám elsőként hatalmas tizedelést csapott az átvett nokiások között még 2014 nyarán. Akkor 18 ezer munkahely felszámolását jelentették be, amelyből 12,5 ezer az akkor még több mint 25 ezer főt foglalkoztató Nokia Devices & Services divízió dolgozói közül került ki. Az akkor átszervezési hullám áldozata lett a 2014-ben még 1600 főt foglalkoztató komáromi gyár is.

Egy évvel ezt követően ennél is drasztikusabb lépés következett, legalábbis a pénzügyi fronton. Tavaly júliusában egy újabb, ezúttal 7800 munkahelyet érintő elbocsátási lépés mellett hatalmas, 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírásra is sor került. Utóbbi egyébként nagyjából megfelelt a korábbi vételi összeggel, így a mostani egymilliárd már csak "hab a tortán".

Van élet a halálon túl

Mindeközben a telefongyártással a mobilos üzletág eladásával teljesen felhagyó Nokia pedig pontosan az ellenkező utat járja be. Sok pletyka után az utóbbi hetekben konkretizálódott, hogy miként fog újra aktív szerepet betölteni, a Microsofttal kötött szerződés értelmében egy időre kényszerpihenőre küldött finn vállalat.

A Nokia az N1 nevű androidos, kísérleti táblagéppel korábban már meg is tette az első lépéseket, de a forgalmazás körülményei arra utaltak, hogy az anyavállalat nem nagyon fog közvetlenül részt venni a tervezésben, vagy a gyártásban, hanem csak egyfajta felügyeleti szerepet szán magának. A cég pár napja tett bejelentése az összes eddigi tippet megerősítette, mivel kiderült, hogy a következő 10 évben egy erre a célra létrehozott leányvállalat, a HMD Global Oy felel a Nokia mobilokért és táblagépekért. Ugyanekkor az is nyilvánosságra került, hogy a Microsoft 350 millióért megválik a butatelefonos üzletágától. A vevő pedig nem más, mint a HMD Global, illetve a Foxconn érdekeltségébe tartozó FIH Mobile.

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.