Hasonlóan a Mátyás királyhoz tartó lányhoz, a Fortnite kiadója is képes volt egyszerre két ellentétes eredményre jutni a Cupertino ellen viselt jogi háború legfrissebb csatájában.

Amolyan pirruszi győzelmet aratott az Epic Games múlt hét pénteken abban a perben, amely a nagy alkalmazásáruházak vélelmezett monopóliumáról szól. Az eljáró bíró ugyanis egyfelől arra kötelezte az Apple-t, hogy ne akadályozza a külső fejlesztőket abban, hogy Cupertino fizetési szolgáltatásától eltérő megoldásokat kínáljanak a felhasználók számára. A serpenyő másik oldalát húzza viszont az, hogy az ítélet szerint az Apple nem monopolizálta az appokon belüli vásárlást, illetve az Epic kitiltását is "leokézta" a bíróság.

Egy éve dúló háború

Utóbbira azt követően került sor, hogy a Fortnite kiadója egy merész húzással nyíltan semmibe vette az App Store felhasználási feltételeit, és saját rendszerén átfutó, kedvezményel kínált szolgáltatást helyezett el a népszerű játék iOS-es változatában - illetve ugyanezt eljátszotta az androidos piacot uraló Play Áruháznál is. Mivel az ilyen tranzakciók után mind az Apple, mind a Google komoly, 30 százalékos jutalékot szed, így kérdés sem fért hozzá, hogy ezt nem fogják eltűrni a kincseskamrájukat féltve őrző digitális cégóriások.

A válaszcsapás szinte azonnal érkezett: a kiadókra vonatkozó felhasználási feltételek megsértése miatt a Fortnite először az App Store, majd nem sokra rá a Play Áruház kínálatából is eltűnt. Ezt követően természetesen mindenki mindenkit elkezdett beperelni. Az Apple ellen vívott jogi csatározásba aztán olyan komoly nevek is beszáltak mint például a Microsoft. Sőt nem sokkal később egy valóságos koalíciót is sikerült összetoborozni: a Coalition for App Fairness alapítói gyökeres változásokat szeretnének kierőszakolni az Apple alkalmazásboltjának működésében.

A tárgyalási szakaszhoz közeledvén az Apple is igyekezett szövetségeseket gyűjteni, ám a legnagyobb PC-s játékértékesítési platformot üzemeltető Valve köszönte szépen, és inkább nem teregette ki üzleti kártyáit egy olyan per kedvéért, amihez elmondása szerint az égvilágon semmi köze. Az idén májusban indult perre Cupertino egy terjedelmes, a két cég belső dolgait is kiteregető anyagot készített. Ebben többek közt az írták, hogy "az Epic arra kéri a bíróságot, hogy alternatív feltételeket kényszerítsen az Apple-re, hogy az Epic több pénzt tudjon keresni. Mindez azonban ártana más fejlesztőknek és fogyasztóknak, amellett, hogy soha nem látott kötelezettségeket róna az Apple-re, hogy saját tulajdonú rendszereit és mérnöki eszközeit harmadik felek számára nyissa meg."

A show-nak menni kell tovább

A pénteken hozott ítélet azonban bizonyosan nem tesz pontot az ügy végére. És nem csak azért, mert az ilyen ügyekben a vesztes fél borítékolhatóan kimerít minden jogorvoslati lehetőséget, fellebezési szintet. Azért is, mert igazából egyik fél sem érezheti magát győztesnek.

Az Apple-t nem kötelezték arra, hogy "visszaengedje" az Epic Games fejlesztőit, illetve alkalmazásait az almás ökoszisztémába, továbbá az ítélet szerint a cég nem folytat jogellenes monopol magatartást a mobil játékok fizetési tranzakcióinál. Nyilván ezek miatt kommentálta a pénteki eseményeket az Epic vezérigazgatója úgy, hogy az sem a fejlesztők, sem a fogyasztók számára nem tekinthető győzelemnek.

Ettől függetlenül Cupertinóban sem locsolhatták szét pezsgővel a falakat, mivel a vállalatot egyetlen ponton elmarasztaló döntés pénzügyileg is fájó következményekkel járhat. Az eljáró bíró versenyt korlátozónak ítélte a cég azon gyakorlatát, hogy sajátján kívül semmiféle más fizetési megoldást nem tűr meg az App Store-ban kínált programoknál. Erre a jövőben (legalábbis az USA-ban) az ítélet szerint nem lesz joga, és bele kell törődnie abba, hogy a fejlesztők olyan gombokat, linkeket építenek az alkalmazásokba, amelyeken keresztül külső fizetési szolgáltatásokkal bonyolódhat le egy-egy tranzakció.

A döntés értelmében egyébként az Epicnek első körben több mint 3,5 millió dollárt kell átutalnia az Apple számlájára. Ennyi a 30 százaléka annak a bő 12 milliónak, amit a cég az iOS-es Fortnite-játékosoktól beszedett tavaly ausztus és október között. A játék kiadójának továbbá ugyanilyen arányban kell minden további, 2020 novemberétől keletkező, hasonló forrásból származó bevétele után jutalékot fizetnie az Apple-nek.

Nem sokkal a pénteki ítéletet követően az Epic Games hivatalosan is megerősítette, hogy fellebbez a bírósági döntés ellen, és minden lehetséges eszközzel folytatja a harcot azért, hogy az Apple üzleti gyakorlatában gyökeres változásokat kényszerítsen ki.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.