Redmond szerint az egész játékpiacra komoly negatív hatással lenne, ha az Apple tényleg teljesen kizárná ökoszisztémájából az Epic Gamest.

Újabb érdekes csavarral gazdagodott az első körben az Apple és az App Store előírásait egyszerűen semmibe vevő Epic Games között másfél hete kirobbant harc. A Microsoft ugyanis egyértelműen az utóbbi törekvéseit erősíti azzal, hogy saját beadvánnyal támogatja annak jogi csatáját.

Hihetetlenül káros lenne

Redmondot természetesen hidegen hagyja, hogy az Epic népszerű Fortnite játékában elköltött pénzek kihez és milyen arányban kerülnek (erről szól ugyanis az eredeti vita). A Microsoftot viszont annál jobban aggasztja az Apple nagy hirtelenséggel meghozott retorziója, miszerint nem csak a szabályszegő apptól "tisztítja meg" a saját alkalmazásáruházát, hanem augusztus 28-ai hatállyal felszámolja rendszerében a kiadó összes fejlesztői felhasználói fiókját is. Ezzel az Epic egyáltalán nem tudna hozzáférni sem az iOS, sem a Mac fejlesztők számára biztosított eszköztárához. Ezt igyekszik jogi úton megakadályozni az Epic, amihez most egy igazi nagyágyú támogatását is megszerezte.

A Microsoft úgy kerül a képbe, hogy az Epic birtokában van a játékfejlesztők tömege által használt, kedvelt fejlesztői motor, az Unreal Engine is. Az Apple kemény retorziója miatt viszont nem csak az azonnal kitiltott Fortnite lehetetlenülne el, hanem minden más, Unreal rendszerre épülő játék is, hiszen sem fejleszteni, sem biztonsági frissítéseket nem lehetne ezt követően eljuttatni az almás készülékekre.

A saját fejlesztői csapatokkal rendelkező Microsoftot mindez természetesen közvetlenül érinti, például a Forza Street versenyzős játék iPhone- és iPad-verzióját. Nem csoda, hogy a cég témáért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy Cupertino lépése a játékfejlesztők és a játékosok életét egyaránt megkeserítené.

Van visszaút

Az Apple természetesen tartja magát a saját narratívájához, miszerint a játékappokban használt mikrotranzakciók esetében mindenki számára ugyanazok a szabályok. Ez ugye azt jelenti, hogy csak a cég fizetési megoldását lehet erre használni, ami után az Apple 30 százalékot megtart magának. Cupertino szerint az Epic magának köszönheti a bajt, hiszen szándékosan megsértette a fenti szabályokat. Amennyiben a direkt (és olcsóbb) fizetési lehetőséget kiveszik a Fortnite-ból, örömmel látják újra az App Store kínálatában a játékot.

A történet valószínűleg ilyen egyszerűen nem fog megoldódni, az viszont biztos, hogy már holnap valamivel okosabbak leszünk, hiszen kedden tartják a bíróságon az Epic beadványéval kapcsolatos első meghallgatást.

Konzumer tech

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.