A szoftvervállalat bevételei elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A menedzsment a következő negyedévtől sem vár izmos növekedést.

Mindössze 1 százalékkal nőttek éves összevetésben az Oracle bevételei – jelentette be tegnap tőzsdezárás után a vállalat. Az augusztus 31-ével zárt három hónapban (az Oracle-nél ez a 2019-es év első negyedéve) mindössze 1 százalékkal (árfolyamhatást kiszűrve 2 százalékkal) nőttek a bevételek: míg tavaly 9,1 milliárd dollár, most 9,2 milliárd jött össze.

Nem látni, mi történik a háttérben

A május végén zárt negyedévtől vezette be a vállalat azt, hogy nem közli külön a felhős és az on-premise licencértékesítésből származó bevételeket. A változtatást Safra Catz társ-vezérigazgató azzal indokolta, hogy ez a mód pontosabban tükrözi, hogy kombinált licencelést is kínálnak, amellyel egyes termékek a felhőben, illetve on-premise is használhatóak. (A vállalat tavaly ősszel alakította át licencelési modelljét, hogy rugalmasabbá tegye az on-premise és a felhő közötti átjárást.)

A negyedévet az mentette meg, hogy a teljes bevétel 72 százalékát adó felhős szolgáltatásokból és licenctámogatásból 3 százalékkal több bevétel jött, mint egy éve. A tavalyi 6,4 milliárd dollárral szemben a most lezárt negyedévben 6,6 milliárd jött be. Az eredmény azonban csalódást keltett, az elemzők ugyanis 6,7 milliárdos bevételt vártak.

Az sem tett jót, hogy minden más soron mínuszok szerepeltek. A bevételek 9 százalékát adó cloud és on-premise licencértékesítés bevétele 894 millióról idén 867 millióra (mínusz 3 százalék) csökkent. A hardverekből a tavalyi 943 millióval szemben idén 904 millió (mínusz 4 százalék), míg a szolgáltatásokból a tavalyi 860 millióval szemben most csak 813 millió dollár (mínusz 5 százalék) bevétel keletkezett.

Pedig a működési költségeken is faragtak, ahol csak tudtak. Bár a supportköltségek 7 százalékkal nőttek, de a hardverüzletág költségeit 12 százalékkal vágták meg, sőt a működési költségek tetemes, 17 százalékos részét adó kutatás-fejlesztési kiadásokból is faragtak 1 százalékot.

Safra Catz egyébként a következő negyedévre sem jósolt kiugró teljesítményt: 2 százalékos bevételnövekedéssel terveznek. A második félévre azonban már sokkal szebb számokat ígért a társ-vezérigazgató.

Az eredemények persze Larry Ellison elnököt nem akadályozta meg abban, hogy az elemzői konferenciahíváson elmondja saját győzelmi jelentését. Az Orcle koncepciójának helyességét például azzal is alátámasztotta, hogy még konkurensei – a Salesforce.com, az Amazon vagy az SAP – is az Autonomous Database-t használják. És bár az Amazont egyelőre nem sikerült megszorítani az IaaS-piacon, az Oracle technológiája jobb, és ez segít majd beelőzni a nagy riválist.

Mi lesz az Oracle-felhővel?

A vállalat az év elején jelentette be, hogy bővíti adatközpont-kapacitását Amerikában, Európában, sőt a Közel-Keleten is, de mindenekelőtt Ázsiában. Elemzők szerint azt azonban egyelőre nem sikerült elérnie, hogy valódi kihívást jelentsen a korábban meghatározott ellenfeleinek, például az Amazonnak vagy a Microsoftnak, de még a Salesforce.com-nak sem.

Nagyon is elképzelhető, hogy a pénzügyi jelentés szerkezetének átalakítása azzal is összefügg, hogy a felhős üzlet már nem hozza úgy a számokat, ahogy azt a vállalatvezetés elképzelte – bár kétségtelen, hogy Safra Catz magyarázatában is van valami.

Az eredmények tükrében azonban a befektetők is inkább ködösítést éreztek. Augusztus közepén több részvényes (köztük befektetési alapok is) pert indítottak a vállalat ellen. A részvényesek azt nehezményezték, hogy súlyos károkat szenvedtek (az előző negyedévi, már az új szerkezetű gyorsjelentés után közel 6 százalékkal esett az árfolyam), mert a vállalat nem megfelelően tájékoztatta őket a felhős bevételek növekedéséről. Magyarán a részvényesek úgy érezték, hogy mindaz, amit a vállalat a felhőről kommunikált, nem volt igaz. Még az is felmerült vádként, hogy az addigi – valóban látványos – növekedést az eredményezte, hogy a vállalat átkényszerítette az ügyfeleit a felhőbe.

Fontos ember is távozott

De nem csak ez mutatja, hogy nincs minden rendben a cég háza táján. Két hete jelentette be Thomas Kurian termékfejlesztésért felelős alelnök (aki egyébként George Kuriannek, a NetApp CEO-jának ikertestvére), hogy távozik a vállalattól (az nem derült ki, hogy véglegesen, vagy csak hosszabb pihenőre megy).
 

Thomas Kurian: más stratégiában gondolkodott


Ez komoly érvágás az Oracle-nek, mivel Kurian, aki 1996-ban igazolt Larry Ellisonékhoz, felelt a szoftverfejlesztésért, valamint a szoftverek felhőbe viteléért is. Távozása hátterében a Bloomberg szerint az állt, hogy nem értett egyet Ellisonnal a felhős terjeszkedés koncepciójában. Kurian azt az álláspontot képviselte, hogy sokkal jobban kellene támaszkodni az Amazon és a Microsoft felhős platformjára, míg Ellison a saját felhő építését erőltette.

A gyorsjelentés hatására a zárás utáni kereskedésben ismét erőteljesen gyengülni kezdett az Oracle árfolyama.

Cloud & big data

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.