Az OpenWorld körüli felhajtás és a különböző technikai újdonságok mellett kevesebb figyelmet kapott, pedig húsba vágó kérdés: módosít licencelési politikáján a vállalat.

Szeptember közepén Larry Ellison, az Oracle elnöke és főtechnológusa szűk körben – ami ez esetben néhány száz embert jelentett – fontos változásokat jelentett be. Egyszerűbbek lesznek a licencelési konstrukciók és kevesebbe kerülnek a felhasználóknak a termékek. Az egyszerűsítés célja, hogy segítse az on-premise licencek felhőbe költöztetését, és a rugalmasabb árazásnak köszönhetően vonzóbb legyen az ügyfeleknek. A változások már a múlt hónap végén, szeptember 25-ével életbe léptek.

A bejelentést aztán némileg elsodorta az OpenWorld, pedig az ott bejelentett technológiai újdonságoktól, például az Autonomous Database Cloudtól nem teljesen független az, amit Ellison pár héttel a nagy esemény szűkebb körben előadott.

Sokan támadták

Az Oracle megkerülhetetlen, de finoman szólva sem túl kedvelt partnere volt a vállalatoknak. Bonyolult licenckonstrukciói sok fejtőrést okoznak a szoftvergazdálkodásért felelős szakembereknek. És ha ők hibáznak, akkor az Oracle könyörtelenül lecsap, globálisan az egyik legaktívabb a gyártói auditok terén, ami komoly bevételt is generál: egy korábbi kutatás szerint volt olyan időszak, amikor az Oracle adatbázis-értékesítésből származó bevételeinek mintegy fele jött az auditok során megállapított licenchiányokból.

Az ügyfelek a maguk módján próbáltak reagálni erre. A közelmúltban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a francia nagyvállalatok főinformatikusait tömörítő CIGREF (Club Informatique des Grandes Entreprises Françaises, a francia Vezető Informatikusok Szövetsége) még az EuroCIO-t is maga mellé tudta állítani abban a harcban, amit az Orclae licencelési politikája ellen indított.

Megkérdezve több szakértőt, akkor arra jutottunk, hogy bár a CIGREF közleménye harcias, nem csak az Oracle, hanem ügyfelei is az ügy tárgyalásos rendezésében érdekeltek. Míg az ügyfeleknek egy esetleges kényszerű migráció óriási költségekkel – és ki tudja, milyen egyéb működési problémákkal – járhat, sikeres Oracle-t is nehéz elképzelni ügyfelek nélkül.

Nem tudni, a CIGREF tagvállalatainak harciasabb fellépése, illetve az, hogy állítólag több nagyvállalat is indított az Oracle-kitettségét csökkentő projekteket, mennyiben járult hozzá az Oracle lépéséhez. Összességében azonban sokak szerint várható volt valamilyen elmozdulás ebbe az irányba. Állítólag Ellison maga is jó ideje hajlott arra, hogy egyszerűsítsék a licencelést, a felhő kapcsán pedig többször is beszélt arról, hogy akár az árversenyt is vállalja, hogy legfontosabb ellenfeleit beérje és/vagy lenyomja. A licencelés, illetve az ahhoz kötődő árképzés egyszerűsítése állítólag azért is vesszőparipája Ellisonnak, mert meggyőződése, hogy azzal fel lehetne gyorsítani az értékesítést is.

A célt meglehetősen egyszerűen fogalmazta meg előadásában: a legalacsonyabb IaaS-árakat kell elérni az Amazonhoz hasonlóan, de minden téren sokkal magasabb teljesítménnyel, és el kell érni, hogy a PaaS-nál 50 százalékkal alacsonyabb legyen a TCO (Total Cost of Ownership), mint az Amazon szolgáltatásáé.

Az alacsony költség – nagy teljesítmény párosítás elérésének fő eszköze az automatizálás. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt az önvezérlő Database is szépen megmutatja. Sokkal komolyabb korlátok a testre szabásban, cserébe olcsóbb üzemeltetés és magasabb rendelkezésre állás.

Rugalmasság minden szinten

Eddig is volt arra lehetőség, hogy ügyfelek felhősítsék meglévő adatbázis-licenceiket, pontosabban ugyanazt IaaS-ból vegyék igénybe. Ez a BYOL, azaz Bring Your Own (Oracle Database software) Licenses. Ez annyiban változik, hogy a felhősítés már a platformszolgáltatásnál (PaaS) is bevethető, és az alkalmazások szélesebb körénél vehető igénybe – természsetesen a licencelt termék és opciók terjedelméig, figyelmeztet Repkényi Balázs, az IPR-Insights licencelési szakértője. Mindez az Oracle szerint azért jó, mert a PaaS adta automatizálási lehetőségek révén sokat tudnak fogni az üzemeltetési és karbantartási költségeken.

Az Oracle-felhőszolgáltatások BYOL modelljében egyébként a meglevő licencek licencelési szempontból azonos feltételekkel felhasználhatók, és szükség esetén kivihetőek a felhős környezetből, ha az ügyfél érdeke így kívánja, tehát kétirányú utcáról van szó
.


A másik újdonság a már felhős ügyfeleket érinti. Létrehozták az ún. univerzális kreditrendszert (lásd a fenti diát Ellison prezentációjából), amiről a cég azt tartja, hogy ez jelenleg a világ legrugalmasabb felhős árazási modellje. Ha valaki ezt a konstrukciót választja, akkor igény szerint kapcsolhat be bármilyen oracle-ös infrastruktúra- vagy platformszolgáltatást anélkül, hogy arról külön megállapodást kellene kötnie. "Az ügyfél tehát nem egy szolgáltatásra fizet elő, hanem kreditet vásárol, amit szabadon felhasználhat lényegében bármilyen IaaS vagy PaaS felhőszolgáltatásra" – mondta lapunknak az Oracle közleménye alapján az IPR-Insights szakértője. Mint mondta, a termékek közti átjárhatóság a telephelyi licencelésben csak kevés gyártó – például IBM – nagyvállalati szerződéseinek keretében érhető el, az Oracle-nél  azonban nem, ezért is meglepő a konstrukció. Az pedig valóban nagyfokú rugalmasságot jelent, hogy az átjárhatóság terméken belül különböző szintekre és szolgáltatástípusokra is kiterjed.

Egyesek szerint az univerzális kreditrendszer nem csak az ügyfeleknek jó, hanem az Oracle-nek is, mert az előre vásárolt kreditek alapján a kapcitástervezés is egyszerűbbé válik.

Larry Ellison előadását itt lehet megnézni.

Cloud & big data

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.