Az OpenWorld körüli felhajtás és a különböző technikai újdonságok mellett kevesebb figyelmet kapott, pedig húsba vágó kérdés: módosít licencelési politikáján a vállalat.

Szeptember közepén Larry Ellison, az Oracle elnöke és főtechnológusa szűk körben – ami ez esetben néhány száz embert jelentett – fontos változásokat jelentett be. Egyszerűbbek lesznek a licencelési konstrukciók és kevesebbe kerülnek a felhasználóknak a termékek. Az egyszerűsítés célja, hogy segítse az on-premise licencek felhőbe költöztetését, és a rugalmasabb árazásnak köszönhetően vonzóbb legyen az ügyfeleknek. A változások már a múlt hónap végén, szeptember 25-ével életbe léptek.

A bejelentést aztán némileg elsodorta az OpenWorld, pedig az ott bejelentett technológiai újdonságoktól, például az Autonomous Database Cloudtól nem teljesen független az, amit Ellison pár héttel a nagy esemény szűkebb körben előadott.

Sokan támadták

Az Oracle megkerülhetetlen, de finoman szólva sem túl kedvelt partnere volt a vállalatoknak. Bonyolult licenckonstrukciói sok fejtőrést okoznak a szoftvergazdálkodásért felelős szakembereknek. És ha ők hibáznak, akkor az Oracle könyörtelenül lecsap, globálisan az egyik legaktívabb a gyártói auditok terén, ami komoly bevételt is generál: egy korábbi kutatás szerint volt olyan időszak, amikor az Oracle adatbázis-értékesítésből származó bevételeinek mintegy fele jött az auditok során megállapított licenchiányokból.

Az ügyfelek a maguk módján próbáltak reagálni erre. A közelmúltban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a francia nagyvállalatok főinformatikusait tömörítő CIGREF (Club Informatique des Grandes Entreprises Françaises, a francia Vezető Informatikusok Szövetsége) még az EuroCIO-t is maga mellé tudta állítani abban a harcban, amit az Orclae licencelési politikája ellen indított.

Megkérdezve több szakértőt, akkor arra jutottunk, hogy bár a CIGREF közleménye harcias, nem csak az Oracle, hanem ügyfelei is az ügy tárgyalásos rendezésében érdekeltek. Míg az ügyfeleknek egy esetleges kényszerű migráció óriási költségekkel – és ki tudja, milyen egyéb működési problémákkal – járhat, sikeres Oracle-t is nehéz elképzelni ügyfelek nélkül.

Nem tudni, a CIGREF tagvállalatainak harciasabb fellépése, illetve az, hogy állítólag több nagyvállalat is indított az Oracle-kitettségét csökkentő projekteket, mennyiben járult hozzá az Oracle lépéséhez. Összességében azonban sokak szerint várható volt valamilyen elmozdulás ebbe az irányba. Állítólag Ellison maga is jó ideje hajlott arra, hogy egyszerűsítsék a licencelést, a felhő kapcsán pedig többször is beszélt arról, hogy akár az árversenyt is vállalja, hogy legfontosabb ellenfeleit beérje és/vagy lenyomja. A licencelés, illetve az ahhoz kötődő árképzés egyszerűsítése állítólag azért is vesszőparipája Ellisonnak, mert meggyőződése, hogy azzal fel lehetne gyorsítani az értékesítést is.

A célt meglehetősen egyszerűen fogalmazta meg előadásában: a legalacsonyabb IaaS-árakat kell elérni az Amazonhoz hasonlóan, de minden téren sokkal magasabb teljesítménnyel, és el kell érni, hogy a PaaS-nál 50 százalékkal alacsonyabb legyen a TCO (Total Cost of Ownership), mint az Amazon szolgáltatásáé.

Az alacsony költség – nagy teljesítmény párosítás elérésének fő eszköze az automatizálás. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt az önvezérlő Database is szépen megmutatja. Sokkal komolyabb korlátok a testre szabásban, cserébe olcsóbb üzemeltetés és magasabb rendelkezésre állás.

Rugalmasság minden szinten

Eddig is volt arra lehetőség, hogy ügyfelek felhősítsék meglévő adatbázis-licenceiket, pontosabban ugyanazt IaaS-ból vegyék igénybe. Ez a BYOL, azaz Bring Your Own (Oracle Database software) Licenses. Ez annyiban változik, hogy a felhősítés már a platformszolgáltatásnál (PaaS) is bevethető, és az alkalmazások szélesebb körénél vehető igénybe – természsetesen a licencelt termék és opciók terjedelméig, figyelmeztet Repkényi Balázs, az IPR-Insights licencelési szakértője. Mindez az Oracle szerint azért jó, mert a PaaS adta automatizálási lehetőségek révén sokat tudnak fogni az üzemeltetési és karbantartási költségeken.

Az Oracle-felhőszolgáltatások BYOL modelljében egyébként a meglevő licencek licencelési szempontból azonos feltételekkel felhasználhatók, és szükség esetén kivihetőek a felhős környezetből, ha az ügyfél érdeke így kívánja, tehát kétirányú utcáról van szó
.


A másik újdonság a már felhős ügyfeleket érinti. Létrehozták az ún. univerzális kreditrendszert (lásd a fenti diát Ellison prezentációjából), amiről a cég azt tartja, hogy ez jelenleg a világ legrugalmasabb felhős árazási modellje. Ha valaki ezt a konstrukciót választja, akkor igény szerint kapcsolhat be bármilyen oracle-ös infrastruktúra- vagy platformszolgáltatást anélkül, hogy arról külön megállapodást kellene kötnie. "Az ügyfél tehát nem egy szolgáltatásra fizet elő, hanem kreditet vásárol, amit szabadon felhasználhat lényegében bármilyen IaaS vagy PaaS felhőszolgáltatásra" – mondta lapunknak az Oracle közleménye alapján az IPR-Insights szakértője. Mint mondta, a termékek közti átjárhatóság a telephelyi licencelésben csak kevés gyártó – például IBM – nagyvállalati szerződéseinek keretében érhető el, az Oracle-nél  azonban nem, ezért is meglepő a konstrukció. Az pedig valóban nagyfokú rugalmasságot jelent, hogy az átjárhatóság terméken belül különböző szintekre és szolgáltatástípusokra is kiterjed.

Egyesek szerint az univerzális kreditrendszer nem csak az ügyfeleknek jó, hanem az Oracle-nek is, mert az előre vásárolt kreditek alapján a kapcitástervezés is egyszerűbbé válik.

Larry Ellison előadását itt lehet megnézni.

Cloud & big data

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.