Steve Ballmer húsz éve vette át a Microsoft irányítását, de a vezérigazgatói székben töltött közel másfél évtizedről nem zengenek ódákat a részvényesek. A cég jelenlegi vezetőjének nevét viszont imába foglalhatják.

A redmondi birodalom alapítója, Bill Gates 2000 januárjában adta át a stafétát tapasztalt harcostársának, Steve Ballmernek. Utóbbi valamivel több mint 14 évet követően, 2014 februárjában vonult vissza, helyére a céget jelen pillanatban is irányító Satya Nadella került. Az elmúlt szűk két évtized alatt a Microsoft komoly kudarcokat és fényes sikereket is elkönyvelhetett magának, ám Ballmer pechjére előbbiek inkább az ő időszakához köthetők, míg a pozitív fejleményekből leginkább Nadella uralkodása alatt lehet példákat találni.

A pénz (és az árfolyam) beszél

A Statiszta az évforduló alkalmából el is készítte az alábbi grafikont, amely a cég részvényárfolyamának alakulását mutatja 2000-től. A számok elég szigorú ítéletet mondanak Ballmer vezetéséről, hiszen 2014. február 4-én az értékpapírok (a részvénydarabolásokat is figyelembe véve) harmadával értek kevesebbet, mint amikor Gates leköszönt. Az azóta eltelt közel hat év alatt viszont a részvényárfolyam több mint a négyszeresére nőtt.

A Microsoft részvényárfolyamának alakulása 2000-2020 között (forrás: Statista)

Kétségtelen, hogy Ballmer nem kapott könnyű feladatot, hiszen vezérigazgatói pályájának kezdete egybe esik azzal az időszakkal, amikor Amerikában a Microsoft esetleges feldarabolásáról szóltak a hírek, majd következett a hírhedt dotkom válság. Utóbbi nem csak a tőzsdéket radírozta le, de egy sor, túlértékelt technológiai vállalatot is lesöpört a porondról.

A Windows és Office pajzsa mögé bújó Microsoft átvészelte a nehéz éveket, ám a felívelést megakadályozta, hogy riválisai közül többen sokkal jobb érzékkel ragadták meg az új technológiai lehetőségeket. A Google és az Apple szinte állva hagyta a szenilis aggastyánnak tűnő redmondi mamutot.

Ballmer egyik óriási hibájának tartják az okostelefonokban rejlő potenciál lebecsülését. Máig emlékezetes, amikor a kamerák előtt hangosan kiröhögte az éppen bemutatott legelső iPhone-t. De az sem volt túlságosan szerencsés, amikor "kommunistának" és "a szellemi tulajdont fertőző ráknak" nevezte a Linux rendszermagra alapuló szoftvereket.

A felhőben sütött ki a nap

Ma viszont a Microsoft második aranykorát éri, ami elsősorban a cloudos megoldásainak köszönhető. Ez a folyamat már jóval Nadella vezérigazgatói kinevezése előtt elkezdődött, hiszen az Azure 2008-tól, az Office 365 pedig 2011-től van a piacon. Ugyanakkor az alapok lerakásában elévülhetetlen érdemei vannak a cég regnáló vezetőjének, hiszen Nadella 2007-től 2011-ig alelnökként felelt az online szolgáltatásokért, ezt követően pedig 2014-ig az Azure cloud platformot gondozta a Server and Tools divízió elnökeként.

Nadella eddigi munkája egyértelmű sikernek könyvelhető el. Munkájában már a legelejétől megfigyelhetők voltak bátor újítások és logikus stratégiai döntések. A regnáló vezérigazgatónak is köszönhető, hogy a Microsoft azon kevés vállalatok egyike, amelynek cégértéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt. A jelenleg nagyjából 1250 milliárdra taksált vállalat befektetői tehát elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket, ha a 2014-es vezetőváltás kerül szóba.

Közösség & HR

Repkednek a súlyos büntetések a hazai telkókra

Ezúttal a Magyar Telekom kapott egy 350 milliós pakkot a GVH-tól. A fogyasztókat megtévesztő reklámokért kirótt büntetés azonban csökkenthető az ügyfelek kompenzálásával.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.